02 Декември, 2022
0.0258

Руските пари ќе стигнат за гасовод до Штип, но не и до Кавадарци

Објавено во: Македонија 21 Јануари, 2014

Добивај вести на Viber

Гасоводот Клечовце-Штип доби законска основа. Пратениците денеска го изгласаа Законот за реализација на инфраструктурниот проект за изградба на магистрален гасовод, делница Клечовце – Блок-станица 5, во близина на Штип, по скратена постапка. Проектот ќе се реализира врз основа на преговорите меѓу претставниците од Македонија и од Русија, врз основа на меѓувладината спогодба за порамнување на клириншкиот долг, од изведувачот ОАД „Стројтрансгас“ од Москва. „Изградбата на гасоводната делница ќе опфати изведување градежни, машински, електро-работи и катодна заштита на линиски дел од магистралниот гасовод со должина од 60,7 км, во чиј состав се седум блок-станици и отпремна чистачка станица, како и други работи кои ќе бидат предмет на регулирање со договор. Вкупната сума изнесува 75 милиони долари, што е според меѓувладината спогодба. Гасоводната делница ќе се гради по принципот клуч во рака“, рече заменик-министерот за финансии Ардиан Џеладини. За пратениците од СДСМ е нејасно зошто со парите од затворањето на клириншкиот долг проектот ќе се реализира само до Штип, а планот бил гасоводот да стигне до Кавадарци. „Обврска на Македонија е да учествува со 15 милиони долари. Од каде ќе се платат и дали е тоа конечната цена?“, праша пратеникот Јани Макрадули. Оваа делница е првата од планираната примарна гасоводна мрежа која треба да стигне до сите градови во Македонија.

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

Спасовски: Најавувам интензивни сообраќајни контроли за празниците

Спасовски: Најавувам интензивни сообраќајни контроли за празниците

Ранг листа за интелигенција - каде се Македонците?

Ранг листа за интелигенција - каде се Македонците?

Спасовски вели дека врз основа на шпекулации се прошири вест дека синот на Буши не застанал на полиција

Спасовски вели дека врз основа на шпекулации се прошири вест дека синот на Буши не застанал на полиција

Спасовски објасни зошто не се кандидирал за претседател на СДСМ

Спасовски објасни зошто не се кандидирал за претседател на СДСМ

Адеми вели дека нема да имаме штета ако Бугарите ги внесеме во Уставот

Адеми вели дека нема да имаме штета ако Бугарите ги внесеме во Уставот

Ковачевски: Ние не ја чекавме Данела Арсовска со трубачи

Ковачевски: Ние не ја чекавме Данела Арсовска со трубачи

КОВАЧЕВСКИ ОБЈАВИ РАДОСНА ВЕСТ ЗА СИТЕ ЖЕНИ, ќе поевтинат хигиенските влошки

КОВАЧЕВСКИ ОБЈАВИ РАДОСНА ВЕСТ ЗА СИТЕ ЖЕНИ, ќе поевтинат хигиенските влошки

СИНДИКАТОТ ЈА СЛАВИ ОДЛУКАТА НА УСТАВЕН СУД ЗА НЕДЕЛА - покажаа дека се на страната на правдата и работниците

СИНДИКАТОТ ЈА СЛАВИ ОДЛУКАТА НА УСТАВЕН СУД ЗА НЕДЕЛА - покажаа дека се на страната на правдата и работниците

НАСТАВАТА ПРЕКИНАТА ВО ПОВЕЌЕ СКОПСКИ ГИМНАЗИИ: Има нови дојави за бомби

НАСТАВАТА ПРЕКИНАТА ВО ПОВЕЌЕ СКОПСКИ ГИМНАЗИИ: Има нови дојави за бомби