26 Јули, 2021
0.0183

Се зголемила просечната плата во земјава

Објавено во: Економија 20 Јули, 2021

Се зголемила просечната плата, покажуваат статистиките. Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во мај 2021 година била 28.721 денар, објави Државниот завод за статистика. 

Зголемувањето се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: уметност, забава и рекреација (29,0 отсто), објекти за сместување и сервисни дејности со храна (28,7 отсто) и други услужни дејности (14,4 отсто).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во споредба со претходниот месец, е забележано во секторите: објекти за сместување и сервисни дејности со храна (7,0 отсто), снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација (5,5 отсто) и снабдување со вода; отстранување на отпадни води, управување со отпад и дејности за санација на околината (5,3 отсто). Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во мај 2021 година изнесува 42.917 денари, а индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во мај 2021 година, во однос на мај 2020 година, изнесува 108.9.

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во април 2021 година, изнесуваше 42.441 денари.

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во март 2021 година изнесуваше 28.217 денари. 

Можеби ќе ве интересира

Битиќи: За три месеци ќе стигнеме до бруто плата од 750 евра

Битиќи: За три месеци ќе стигнеме до бруто плата од 750 евра

Азески: Бизнисмените се за повеќе бизнис, а помалку историја на Балканот

Азески: Бизнисмените се за повеќе бизнис, а помалку историја на Балканот

Тинекс со поголеми профити во корона кризата

Тинекс со поголеми профити во корона кризата

За 24 часа биткоинот доживеа бум

За 24 часа биткоинот доживеа бум

Се бара поскапување на парното: Не чека ли „изгор“ зима?

Се бара поскапување на парното: Не чека ли „изгор“ зима?

Без данок тргување со криптовалути: ВМРО-ДПМНЕ веќе крои закон

Без данок тргување со криптовалути: ВМРО-ДПМНЕ веќе крои закон

Интервју Милан Самеш, Арикома: Сакаме да играме во првата лига на ИТ индустријата - одиме кон берза

Интервју Милан Самеш, Арикома: Сакаме да играме во првата лига на ИТ индустријата - одиме кон берза

Секоја државна компанија да котира на берза, јас сум радикална: Ексклузивно интервју со директорката за Загребска берза Ивана Гажиќ

Секоја државна компанија да котира на берза, јас сум радикална: Ексклузивно интервју со директорката за Загребска берза Ивана Гажиќ

Акционерски смени и продор на познати бизнисмени во подобри компании билдаат промет на берза: Кој направи раст од 30 отсто на блок трансакциите?

Акционерски смени и продор на познати бизнисмени во подобри компании билдаат промет на берза: Кој направи раст од 30 отсто на блок трансакциите?