08 Август, 2020
0.0204

СЕВЕРНА И ЈУЖНА АМЕРИКА ЌЕ БИДАТ НАЈПОГОДЕНИ: Пандемијата ќе „скрати“ 400 милиони работни места

Објавено во: Економија, Корона Вирус 06 Јули, 2020

Кризата предизвикана од коронавирусот во светот „укинува“ 400 милиони работни места. 

Најпогодени се Северна, Централна и Јужна Америка со намалување од 18,3 отсто на работните саати или 70 милиони работни места со целосно работно време.

Овој пад е еднаков на загуба на 400 милиони работни места со полно работно време на глобално ниво во вториот квартал доколку се земе предвид стандардното неделно работно време од 48 работни саати.

Меѓународната организација за труд „ILO“ очекува работните саати глобално да се намалат за 14 отсто во вториот квартал од 2020 година. 

МОТ претходно предвиде пад на работните саати од 10,7 отсто, односно загуба од 305 милиони работни позиции за истиот период.

Претходно, се проценуваше дека поради пандемијата 60 милиони во светот ќе бидат во екстремна сиромаштија и ќе живеат со помалку од 2 долари дневно. 

Но, кризата придонесе на пазарот на труд да се појават и нови професии, како што е Ковид менаџер. 

Можеби ќе ве интересира

ИМА ЛИ ШАНСИ СТРУЈАТА ДА НЕ ПОСКАПУВА - Да, вели Бислимовски, ако се откажат енергетските компании

ИМА ЛИ ШАНСИ СТРУЈАТА ДА НЕ ПОСКАПУВА - Да, вели Бислимовски, ако се откажат енергетските компании

ГАЗДИТЕ НЕПЛАЌАЧИ СЕ ИСПЛАШИЈА ОД КРИВИЧНИТЕ ПРИЈАВИ - деновиве побрзаа да се раздолжат за платите

ГАЗДИТЕ НЕПЛАЌАЧИ СЕ ИСПЛАШИЈА ОД КРИВИЧНИТЕ ПРИЈАВИ - деновиве побрзаа да се раздолжат за платите

Туристичките работници испорачаа ултиматум до Филипче

Туристичките работници испорачаа ултиматум до Филипче

ТРОШОЦИ ЗА ЖИВОТ: Поевтинил зеленчукот, а поскапел лебот, цигарите, сувото овошје

ТРОШОЦИ ЗА ЖИВОТ: Поевтинил зеленчукот, а поскапел лебот, цигарите, сувото овошје

Поради „златната треска“ цената на златото ќе стигне до 3.000 долари

Поради „златната треска“ цената на златото ќе стигне до 3.000 долари

33.265 ДЕНАРИ: Toлку чини синдикалната минимална кошница

33.265 ДЕНАРИ: Toлку чини синдикалната минимална кошница

ДЕНЕСКА Е ПОСЛЕДЕН РОК ЗА ЕРБАП ГАЗДИТЕ - ќе има ли затвор ако нема плата

ДЕНЕСКА Е ПОСЛЕДЕН РОК ЗА ЕРБАП ГАЗДИТЕ - ќе има ли затвор ако нема плата

НОВ РЕКОРД: Скокна цената на златото

НОВ РЕКОРД: Скокна цената на златото

Зошто „паѓа“ доларот?

Зошто „паѓа“ доларот?