15 Септември, 2019
0.0288

Шеќерната репа ги загорче односите меѓу Србија и Хрватска

Објавено во: Агробизнис, Балкан 12 Октомври, 2012

Хрватска е незадоволна од одлуката на владата на Србија за привремена забрана на извозот на шеќерна репка. Затоа, преку дипломатски канали во ЕУ се обиде да издејствува укинување на ваквата одлука, а потоа хрватскиот министер за земјоделство Тихомир Јаковина ја обвини Србија за непочитување на ЦЕФТА договорот, бидејќи го запира договорениот извоз на шеќерна репка. Од српското министерство остануваат на тврдењето дека уредбата за забрана на извоз на шеќерна репка, сончоглед и соја, која беше усвоена од страна на српската влада е во согласност и со правилата на СТО, и не го прекршува договорот на ЦЕФТА. Владата во Србија го забрани извозот на шеќерна репка, со образложение дека земјата била изложена на екстремно високи температури и суша, што резултираше со драстично намалени приноси.

Можеби ќе ве интересира

Турска делегација утре ќе бара од Заев да се зголемат квотите за цитрусно овошје

Турска делегација утре ќе бара од Заев да се зголемат квотите за цитрусно овошје

Димковски: Со конкретни мерки создаваме услови за развој на лозарството

Димковски: Со конкретни мерки создаваме услови за развој на лозарството

КОЛКУ ФИНАНСИСКИ СРЕДСТВА ДОЛЖИ ДРЖАВАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЗЕМЈОДЕЛЦИ

КОЛКУ ФИНАНСИСКИ СРЕДСТВА ДОЛЖИ ДРЖАВАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЗЕМЈОДЕЛЦИ

Владата исплати по еден денар за килограм грозје

Владата исплати по еден денар за килограм грозје