06 Декември, 2022
0.0308

Си-Ен-Ен: Кредит Свис очекува загуба од 1,6 милијарди долари поради заминувањето на богатите клиенти

Објавено во: Економија 24 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Кредит Свис очекува загуба пред оданочување до 1,5 милијарди швајцарски франци (1,58 милијарди долари) во четвртиот квартал, бидејќи продолжува да губи клиенти, објави швајцарската банка непосредно пред акционерите да одобрат зголемување на капиталот од 4 милијарди долари.

Банката рече дека „предизвикувачкиот“ економски и пазарен амбиент и наштетил на активноста на клиентите, додека одливот на готовина низ бизнисот се зголемил на почетокот на четвртиот квартал. Предупредувањето за добивката е најновото назадување за загрозениот заемодавач кој претходно предвидуваше нето загуба за последните три месеци од годината, но не даде цифра.

Банката, исто така, даде отрезнувачка оценка за размерите на нејзините проблеми, кои се влошени со повлекувањето на заштедите и инвестициите од клиентите.

Банката соопшти дека имало одлив што е еквивалентно на 6 отсто од средствата со кои управува групата на крајот на третиот квартал. Се вели дека овој тренд во одделот за управување со богатството, кој се грижи за богатите клиенти, оттогаш е подобрен, но допрва треба да се смени.

Како резултат на тоа, банката беше принудена да се натопи во баферите за ликвидност, паѓајќи под одредени минимални регулаторни барања, иако рече дека нејзините основни барања за ликвидност и финансирање биле задржани.

Credit Suiss одржа вонредно генерално собрание во средата, добивајќи одобрение за зголемување на капиталот за финансирање на закрепнувањето од најголемата криза во нејзината 166-годишна историја. Банката е погодена од низа скандали и загуби, вклучително и загуба од 5,5 милијарди долари од разоткривањето на американската инвестициска фирма Архегос. Исто така, мораше да замрзне финансиски средства од синџирот на снабдување во вредност од 10 милијарди долари поврзани со несолвентниот британски финансиер Гринсил.

- Инвестициската банка беше под влијание на значителното забавување на пазарите на капитал во целата индустрија и намалената активност во деловните активности за продажба и тргување, влошувајќи ги нормалните сезонски падови и релативното недоволно работење на групата. Кредит Свис очекува Инвестициската банка и Групацијата да пријават значителна загуба пред оданочување во четвртиот квартал 2022 година, до … 1,5 милијарди швајцарски франци за Групацијата - соопшти втората по големина банка во Швајцарија.

Ова следува по загубата пред оданочување од третиот квартал од 342 милиони франци и загубата од 1,94 милијарди франци досега оваа година.

Активноста на клиентите остана пригушена во секторите за управување со богатството и Швајцарската банка, ситуација која се очекува да продолжи во наредните месеци, соопшти банката. Во управувањето со богатството, одливите се намалија „суштински“ од високите нивоа од првите две недели од октомври и беа околу 10 отсто од средствата под управување на крајот на третиот квартал од 2022 година, соопшти банката.

Трошоците за осигурување на долгот на Кредит Свис од неисполнување на обврските пораснаа, а нејзините обврзници беа под притисок по објавувањето, со кое беа одземени дури 6 осто од вредноста на нејзините акции, кои изгубија речиси 60 проценти досега оваа година.

На крајот на октомври, банката го претстави планот за укинување на илјадници работни места и пренасочување на својот фокус од инвестициското банкарство и кон помалку турбулентно управување со богатството. Беше посочено дека се напредува кон целта за намалување на трошоците за 15 отсто до 2025 година, вклучувајќи ги и намалувањето на трошоците за околу 1,2 милијарди франци до крајот на 2023 година.

„Групата продолжува да ги извршува решителните стратешки дејствија наведени на 27 октомври 2022 година, за да создаде поедноставна, пофокусирана и постабилна банка“, се вели во извештајот.

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

ОВАА НАВИКА Е ПРЕСУДНА: Како да напредувате во кариерата

ОВАА НАВИКА Е ПРЕСУДНА: Како да напредувате во кариерата

Колкава е температурата во просторијата ако радијаторот е поставен на 4: Еве што значат бројките на него

Колкава е температурата во просторијата ако радијаторот е поставен на 4: Еве што значат бројките на него

Швеѓанец отворил осум социјални маркети, може да купуваат само лица со ниски приходи

Швеѓанец отворил осум социјални маркети, може да купуваат само лица со ниски приходи

Загубите ќе се мерат во милијарди: „Зима на незадоволство“ ќе ја тресе Британија

Загубите ќе се мерат во милијарди: „Зима на незадоволство“ ќе ја тресе Британија

Доларот јакне, еврото се „лизга“, цените на нафтата ги надоместуваат загубите

Доларот јакне, еврото се „лизга“, цените на нафтата ги надоместуваат загубите

КОИ СЕ, ШТО ЌЕ ГРАДАТ И КОЛКУ ЌЕ ВЛОЖАТ НОВИТЕ ТРОЈЦА СТРАТЕШКИ ИНВЕСТИТОРИ - одлуките објавени, ќе имаат ли среќа милионските најави

КОИ СЕ, ШТО ЌЕ ГРАДАТ И КОЛКУ ЌЕ ВЛОЖАТ НОВИТЕ ТРОЈЦА СТРАТЕШКИ ИНВЕСТИТОРИ - одлуките објавени, ќе имаат ли среќа милионските најави

Хеленик Петролеум и Македонија побараа дозвола за работа на нафтоводот Скопје - Солун по 13 години

Хеленик Петролеум и Македонија побараа дозвола за работа на нафтоводот Скопје - Солун по 13 години

Која наша фирма исплати 38 милиони евра плати за 9 месеци? „Фактор“ ги рангира најголемите платодавачи!

Која наша фирма исплати 38 милиони евра плати за 9 месеци? „Фактор“ ги рангира најголемите платодавачи!

АНАЛИЗИТЕ НИ ПОКАЖАА ДЕКА МОДЕЛОТ СО ДВЕ ПРОГРЕСИИ НА ДАНОКОТ НЕМАШЕ ДА БИДЕ ПОЗИТИВЕН - Лукаревска за даночната реформа

АНАЛИЗИТЕ НИ ПОКАЖАА ДЕКА МОДЕЛОТ СО ДВЕ ПРОГРЕСИИ НА ДАНОКОТ НЕМАШЕ ДА БИДЕ ПОЗИТИВЕН - Лукаревска за даночната реформа