22 Април, 2024
0.0257

СИТЕ ПРИДОБИВКИ НА ШЕНГЕН: Еве зошто е важно да се биде дел од него

Објавено во: Свет 02 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Шенген зоната главно функционира како единствена јурисдикција за меѓународно патување, со заедничка визна политика.

Областа го добила своето име по Шенгенскиот договор, кој беше потпишан во 1985 година во Шенген, Луксембург.

Од 29 земји-членки на Европската унија, 23 се целосно во Шенген зоната, а две само во воздух и море.

Од четирите членки на ЕУ кои не се целосно дел од Шенген, три - Бугарија, Кипар и Романија - се законски обврзани да се приклучат во иднина.

Ирска ја задржа опцијата за одбивање и наместо тоа води сопствена визна политика.

На 31 март 2024 година Бугарија и Романија се приклучија на Шенген, но само со воздушни и поморски граници, а за копнените граници ќе се разговара во декември оваа година.

Четирите земји-членки на Европската асоцијација за слободна трговија (ЕФТА): Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарија не се членки на ЕУ, но имаат потпишано договори поврзани со Шенген.

Шенген зоната вклучува и три европски микродржави - Монако, Сан Марино и Ватикан, кои одржуваат отворени граници за патнички сообраќај со другите земји-членки на Шенген.

Шенген зоната има речиси 420 милиони луѓе и површина од 4.312.099 km2.

Околу 1,7 милиони луѓе секојдневно патуваат на работа преку внатрешната европска граница, а во некои региони овие луѓе сочинуваат една третина од работната сила.

Намалувањето на трговските трошоци поради Шенген варира од 0,42% до 1,59%, во зависност од географската локација, трговските партнери и други фактори.

Корист имаат и земјите кои не се членки на Шенген зоната, иако земјите од Шенген ги засилија граничните контроли со земјите кои не се шенгенски.

Историја на Шенгенскиот договор

Шенгенскиот договор беше потпишан на 14 јуни 1985 година од 5 од 10-те земји-членки на Шенген во Луксембург.

Шенген зоната беше формирана одвоено од европските заедници, кога не можеше да се постигне консензус меѓу сите земји-членки на ЕЗ за укинување на граничните контроли.

Договорот беше дополнет во 1990 година со Шенгенската конвенција, која предложи укинување на контролите на внатрешните граници и заедничка визна политика.

Договорите и правилата донесени врз основа на нив беа целосно одвоени од структурите на ЕЗ и доведоа до создавање на Шенген зоната на 26 март 1995 година.

Како што повеќе земји-членки на ЕУ го потпишаа Шенгенскиот договор, беше постигнат консензус за неговото воведување во процедурите на ЕУ.

Договорот и неговите сродни конвенции беа инкорпорирани во главните текови на правото на Европската унија со Договорот од Амстердам во 1997 година, кој стапи на сила во 1999 година.

Последица на тоа што Договорот е дел од европското право е што во рамките на неговите процеси се прават какви било измени или регулативи, во кои не се членки на ЕУ.

Обединетото Кралство и Ирска управуваат со Заедничка туристичка зона (CTA) (со патување без пасоши и слобода на движење меѓу нив) од 1923 година, но ОК не сака да ги укине граничните контроли со која било друга земја и се повлече од Договорот.

Иако не е потписник на Шенгенскиот договор, Ирска отсекогаш гледала поповолно за приклучување, но не го правела тоа за да ја одржи CTA и нејзината отворена граница со Северна Ирска.

Економија

За кои било две земји од Шенген, вкупната трговија меѓу нив се зголемува за приближно 0,1% годишно.

Истиот износ на зголемување на трговската размена повторно се постигнува за секој годишен пораст од 1% на имиграцијата меѓу земјите.

Во просек, на секоја граница, отстранувањето на контролите е еквивалентно на отстранување на тарифата од 0,7%, а заштедите на трговските патишта растат со бројот на минати внатрешни граници. Земјите надвор од Шенген зоната исто така имаат корист.

Околу 1,7 милиони луѓе секојдневно патуваат на работа преку европската граница, а во некои региони овие луѓе сочинуваат една третина од работната сила.

На пример, 2,1% од работниците во Унгарија работат во друга земја, првенствено Австрија и Словачка.

Годишно со патен товар треба да се превезуваат околу 57 милиони товари во вредност од 2,8 милијарди евра.

Трговијата со стоки е посилно погодена од трговијата со услуги, а падот на трговските трошоци варира од 0,42% до 1,59%, во зависност од различни фактори.

Полициска и судска соработка

За да се спротивстави на потенцијалните отежнувачки ефекти од укинувањето на граничните контроли врз недокументираната имиграција и прекуграничниот криминал, правото на Шенген содржи компензаторни полициски и судски мерки.

Главен меѓу нив е Шенгенскиот информациски систем (SIS), кој е база на податоци управувана од сите земји на ЕУ и Шенген и која содржеше повеќе од 30 милиони записи до јануари 2010 година и повеќе од 50 милиони записи до јануари 2014 година, според документот што беше објавен од Советот на Европската Унија во јуни 2015 година.

Околу 1 милион апликации се однесуваат на лица, од кои на 72% не им бил дозволен влез или престој во Шенген зоната. Само 7% од лицата наведени во базата на SIS се исчезнати лица.

Одредбите во договорите за Европската Унија

Правната основа за Шенген во договорите за Европската унија беше вметната во Договорот од Рим, член 2, клаузула 15 од Договорот од Амстердам.

Во договорот се вметнува нов наслов со наслов „Визи, азил, имиграција и други политики поврзани со слободното движење на лица“, кој е нумериран како Наслов IV и содржи членови од 61 до 69.

Договорот од Лисабон значително ги менува одредбите на членовите од насловот, преименувајки го насловот во „Површина на слобода, безбедност и правда“ и го дели во пет поглавја, наречени „Општи одредби“, „Граница контрола, азил и имиграција. Политики“, „Судска соработка во граѓански прашања“ , „Судска соработка во кривичната материја“ и „Полициска соработка“.

Еуправозато.мондо.рс.Можеби ќе ве интересира

ЗЕЛЕНСКИ: Ако француските авиони можеа да го заштитат небото на Израел, зошто не и на Украина?

ЗЕЛЕНСКИ: Ако француските авиони можеа да го заштитат небото на Израел, зошто не и на Украина?

(ВИДЕО) РУСИТЕ ЈА ПОГОДИЈА ТЕЛЕВИЗИСКАТА КУЛА ВО ХАРКОВ: Taa се скрши на половина и се урна

(ВИДЕО) РУСИТЕ ЈА ПОГОДИЈА ТЕЛЕВИЗИСКАТА КУЛА ВО ХАРКОВ: Taa се скрши на половина и се урна

(ВИДЕО) УКРАИНЦИТЕ ОБЈАВИЈА СНИМКА: Еве како го уништија бродот Комуна на Крим

(ВИДЕО) УКРАИНЦИТЕ ОБЈАВИЈА СНИМКА: Еве како го уништија бродот Комуна на Крим

ГРЦИЈА, ИТАЛИЈА И ФРАНЦИЈА СЕ НАЈЗАДОЛЖЕНИ ЗЕМЈИ: Бугарија и Естонија најмалку, еве што покажуваат податоците

ГРЦИЈА, ИТАЛИЈА И ФРАНЦИЈА СЕ НАЈЗАДОЛЖЕНИ ЗЕМЈИ: Бугарија и Естонија најмалку, еве што покажуваат податоците

Дуда: Полска е подготвена да распореди нуклеарно оружје на НАТО на своја територија

Дуда: Полска е подготвена да распореди нуклеарно оружје на НАТО на своја територија

ОРБАН ПРЕДУПРЕДУВА: Во Европа владее воено расположение, Брисел си „игра со оган“

ОРБАН ПРЕДУПРЕДУВА: Во Европа владее воено расположение, Брисел си „игра со оган“

СО ПАДОТ НА ПРОДАЖБАТА ПАЃААТ И ЦЕНИТЕ: Тесла ги поевтинува своите автомобили во Европа, Африка и Блискиот Исток

СО ПАДОТ НА ПРОДАЖБАТА ПАЃААТ И ЦЕНИТЕ: Тесла ги поевтинува своите автомобили во Европа, Африка и Блискиот Исток

ПРИНЦОТ ХАРИ ЗАСЕКОГАШ ГИ ПРЕКИНА ВРСКИТЕ СО КРАЛСКОТО СЕМЕЈСТВО?: Во јавноста протекоа лични документи

ПРИНЦОТ ХАРИ ЗАСЕКОГАШ ГИ ПРЕКИНА ВРСКИТЕ СО КРАЛСКОТО СЕМЕЈСТВО?: Во јавноста протекоа лични документи

ДУБАИ СЕКОГАШ Е НАД НИВОТО - НЕРЕАЛНИ СЦЕНИ ПО ПОПЛАВИТЕ: Еве вака се превезуваат скапите автомобили (ВИДЕО)

ДУБАИ СЕКОГАШ Е НАД НИВОТО - НЕРЕАЛНИ СЦЕНИ ПО ПОПЛАВИТЕ: Еве вака се превезуваат скапите автомобили (ВИДЕО)