08 Август, 2020
0.0198

Скокнаа цените на угостителските услуги, но има еден исклучок

Објавено во: Економија, Корона Вирус 06 Јули, 2020

Во јуни поскапеа угостителските услуги. 

Исклучок има само кај ноќевањата. 

Цените на угостителските услуги минатиот месец се зголемиле за 0,2 отсто во однос на истиот месец лани. 

Податоците од Државниот завод за статистика покажуваат зголемување од 0,4 отсто и на индексот на цените на угостителските услуги во периодот јануари-јуни годинава во споредба со истиот период лани.

Зголемување е забележано во групите храна за 0,2 отсто и безалкохолни пијалаци за 1,4 отсто, а во групата ноќевања има намалување за 0,2 отсто.

Индексот на цените на угостителските услуги во јуни 2020 година, во однос на истиот месец лани е зголемен за 0,6 отсто.

Кумулативниот индекс на цените на угостителските услуги за периодот јануари – јуни 2020 година, во однос на истиот период лани е зголемен за 0,4 отсто, а во однос на декември 2019 година пораснал за 0,4 отсто. 

Податоците на Државниот завод за статистика,говорат дека индексот на цените на угостителските услуги во мај 2020 година, во споредба со април 2020 година, останале на исто ниво.

Можеби ќе ве интересира

ИМА ЛИ ШАНСИ СТРУЈАТА ДА НЕ ПОСКАПУВА - Да, вели Бислимовски, ако се откажат енергетските компании

ИМА ЛИ ШАНСИ СТРУЈАТА ДА НЕ ПОСКАПУВА - Да, вели Бислимовски, ако се откажат енергетските компании

ГАЗДИТЕ НЕПЛАЌАЧИ СЕ ИСПЛАШИЈА ОД КРИВИЧНИТЕ ПРИЈАВИ - деновиве побрзаа да се раздолжат за платите

ГАЗДИТЕ НЕПЛАЌАЧИ СЕ ИСПЛАШИЈА ОД КРИВИЧНИТЕ ПРИЈАВИ - деновиве побрзаа да се раздолжат за платите

Туристичките работници испорачаа ултиматум до Филипче

Туристичките работници испорачаа ултиматум до Филипче

ТРОШОЦИ ЗА ЖИВОТ: Поевтинил зеленчукот, а поскапел лебот, цигарите, сувото овошје

ТРОШОЦИ ЗА ЖИВОТ: Поевтинил зеленчукот, а поскапел лебот, цигарите, сувото овошје

Поради „златната треска“ цената на златото ќе стигне до 3.000 долари

Поради „златната треска“ цената на златото ќе стигне до 3.000 долари

33.265 ДЕНАРИ: Toлку чини синдикалната минимална кошница

33.265 ДЕНАРИ: Toлку чини синдикалната минимална кошница

ДЕНЕСКА Е ПОСЛЕДЕН РОК ЗА ЕРБАП ГАЗДИТЕ - ќе има ли затвор ако нема плата

ДЕНЕСКА Е ПОСЛЕДЕН РОК ЗА ЕРБАП ГАЗДИТЕ - ќе има ли затвор ако нема плата

НОВ РЕКОРД: Скокна цената на златото

НОВ РЕКОРД: Скокна цената на златото

Зошто „паѓа“ доларот?

Зошто „паѓа“ доларот?