12 Јули, 2020
0.0436

Со помош на УСАИД, Струмичани ќе учат како да водат бизнис

Објавено во: Економија 20 Декември, 2012

 Центарот за развој на претприемачи и менаџери на Македонија и УСАИД, денеска во Струмица го промовираа проектот за микро и мали претпријатија во Југоисточниот регион.Ова е втора година на реализација на овој проект со претприемачите и менџерите на микро и малите претпријатија.

„Овој проект е уникатна можност за обука и споделување на практични знаења и услуги за подршка на бизниси во микро и мали претпријатија. Составен дел на овој проект е и Инвестициски фонд, кој е подршка за почетници, но и претприемачи и менаџери кои имаат желба за проширување на својот бизнис и отварање на нови работни места, со цел намалување на број на невработените лица во Македонија“, рече Татјана Марковска од Канцеларијата за економски развој при УСАИД во Македонија.

Според директорот на Центарот за развој на претприемачи и менаџери, Јован Маџовски, проектот нуди можност преку практични примери да им се помогне на претприемачите во нивно вклопување во економскиот живот во државата.

„Искуствата, знаењата, вештините и алатките кои им се на располагање за подготвено започнување на микробизнисот се елементи кои им се потребни не само на почетниците, туку и на претприемачите кои во текот на своето работење наидуваат на проблеми, како во ова економска криза, така и во нормални услови на стопанисување. Подобрувањето на економичноста и создавање на здрави микро и мали претпријатија, кои ќе ја издржат конкуренцијата на пазарот, а со тоа ќе создадат и услови за нови вработувања е суштината на овој проект“, рече Маџовски.

Како што информираа од УСАИД , лани во истиот ваков проект биле вклучени 63 учесници, отворени 36 нови работни места и 74 нови можности за работа во микро и мали претпријатија. 

Можеби ќе ве интересира

НАВАЛЕТЕ НА ЗЕЛЕНА НАФТА - тие што имаат картички од лани ќе точат веќе од понеделник

НАВАЛЕТЕ НА ЗЕЛЕНА НАФТА - тие што имаат картички од лани ќе точат веќе од понеделник

Даноците нема да се менуваат, правичен данок е можен само по долга дискусија

Даноците нема да се менуваат, правичен данок е можен само по долга дискусија

Безмалку 4 милиони евра дале Скопјани за „вечен живот“ минатата година

Безмалку 4 милиони евра дале Скопјани за „вечен живот“ минатата година

МАЛА ПОНУДА НА НАФТА: Во светот вакво нешто немало една деценија

МАЛА ПОНУДА НА НАФТА: Во светот вакво нешто немало една деценија

Ангеловска: Над 187.000 граѓани со домашните платежни картички потрошиле 10.7 милиони евра

Ангеловска: Над 187.000 граѓани со домашните платежни картички потрошиле 10.7 милиони евра

Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија повикува компаниите да не бидат вклучени во предизборната реторика

Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија повикува компаниите да не бидат вклучени во предизборната реторика

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам