19 Јули, 2024
0.0257

СРБИЈА ВО ЈУЛИ РЕГИСТРИРАШЕ ВИСОКИ 12,8 ОТСТО ИНФЛАЦИЈА, очекуваат да продолжи поскапување и следните месеци да достигне 14 проценти

Објавено во: Економија, Балкан 17 Август, 2022

Добивај вести на Viber

Народната банка на Србија (НБС) денеска објави дека инфлацијата во Србија во јули изнесувала 12,8 отсто на годишно ниво и дека, според проекциите, својот врв ќе го достигне во септември, кога ќе изнесува 14 отсто. 

- Просечната инфлација за годинава се очекува да биде меѓу 11 и 11,5 отсто - беше речено на презентацијата на Извештајот за инфлација.

НБС очекува инфлацијата да почне да се намалува од октомври и да влезе во целните граници во првата половина на 2024 година. Меѓу другото, како што пренесува „Курир.рс“ „не е реално инфлацијата да биде пониска од проценетата и дека таа ќе остане покачена до средината на следната година, во вакви геополитички услови и со толку лоша земјоделска сезона“.

- Под влијание на притисокот на високите трошоци, главно од меѓународното опкружување, инфлацијата во Србија продолжи да се движи нагоре и во јули таа изнесуваше 12,8 отсто на годишно ниво, од кои околу 70 отсто од придонесот доаѓа од зголемувањето на храната и цените на енергијата - изјави гувернерката Јоргованка Табаковиќ.

Табаковиќ изјави дека во мај, кога НБС располагала со податоци за априлската инфлација, претпоставувала дека инфлацијата ќе продолжи да се движи нагоре во следните неколку месеци, бидејќи засилувањето на геополитичките тензии и понеповолните агрометеоролошки услови од очекуваното влијаеле на тоа цените на прехранбените и енергетските производи во претходните месеци оствари поголем раст од предвидениот.

- Од друга страна, базичната инфлација, исклучувајќи ги цените на храната, енергијата, алкохолот и цигарите, која е најмногу погодена од мерките на монетарната политика, се движеше во согласност со нашите очекувања од мај - рече гувернерот.

Според неа, растот на базната инфлација, на 7,5 отсто на годишно ниво во јули, во голема мера се одрази со натамошниот раст на инфлацијата во еврозоната, но сепак е значително помал од вкупната инфлација, како и од базната инфлација во земјите од регионот со ист режим на монетарната политика.

- Силна кочница на повисокиот раст на базната инфлација одржа релативната стабилност на девизниот курс, а побарувачката и условите од пазарот на труд сè уште не предизвикуваат посилни инфлациски притисоци на домашниот пазар. Ова се и клучните причини зошто ние сме поумерени од другите земји во регионот во однос на режимската инфлација насочена кон заострените монетарни услови во претходниот период - рече Табаковиќ.

Таа потсети дека во периодот од претходниот извештај, инфлацијата во повеќето земји продолжи да расте над очекувањата, што првенствено се одразува на порастот на цените на енергијата и храната, што дополнително се засили со избувнувањето на конфликтот во Украина.

- Во одредени земји, растот на инфлацијата е под влијание на прегреаната домашна побарувачка и факторите од пазарот на трудот. Покрај тоа, иако трошоците за меѓународниот прекуокеански транспорт се намалуваат, притисоците врз глобалната инфлација продолжуваат да произлегуваат од стагнацијата во глобалните синџири на снабдување и недостиг на одредени суровини во производството - рече Табаковиќ.

Поради таквата комбинација на фактори, инфлацијата во многу развиени земји достигна повеќедецениски највисоки нивоа во последните месеци - во САД на највисоко ниво во последните четири децении, а во еврозоната на највисоко ниво од нејзиното формирање. Дури и Обединетото кралство има еден од највисоките растови на инфлацијата од високи 10,1 отсто, за месец јули, што е една од најголеми стапки по дури 40 години.

Македонија измери најголема стапка на инфлација за месец јули од дури 16 проценти. 

Можеби ќе ве интересира

НОВ РАСТ НА БРОЈОТ НА ПРЕТПЛАТНИЦИ - новите пакети на Нетфликс дадоа резултати

НОВ РАСТ НА БРОЈОТ НА ПРЕТПЛАТНИЦИ - новите пакети на Нетфликс дадоа резултати

ПРВОТО РОЧИШТЕ ЌЕ БИДЕ НА 8 ОКТОМВРИ - отворен е стечајот на „Вартекс“, доспеаните кредити се над 16 милиони евра

ПРВОТО РОЧИШТЕ ЌЕ БИДЕ НА 8 ОКТОМВРИ - отворен е стечајот на „Вартекс“, доспеаните кредити се над 16 милиони евра

Србија ѝ го даде литиумот на Германија, Вучиќ: Немаме море и гас, ова ќе донесе 6 милијарди евра

Србија ѝ го даде литиумот на Германија, Вучиќ: Немаме море и гас, ова ќе донесе 6 милијарди евра

Централата ТЕ-ТО исклучена поради невремето

Централата ТЕ-ТО исклучена поради невремето

ДОБИ ПРИЛИЧНО СОЛИДНИ ПАРИ, НО ПРАШАЊЕТО Е ЗОШТО ПРОДАВА - “Настел“ се сведе на 9,1 отсто акции во „Реплек“

ДОБИ ПРИЛИЧНО СОЛИДНИ ПАРИ, НО ПРАШАЊЕТО Е ЗОШТО ПРОДАВА - “Настел“ се сведе на 9,1 отсто акции во „Реплек“

„САМО ДО 2028, НИЕ ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА ВРАТИМЕ 1,8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ПО ОСНОВ НА КАМАТИ“: Левица за финансиската состојба во земјава

„САМО ДО 2028, НИЕ ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА ВРАТИМЕ 1,8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ПО ОСНОВ НА КАМАТИ“: Левица за финансиската состојба во земјава

СИТНИ АКЦИОНЕРИ ПРОДАВААТ, ШВАЈЦАРСКИ „ДУФЕРКО“ КУПУВА - големиот странски сопственик ги зајакнува позициите во „Макстил“

СИТНИ АКЦИОНЕРИ ПРОДАВААТ, ШВАЈЦАРСКИ „ДУФЕРКО“ КУПУВА - големиот странски сопственик ги зајакнува позициите во „Макстил“

НЕВЕРОЈАТНО: Во Агенцијата за вработување останале непотрошени 42 милиони евра

НЕВЕРОЈАТНО: Во Агенцијата за вработување останале непотрошени 42 милиони евра

Божиновска на Самитот на шефовите на држави и влади на членките на Европската политичка заедница

Божиновска на Самитот на шефовите на држави и влади на членките на Европската политичка заедница