23 Март, 2018
0.0924

Српската Влада со пакет мерки за спас на сточарството

Објавено во: Агробизнис 05 Октомври, 2012

Српската Влада  донесе одлука за зголемување на субвенциите во сточарството. Планот е на овој начин да им се помогне на сточарите и да се ублажат последиците од сушната година. Владината одлука предвидува двојно поголеми субвенции по грло добиток и зголемена субвенција за литар млеко. Така за матични грла добиток субвенцијата е зголемена на 25.000 динари по грло, за тов на јунци 10.000 динари, за тов на свињи 1.000 динари по грло, а субвенцијата за литар млеко наместо пет ќе биде седум динари. -  Државата на овој начин ќе ги ублажи последиците од сушата и ќе го поттикне сточарското производство, со оглед на тоа дека добиточниот фонд во Србија е драстично намален, а исто така намалено е и производството на млеко, од кое само 40 отсто е екстра класа, изјави српскиот министер за земјоделство, Горан Кнежевиќ. Српскиот министер најави дека веќе на следната владина седница ќе биде усвоена и Уредбата со која се предвидува 500 килограми пченка за секое грло добиток во затворен систем. Државата веќе почнала со откупот на предвидените 200.000 тони пченка за стокови резерви.

Можеби ќе ве интересира

БИЗНИС ЗА КОЈ ВИ ТРЕБААТ 750 ЕВРА И ЗЕМЈА: Ќе заработите три пати повеќе

БИЗНИС ЗА КОЈ ВИ ТРЕБААТ 750 ЕВРА И ЗЕМЈА: Ќе заработите три пати повеќе

Земјоделците наскоро ќе добијат 50% поевтина нафта

Земјоделците наскоро ќе добијат 50% поевтина нафта

Kaкво брашно се увезува во Македонија?

Kaкво брашно се увезува во Македонија?