20 Април, 2024
0.0310

СТРАНСКИТЕ КОМПАНИИ СЕ ПРИВЛЕЧЕНИ ОД КИНЕСКИОТ ПАЗАР - Кина на ново ниво во искористувањето на странските инвестиции

Објавено во: Економија 04 Февруари, 2023

Добивај вести на Viber

Фотографијата ја прикажува фабриката за флексибилно пакување во Хуижу, јужнокинеската провинција Гуангдонг, во сопственост на Амкор, глобален лидер во индустријата за пакување од Швајцарија


Како што започнува новата година, странските претпријатија го забрзуваат својот развој на кинескиот пазар.

Неодамна, глобалната фабрика за флексибилно пакување изградена од Амкор, глобален лидер во индустријата за пакување со седиште во Швајцарија, беше пуштена во употреба во Хуижоу, јужна кинеска провинција Гуангдонг. Фабриката, со инвестиција од една милијарда јуани, односно 147,42 милиони долари, се очекува да генерира годишно производство од 800 милиони јуани во првата фаза.

Во Сужоу, источната кинеска провинција Џиангсу, моментално се гради високотехнолошки иновативен парк, заеднички лансиран од Кина и Холандија. Таму ќе бидат изградени голем број платформи за соработка меѓу Кина и Холандија во фотоелектричната технологија, биомедицината и висококвалитетните индустрии за автоделови. Паркот се очекува да биде пуштен во употреба оваа година.

Странските претпријатија се важни пазарни субјекти во Кина. Повеќе напори за стабилизирање и проширување на странските инвестиции се важна мерка за Кина да го прошири отворањето на високо ниво.

Кина ги користи силните страни на својот огромен пазар за да привлече глобални ресурси и фактори на производство. Работи на поттикнување на пазарно ориентирана и деловна средина од светска класа управувана со здрава правна рамка.

Поотворена Кина ќе создаде нови можности за светот со сопствен развој и ќе продолжи да биде топла дестинација за инвестиции за странските претпријатија.

Кинеската употреба на странски инвестиции одржува стабилен раст во последниве години и покрај комплицираното надворешно опкружување. Странските директни инвестиции (СДИ) на кинеско копно, во реална вредност, достигнаа 1,23 трилиони јуани во 2022 година, што е постојан пораст од 6,3 отсто од претходната година.

Структурата на нејзините странски инвестиции продолжи да се оптимизира. Минатата година, протокот на СДИ во високотехнолошкиот сектор скокна за 28,3 отсто, што претставува 36,1 отсто од вкупниот број и 7,1 процентен поен поголем од 2021 година.

Конкретно, растот изнесуваше 56,8 отсто, 35 отсто и 21,3 отсто во производството на електронска и комуникациска опрема, комерцијализација на научни и истражувачки наоди и индустрии за информациски услуги, соодветно.

Работник произведува електрични производи во производствена база на компанијата за електрична опрема Симон во Хаиан, источната кинеска провинција Џиангсу, 14 септември 2022 година


„Ова укажува на извонреден напредок на Кина во индустриската трансформација и надградба. Земјата поттикна индустриска основа и систем за иновации кои одговараат на развојот на глобалните високотехнолошки индустрии“, рече Лин Менг, директор на Истражувачкиот институт за модерен синџир на снабдување под Кинеската академија на меѓународната трговска и економска соработка.

Мултинационалните корпорации се надеваат дека ќе растат заедно со кинеските претпријатија и ќе ги споделат дивидендите од економската трансформација и надградба на Кина во области како што се пограничните технолошки иновации, транзицијата на зелената економија, глобалната соработка за справување со климатските промени и дигиталната економија, додаде Лин.

Инвестициските интереси од главните земји вложувачи останаа стабилни. Во 2022 година, инвестициите од Јужна Кореја, Германија и Велика Британија пораснаа значително за 64,2 отсто, 52,9 отсто и 40,7 отсто, соодветно. Инвестициите од Европската унија, земјите долж појасот и патот и АСЕАН пораснаа за 92,2 отсто, 17,2 отсто и 8,2 отсто, соодветно.

Според истражувањето неодамна спроведено од Кинескиот совет за промоција на меѓународната трговија, кое опфати повеќе од 160 странски претпријатија и странски стопански комори во Кина, 99,4 отсто од испитаниците изјавиле дека се посигурни во економскиот развој на Кина во 2023 година.

Испитаниците генерално веруваа дека кинеската економија е отпорна и дека земјата ужива конкурентни предности во пазарниот потенцијал, индустрискиот систем, инфраструктурата и деловното опкружување.

Летечки автомобил е изложен на четвртиот Меѓународен саем за инвестиции и трговија во Западна Кина што се одржа во општина Чонгкинг во југозападна Кина, 22 јули 2022 година


Заедничко вложување за управување со средства помеѓу BNP Paribas Asset Management од Франција и Земјоделската банка на Кина (ABC) беше одобрено да се изгради во октомври минатата година. Има регистриран капитал од милијарда јуани, од кои BNP Paribas учествува со 51 отсто, а ABC 49 отсто.

Како сведок и корисник на отворањето на Кина во финансискиот сектор, Александар Верно, шеф на Азиско-пацифичките стратешки партнерства на BNP Paribas, истакна дека Кина е втор по големина пазар во светот за управување со средства и ужива широки перспективи.

Земјата непоколебливо се шири и се отвора и создава нови можности за светот со сопствен развој, додаде Верно.

Од 2022 година, Кина имплементира нови верзии на негативна листа за странски инвестиции, го прошири пристапот на пазарот во финансиите и автомобилската индустрија и го објави изданието на Каталог на индустрии охрабрени за странски инвестиции за 2022 година. Таа, исто така, воведе насочени мерки за привлекување инвестиции во производствениот сектор и започна 15 политички мерки за промовирање на висококвалитетното искористување на странските инвестиции.

Овие напори ефективно ги стабилизираа очекувањата на странските претпријатија за нивниот развој во Кина и создадоа повеќе можности за нив.

Оваа година, Кина ќе започне повеќе мерки за понатамошно подобрување на квалитетот и квантитетот на искористувањето на странските инвестиции, вклучително и натамошно проширување на пристапот на пазарот, обезбедување национален третман за сите претпријатија кои инвестираат во странство и подобрување на трговијата и олеснувањето на инвестициите.

Се верува дека придржувањето на Кина кон отворањето на високо ниво ќе донесе развојни дивиденди на земјата на повеќе инвеститори и ќе им даде поактивна улога на странските инвестиции во економскиот развој на Кина.

Можеби ќе ве интересира

Николоски за ВоА: Во изминатите 4 години менаџиравме криза и го штитевме стандардот, економијата доаѓа во фокусот

Николоски за ВоА: Во изминатите 4 години менаџиравме криза и го штитевме стандардот, економијата доаѓа во фокусот

ЛУКАРЕВСКА: Во наредниот мандат домашните компании ќе ги поддржиме со 180 милиони евра

ЛУКАРЕВСКА: Во наредниот мандат домашните компании ќе ги поддржиме со 180 милиони евра

НИКОЛОСКИ НА СРЕДБИ ВО ММФ: Здравите економски политики поттикнуваат забрзување на економскиот раст

НИКОЛОСКИ НА СРЕДБИ ВО ММФ: Здравите економски политики поттикнуваат забрзување на економскиот раст

ГРАЃАНИТЕ СЕПАК ШТЕДАТ: Koлку се зголемени вкупните депозити на домаќинствата?

ГРАЃАНИТЕ СЕПАК ШТЕДАТ: Koлку се зголемени вкупните депозити на домаќинствата?

ММФ: Kaкви се оценките за руската економија?

ММФ: Kaкви се оценките за руската економија?

СТРИМИНГ ГИГАНТОТ ГИ ИЗНЕНАДИ АНАЛИТИЧАРИТЕ: наспроти забраната за делење лозинка - голем раст на профитот и претплатниците

СТРИМИНГ ГИГАНТОТ ГИ ИЗНЕНАДИ АНАЛИТИЧАРИТЕ: наспроти забраната за делење лозинка - голем раст на профитот и претплатниците

Марко Бислимовски останува вонреден претседавач на Бордот на регулатори на Енергетската Заедница

Марко Бислимовски останува вонреден претседавач на Бордот на регулатори на Енергетската Заедница

ЕСКАЛАЦИЈАТА И ТЕНЗИИТЕ НА БЛИСКИОТ ИСТОК ЈА КАЧИЈА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Еве како да тргувате со црно злато

ЕСКАЛАЦИЈАТА И ТЕНЗИИТЕ НА БЛИСКИОТ ИСТОК ЈА КАЧИЈА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Еве како да тргувате со црно злато

„АЛКАЛОИД“ СЀ ПОБЛИСКУ ДО ЕВРОПА: Компанијата регистрираше ново друштво во Хрватска, осми по ред правен субјект основан во земја членка на ЕУ

„АЛКАЛОИД“ СЀ ПОБЛИСКУ ДО ЕВРОПА: Компанијата регистрираше ново друштво во Хрватска, осми по ред правен субјект основан во земја членка на ЕУ