22 Февруари, 2024
0.0257

ТИЕ СЕ НОВАТА СРПСКА ДЕЛОВНА ЕЛИТА - имаат најмалку 140 фирми и вртат милијарди

Објавено во: Економија 08 Декември, 2023

Добивај вести на Viber

„Тие се новата српска бизнис елита. Медиумите редовно известуваат за нив. Единаесет од нив поседуваат, директно или индиректно, најмалку 140 компании регистрирани во Србија и во странство. Нивниот деловен успех бележи постојан раст, а најголемиот дел од приходите им се должат на силни врски со актуелната влада и работни места што ги добиваат од државата и нејзините компании поради тие врски“, пишува Форбс Србија.

Тие понатаму опишуваат како нивните компании се изведувачи или подизведувачи во изградбата на големи патишта, главни изведувачи во реконструкција или изградба на училишта, болници, здравствени домови, градинки, спортски сали, стадиони... Го знаат и финансискиот сектор (банки и осигурување), а регистрирани се и добар број фирми за консултантски услуги.

Компаниите со кои управуваат имаат основни средства (главно недвижен имот и опрема) во вредност од 1,1 милијарда евра. Кога ќе се додадат тековните средства во вредност од 768 милиони евра, кои вообичаено се состојат од акции, краткорочни побарувања и ликвидни средства и кои можат да се наплатат во случај на потреба, тоа всушност значи дека „лежат“ на средства во вредност од речиси 2 милијарди евра.

„Од друга страна, не им е непознато задолжувањето, па во моментов должат 1,45 милијарди евра (нешто повеќе од 800 милиони долгорочни обврски и речиси 620 милиони краткорочни).

Кога ќе се повлече линијата, тие се успешни. Само во последните три години оствариле приход од над 3 милијарди евра. И сите до еден се профитабилни, а во последните три години нивната нето добивка надмина 215 милиони евра“, пишува Форбс Србија.

Сепак, додаваат тие, тие не се бизнис шампиони. Кога се споредува вкупната добивка со приходот, просечната профитна маржа на оваа група е 6,8 отсто. Во деловниот свет, профитната маржа од 10 отсто е здрава маржа, додека нешто поблиску до 5 проценти се смета за ниско. Тоа значи дека, и покрај се, немаат развиено деловни и менаџерски вештини еднакви на попознати имиња од корпоративниот свет, без разлика дали се работи за мултинационални компании или домашни успешни компании.

Најмалку 30 проценти од нивните компании се основани во последните четири години, а неколку од нив се микро-претпријатија со само еден или двајца вработени.

Форбс Србија ги носи своите деловни резултати од финансиските извештаи.

Станува збор за Давор Мацура, Драгољуб Збиљиќ, Никола Петровиќ, Дејан Сљепчевиќ, Звонко Веселиновиќ, Остоја Мијаиловиќ и други.

Форбс Србија објави табела со нивните имиња, имот, приходи и добивки. 

Форбс Србија

Можеби ќе ве интересира

Поранешен раководител на државната лотарија стана сопственик на автомат клубови

Поранешен раководител на државната лотарија стана сопственик на автомат клубови

Кина објави суфицит на тековната сметка во 2023 година

Кина објави суфицит на тековната сметка во 2023 година

Кој се ќе го гланца МВР три години за 6 милиони евра?

Кој се ќе го гланца МВР три години за 6 милиони евра?

ИМААТ ДОБРА КОНДИЦИЈА И ЕНТУЗИЈАЗАМ: Луѓе пред пензија заминуваат на сезонска работа во Хрватска

ИМААТ ДОБРА КОНДИЦИЈА И ЕНТУЗИЈАЗАМ: Луѓе пред пензија заминуваат на сезонска работа во Хрватска

БЕЗОС ПРОДАДЕ УШТЕ 2,4 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ВО АКЦИИ НА АМАЗОН: Донесе одлука да се пресели

БЕЗОС ПРОДАДЕ УШТЕ 2,4 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ВО АКЦИИ НА АМАЗОН: Донесе одлука да се пресели

ПАЗАР НА ВАЛУТИ: Kурсот на јенот се намали за 0,03 отсто во однос на доларот

ПАЗАР НА ВАЛУТИ: Kурсот на јенот се намали за 0,03 отсто во однос на доларот

Генерали Инвестментс: Приходот на Nvidia се очекува да се зголеми повеќе од тројно

Генерали Инвестментс: Приходот на Nvidia се очекува да се зголеми повеќе од тројно

СВЕТОТ Е ПРЕД НОВ СКОК НА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Еве каква врска имаат нападите со беспилотни летала на Украина врз Русија со тоа

СВЕТОТ Е ПРЕД НОВ СКОК НА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Еве каква врска имаат нападите со беспилотни летала на Украина врз Русија со тоа

Велешанката која фати тендери од 8 милиони евра била вработена службеничка во „Пошта“

Велешанката која фати тендери од 8 милиони евра била вработена службеничка во „Пошта“