04 Април, 2020
0.0452

ТИРЗ: Нема најави за отпуштање на вработени кај странските инвеститори во ТИРЗ

Странските инвестиции во Зоните исправени пред предизвикот во справување со Ковид-19 и задржувањето на сите работни места

Објавено во: Економија, Корона Вирус 24 Март, 2020

Дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони информира дека во моментов ниту еден странски инвеститор не најавил отпуштање на работници, ниту пак повлекување на инвестициите.

Во денешното соопштение од Дирекцијата на ТИРЗ се наведува дека во фабриките по налог на нивните централи од странство е препорачано производствениот процес привремено да запре и оти вработените се на платен годишен одмор кој ќе биде регулиран со надоместок на сите вработени.

– Во моментов ниту еден странски инвеститор не најавил отпуштање на вработените, ниту пак повлекување на инвестициите. Можно е да се пролонгираат планираните активности во зависност од условите на светскиот пазар. Неколку фабрики се очекува да бидат на поголем удар и први да го почувствуваат шокот на пазарот. Пред се тука се мисли на капацитетите што произведуваат компоненти за автомобилската индустрија за кои веќе има најава дека на глобално ниво ќе имаат прекин на производството, велат од ТИРЗ.

Додаваат дека се во постојана комуникација со претставниците на компаниите и оти сите стопански субјекти во зоните ги почитуваат мерките на Владата за спречување на ширењето на Ковид 19.

– Во духот на добрата соработка Дирекцијата на ТИРЗ како одговорна институција е координатор со првите луѓе во компаниите и заеднички даваме конструктивни предлози на тимовите на Владата за да изнајдеме начин заедно да се справуваме со економските ефекти на Ковид-19 со цел да го балансираме задржувањето на ликвидноста на компаниите и заложбата да не се намали бројот на вработените. Ова го правиме во рана фаза од кризата согледувајќи ја оваа дестабилизација на светските економски токови, нашите очекувања се дека најголемиот шок ќе настане во вториот квартал, а со наша максимална мобилизација, преструктуирање и фокусирање на проектите закрепнувањето го очекуваме да започне од третиот квартал, се истакнува во соопштението.

Претставниците на компаниите, како што се вели, ги поздравуваат напорите и мерките на Владата за да се сочува ликвидноста на фирмите и очекуваат дека сите работни места ќе бидат задржани во идентичен број до денот на прогласување на пандемијата.

Можеби ќе ве интересира

ММФ и СЗО ОЦЕНУВААТ: Кризата од 2008 е мало дете во однос на светската економија сега

ММФ и СЗО ОЦЕНУВААТ: Кризата од 2008 е мало дете во однос на светската економија сега

ЗА СПРАВУВАЊЕ СО КОРОНА: Одобрени 175,2 милиони евра од ММФ

ЗА СПРАВУВАЊЕ СО КОРОНА: Одобрени 175,2 милиони евра од ММФ

Нема минимална плата од 14.934 денари во наредните три месеци

Нема минимална плата од 14.934 денари во наредните три месеци

Јавните претпријатија започнаа со уплаќање на добивките кон буџетот

Јавните претпријатија започнаа со уплаќање на добивките кон буџетот

АЗЕСКИ НА ЖЕШКА ЛИНИЈА СО КОЛЕГИТЕ ОД РЕГИОНОТ - мора да се отворат транспортните коридори и да стигнат суровините

АЗЕСКИ НА ЖЕШКА ЛИНИЈА СО КОЛЕГИТЕ ОД РЕГИОНОТ - мора да се отворат транспортните коридори и да стигнат суровините

Пауновски: Во Битола запечатени повеќе од 40 кафемати

Пауновски: Во Битола запечатени повеќе од 40 кафемати

Заев објасни што е тоа „чекич и денс“

Заев објасни што е тоа „чекич и денс“

КАКО ЌЕ ПОМАГА ЕК: 100 милијарди евра за да не се отпуштат работниците

КАКО ЌЕ ПОМАГА ЕК: 100 милијарди евра за да не се отпуштат работниците

Седница на отворено: Град Скопје ќе се откаже од дел од најголемите приходи

Седница на отворено: Град Скопје ќе се откаже од дел од најголемите приходи