23 Мај, 2024
0.0292

ВАКА ММФ ГО ГЛЕДА СВЕТОТ ДО 2026 ГОДИНА: Каде оди глобалната инфлација?

Објавено во: Економија, Свет 14 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Едно од клучните прашања е дали инфлацијата ќе падне доволно за да предизвика олабавување на монетарната политика од страна на централните банки. Досега, Федералните резерви ги задржаа стапките девет месеци во услови на посилна од очекуваната базична инфлација, која ги исклучува нестабилните цени на енергијата и храната.

Сепак, гледајќи напред, прогнозите на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) сугерираат дека инфлацијата ќе се намалува со олеснување на ценовните притисоци, но патот до дезинфлација не е без непознати ризици.

Овој графикон ги прикажува прогнозите за глобалната инфлација, врз основа на податоците од Светската економска перспектива на ММФ за април 2024 година.

Погледнете ги подолу најновите проекции на ММФ за глобалните стапки на инфлација до 2026 година:

По достигнувањето на врвот од 8,7 отсто во 2022 година, се предвидува глобалната инфлација да падне на 5,9 отсто во 2024 година, како одраз на ветувачките трендови на инфлација во услови на еластичен глобален раст.

Додека инфлацијата во голема мера се намали поради падот на цените на енергијата и суровините, постојано високата инфлација на услугите претставува предизвик за намалување на ценовните притисоци. Дополнително, ММФ го истакнува потенцијалниот ризик од ескалација на конфликтот на Блискиот Исток, што може да доведе до шокови во цената на енергијата и повисоки трошоци за испорака.

Ваквите движења може негативно да влијаат на инфлаторните сценарија и да ги поттикнат централните банки да усвојат построга монетарна политика. Севкупно, глобалната инфлација се очекува да падне на 3,7 проценти до 2026 година - сè уште далеку над целта од 2 проценти што ја поставија неколку големи економии.

Дополнително, можеме да забележиме разлики во патеката на инфлација меѓу напредните економии и економиите во развој. Додека инфлацијата во богатите земји се прогнозира да биде поблиску до целта од 2 проценти до 2026 година, стапките на инфлација во земјите во развој се предвидува да достигнат 4,9 проценти - поблиску до просеците пред пандемијата.

Графиките може да ги погледнете тука

Блиц.рс

Можеби ќе ве интересира

ПЛАТИ ВО МАКЕДОНИЈА: Кои три професии носат најмногу пари?

ПЛАТИ ВО МАКЕДОНИЈА: Кои три професии носат најмногу пари?

СРБИТЕ ЗА ОВАА РАБОТА ДОБИВААТ 1.100 ЕВРА: Романците заработуваат 4.000 евра

СРБИТЕ ЗА ОВАА РАБОТА ДОБИВААТ 1.100 ЕВРА: Романците заработуваат 4.000 евра

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: „Мега“, „Рапид Билд“, „Термалифт“ - Кумановски бизниси со најголеми добивки за 2023

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: „Мега“, „Рапид Билд“, „Термалифт“ - Кумановски бизниси со најголеми добивки за 2023

ОВОЈ СЕКТОР ВО ГЕРМАНИЈА ПОВТОРНО „ПУКА“ - прометот пак се намали, дали следи нов бран на стечаи?

ОВОЈ СЕКТОР ВО ГЕРМАНИЈА ПОВТОРНО „ПУКА“ - прометот пак се намали, дали следи нов бран на стечаи?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Кој прави милиони од продажба на ајфони и андроиди во Македонија?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Кој прави милиони од продажба на ајфони и андроиди во Македонија?

ИЗБОР НА ПРОФЕСИЈА: Што кога младите имаат талент за две или повеќе области?

ИЗБОР НА ПРОФЕСИЈА: Што кога младите имаат талент за две или повеќе области?

ДОНЕ ТАНЕВСКИ Е КУПУВАЧОТ НА АКЦИИТЕ ОД „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“- Сега располага со 21.5 отсто од хотелиерската компанија

ДОНЕ ТАНЕВСКИ Е КУПУВАЧОТ НА АКЦИИТЕ ОД „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“- Сега располага со 21.5 отсто од хотелиерската компанија

ВАЖНА ВЕСТ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ НА „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“ - еве кога компанијата ќе почне да дели дивиденда, кој на колку да се надева

ВАЖНА ВЕСТ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ НА „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“ - еве кога компанијата ќе почне да дели дивиденда, кој на колку да се надева

Д-р Адижес со моќни пораки до македонските компании

Д-р Адижес со моќни пораки до македонските компании