04 Јуни, 2020
0.0358

ВАЖИ ЗА СЕКОЈА ФИРМА: Mоже да доставуваат фактури електронски

Објавено во: Економија, Корона Вирус 27 Март, 2020

Фирмите може да доставуваат фактури по електронски пат. 

Ова денеска го соопшти Министерството за финансии.

Владата донесе уредба со која, со цел превенција од Ковид-19, се овозможува секоја фирма да издава фактури во електронска форма, ПДФ. 

Ова ќе важи без разлика дали фактурата е потпишана со дигитален сертификат или не. 

Со ова компаниите ќе се ослободат од потребата за печатење и достава на фактури во услови на намалени ресурси и дополнително ќе се стимулира промена на навиките во иднина. 

„Опцијата за печатена фактура за оние граѓани и фирми што го преферираат тоа и понатаму е отворена. Доколку компанијата поседува имејл или контакт-телефон од купувачот, ќе може да почне да му ги испраќа фактурите по електронски пат. Доколку не поседува, ќе продолжи да им ги испраќа во печатена форма по пошта на тие приматели. Примачот на фактурата, доколку не сака да добива сметка/фактура по електронски пат во рок од 10 дена од приемот, ќе може да информира дека претпочита хартиена форма. Доколку не одговори, ќе се смета дека се согласил“, информираат од Министерството за финансии. 

Фактурата во електронска форма ќе мора да ги содржи сите елементи за цели на ДДВ, додаваат оттаму. 

Можеби ќе ве интересира

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип