25 Септември, 2020
0.0437

Владата му доделува државна помош на ТЕ-ТО, фирма под истрага за перење пари

Објавено во: Економија 07 Ноември, 2019

Владата му доделува државна помош на Друштво за производство на електрична и топлинска енергија ТЕ-ТО. Информацијата е усвоена на 160 седница на Владата која е одржана на 22 октомври, а детали за тоа дополнително не беа објавени. ТЕ-ТО е впрочем гасната централа за чие работење и активности се води истрага во Обвинителството за гонење организиран криминал и корупција откако во јуни годинава Управата за финансиска полиција поднесе кривични пријави за сомнеж за лажен стечај, злупотреба на службена положба и овластување, но и перење пари во Македонија од трансакции за кои во Русија се водат истраги за криминал. Сомнежите се дека станува збор за испрани над седум милијарди денари или над 100 милиони евра. 

Од Владата и покрај нашето инсистирање, од вчера до денеска, до објавување на текстот не соопштија по кој основ му доделуваат државна помош на ТЕ-ТО и за колку пари станува збор. Не објаснија ниту како може да се додели државна помош на друштво за кое се води истрага и дали компанијата ги исполнува сите услови за доделувањето на помошта. Се поставува прашањето дали Владата ги има сите информации за друштвото и како му ја доделила помошта. Одговор не добивме ниту од ТЕ-ТО и покрај тоа што се обративме и таму.

ТЕ-ТО инаку моментно е најголем должник во државата кон Управата за јавни приходи, а како што пишувавме, од оваа институција како даночна тајна ги третираат начините за тоа како се обидуваат да ги наплатат парите од даночниот долг. Фирмата на државата и должи 998 милиони денари или над 16 милиони евра данок на добивка. Долгот е наталожен и тоа по овој основ и покрај тоа што фирмата беше во стечај. Во планот за реорганизација компанија всушност направи отпис на побарувања кои потоа беа прокнижени како добивка. 

Токму за стечајот цела година реагира скопска Топлификација која е акционер во ТЕ-ТО и на која од стечајот според Финсиската полиција и е нанесена штета од 720 милиони денари. 

„Со инкриминирани поведенија, пријавените овозможиле ТЕ-ТО да се стекне со противправна имотна корист преку стечај и неможност да ги плати обврските по правосилна судска пресуда со што и нанеле штета на акционер доверител Топлификација АД од 721.683.587 денари. Заради постоење на основи за сомнение злупотреба на службена положба и лажен стечај, а поради постоење на финансиски транскациии кон ТЕ-ТО во износ 7 милијарди 264 милиони 250 илјади денари кои потекнуваат од кривични равни настани за кои се водат истраги од Руска федерација, а се вложени во изградба на производствен процес за производство на електрична енергија, постои основно сомнение за сторено кривично дело перење пари, изјавија од Управата за финансиска полиција во јуни. 

Инаку Владата им доделува финансиска помош на домашни и странски компании, но за тоа има и услови кои треба да се исполнат. Покрај склучениот договор, компаниите треба да достават уште неколку документи, како што се годишна сметка и финансиски извештај за претходната година и консолидирана годишна сметка и консолидиран финансиски извештај за претходната година, доколку деловниот субјект составува и објавува ваков вид на извештаи, потврда од Централен регистар на Република Македонија дека над деловниот субјект не е отворена стечајна постапка, не постара од 60 дена. 

Дали ТЕ-ТО ги исполнил сите овие услови одговор треба да дадат од Владата. Во меѓувреме се чека обвинението од Обвинителството. Оттаму за Фактор пред три дена изјавија дека по пат на меѓународна правна помош надлежниот обвинител обезбедил и дополнителни информации, кои сега се анализираат. 

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

За 4.700 денари поголеми плати лани во ЈП Државни патишта, далеку поголем раст од македонскиот просек

За 4.700 денари поголеми плати лани во ЈП Државни патишта, далеку поголем раст од македонскиот просек

Колку порасна државниот долг во записи и обврзници за 5 месеци?

Колку порасна државниот долг во записи и обврзници за 5 месеци?

И договорот со ВИК останува таен, има ли проблем кај потписот за државната помош?

И договорот со ВИК останува таен, има ли проблем кај потписот за државната помош?

КОВИД КРИЗАТА ИМ ГИ ЗЕДЕ РАБОТНИТЕ МЕСТА НА 12.580 ГРАЃАНИ, бројот на пријавени го билда младинската гаранција, новите услови за социјална помош, повратниците од странство...

КОВИД КРИЗАТА ИМ ГИ ЗЕДЕ РАБОТНИТЕ МЕСТА НА 12.580 ГРАЃАНИ, бројот на пријавени го билда младинската гаранција, новите услови за социјална помош, повратниците од странство...

НОВИ ЗАГРИЖУВАЧКИ БРОЈКИ НА АГЕНЦИЈАТА - дури 40 илјади новорегистрирани невработени

НОВИ ЗАГРИЖУВАЧКИ БРОЈКИ НА АГЕНЦИЈАТА - дури 40 илјади новорегистрирани невработени

Владата сака да гради пруга до Струга, а МЖ Инфраструктура не може да врати 10 милиони евра

Владата сака да гради пруга до Струга, а МЖ Инфраструктура не може да врати 10 милиони евра

Драстичен пад на доходот на домаќинствата: А колку ќе не сотре Ковид?

Драстичен пад на доходот на домаќинствата: А колку ќе не сотре Ковид?

РЕКОРДЕРИ ВО ЕВРОПА: БДП на земја од регионот отиде на дното

РЕКОРДЕРИ ВО ЕВРОПА: БДП на земја од регионот отиде на дното

НОВА ЛИСТА: Познато е кои се десетте најбогати држави во светот

НОВА ЛИСТА: Познато е кои се десетте најбогати држави во светот