28 Септември, 2021
0.0192

Во Прилеп постигната е согласност за продолжување на откупот на тутун

Објавено во: Агробизнис 18 Декември, 2020

Во Прилеп постигната е согласност за непречено продолжување на откупот на тутунот. Договореното не е прифатено од една откупна компанија. 

Според министерот за земојоделство, Арјанит Хоџа донесен е заклучок, потпишан од сите присутни, со кој се дефинираат целите за следниот перод и се верификуваат заедничките усогласени ставови.

Меѓу Иницијативниот одбор за протести на тутунопроизводителите, Сојузот на земјоделски здруженија, Министерството за земјоделие и откупувачите е потпишан  договор со кој се отстранети можностите за манипулации во определувањето на класите, а со тоа и почитување на откупните цени..

Преставниците на Сокотаб кој од 23 илјади откупува над 7 илјади тони тутун не го потпишаа договорот.

Тутунарите изминативе денови блокираа патишта за да го изразат револтот. 

Можеби ќе ве интересира

Берачите на јаболка од Албанија без ПЦР тест ќе влегуваат во земјава

Берачите на јаболка од Албанија без ПЦР тест ќе влегуваат во земјава

Дали иднината на земјоделството е во неконвенционалните култури?

Дали иднината на земјоделството е во неконвенционалните култури?