16 Јуни, 2019
0.0217

Воведувањето на еврото во Латвија ќе чини 140 милиони долари

Објавено во: Свет, Финансии 26 Октомври, 2012

Воведувањето на еврото во Латвија од 1 јануари 2014 година ќе чини околу 70 милиони лати (140 милиони долари), изјави денеска во телевизиското интервју раководителот на проектот за пристапување на земјата во еврозоната Даце Калсоне, пренесуваат агенциите. Воведувањето на еврото од почеток ќе ја чини држата  8.7 милиони лата (околу 17.4 милиони долари), а половината од трошоците ќе ги преземе Европската унија. Според искуството на другите земји членки на ЕУ, кои се приклучија кон еврозоната, тоа ги чинело меѓу 0.3 и 0.8 проценти од бруто домашниот производ. Во случајот на Латвија, целосното воведувањето на еврото ќе достигне сума од  70 милиони лати, истакна Калсоне, која е поранешен аналитичар на Латвиската централна банка. Информативната кампања за воведување на еврото во државата ќе започне во втората половина на 2013 година . Граѓаните ќе бидат информирани за изгледот на банкнотите, номиналниот износ, девизниот курс и временскиот период во оптек во кој ќе станат единствена, национална валута. Исто така државата планира кампања, во која ќе ги повика трговците да не го користат влезот во еврозоната за зголемување на цените. Во март 2010 година владата на Латвија одлучи да го воведе во оптек еврото од 1 јануари 2014 година. За таа цел земјата требаше да ги исполни критериумите од Мастрихт - ниска инфлација, дефицит во државниот буџет под 3 проценти  и државен долг до 60 отсто од БДП-то. Според податоци на Министерството за финансии,  минатиот месец земјата ги исполнила сите Мастрихтски критериуми.

Можеби ќе ве интересира

Кои се европските земји со најдобра вода за капење?

Кои се европските земји со најдобра вода за капење?

(ВИДЕО) Што му подари Путин на кинескиот колега?

(ВИДЕО) Што му подари Путин на кинескиот колега?

(ВИДЕО) Свлечиште однесе десетици автомобили

(ВИДЕО) Свлечиште однесе десетици автомобили

(ВИДЕО) Во Чикаго стаклен балкон почна да пука под нозете на посетителите

(ВИДЕО) Во Чикаго стаклен балкон почна да пука под нозете на посетителите

Kaко луѓето во Венецуела се спасуваат од глад?

Kaко луѓето во Венецуела се спасуваат од глад?

Николас Мадуро му испрати гитара на Роџер Вотерс

Николас Мадуро му испрати гитара на Роџер Вотерс

Протести во Швајцарија против половата нееднаквост на работните места

Протести во Швајцарија против половата нееднаквост на работните места

Oва се двете земји кои сакаат проширување на ЕУ

Oва се двете земји кои сакаат проширување на ЕУ

(ВИДЕО) Ова е село кое само еднаш годишно се појавува над површината

(ВИДЕО) Ова е село кое само еднаш годишно се појавува над површината