22 Март, 2018
0.1312

ВРЕМЕ Е ЗА „САМ СВОЈ ГАЗДА“: 10 знаци дека треба да почнете да работите за себе

Објавено во: Финансии 17 Јули, 2017

Сите шефови сакаат да вработат амбициозни службеници со врела енергија и многу идеи. На теорија. Во пракса, понекогаш се случува „началниците“ да се плашат од такви луѓе, бидејќи ги чувствуваат како конкуренција за сопствената фотелја. Но можете ли да ја менувате работата секој пат кога некој ќе ви го одредат за закана? Ова не е рационално решение. Подобро замислете се дали ќе биде можеби подобро да почнете да работите за себе, пишува Forbes. Еве кои се знаците дека времето за тоа е дојдено.

1. Можете да постигнете повеќе отколку што ви овозможува сегашната работа, бидејќи квалификациите и компетенциите ви се протегаат надвор од неа.

2. Имате одлични идеи, но одредени политики на компанијата ви пречат да ги реализирате.

3. Молчите на состаноци, бидејќи знаете дека премногу ентузијазам може да вознемири некого.

4. Сонувате за големите работи кои можете да ги направите - и не гледате начин да ги упатите на сегашната работа.

5. Блиски и пријателите ве советуваат да го напуштите работното место и да се обидете да создадете свој бизнис.

6. Работите најдобро кога не сте во канцеларијата - ви текнуваат одлични идеи под туш или додека патувате кон дома.

7. Постојано мислите: "Би можел / можела да го направам тоа подобро" за различни нешта во работата.

8. Имате полн тефтер со планови, шеми и визии, но не и можност да ги претворите во реалност.

9. Се почесто се прашувате дали платата ви ја оправдува смртта на мозочните клетки, која си предизвикувате на работа.

10. Не поднесувате корпоративни правила. Сфаќате дека ќе можете да се ослободите, ако не сте толку ограничени.

Ако овие знаци се валидни за ситуацијата во која сте, не се плашете - тоа е можност! Направете си детален план и одете смело напред кон сопствениот бизнис.

Можеби ќе ве интересира

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

10 неколегијални работи што никогаш не треба да ги правите

10 неколегијални работи што никогаш не треба да ги правите