01 Октомври, 2023
0.0254

ЗА ВОЗЕЊЕ СО ВЛЕЧКИ 50, А ЗА ЛОШО ПАРКИРАЊЕ 80 ЕВРА: Еве колкави се казните во Грција

Објавено во: Финансии 06 Јуни, 2023

Добивај вести на Viber

Се ближи сезоната на одмори и доколку планирате да патувате со сопствен автомобил, имајте на ум дека сообраќајните правила мора да се почитуваат во другите земји, а казните за прекршоци се многу високи. Во најкус можен рок ќе платите минимум 100 евра за брзо возење во Грција, до 200 евра за преминување на полна линија и ниско ниво на алкохол во крвта и до 80 за лошо паркирање.

Грчките полицајци можат да напишат казни, но не се овластени да ги наплатат. Казната мора да се плати во филијала на пошта (ELTA) или банка во рок од 10 дена.

На порталот „Грчка инфо“ беа објавени ланските цени за прекршоци и состојбата не е променета. Она што е важно да се знае е дека полицијата има право да им одземе регистарски таблички на оние кои не паркираат според прописите.

Брзина до 20 km/h: 100 €. Повеќе од 50 км/ч: 350 евра (можна тужба) и исклучување од сообраќај 60 дена.

Возење на црвено светло 700 €; доколку следи тужба, казната може да се удвои.

Повреда на забраната за претекнување Од 350 €.

Премин на полна линија Од 200 евра и евентуално 20-дневна забрана за возење.

Прекршок за паркирање од 40 до 80 евра. Суспендирање на возачка дозвола 10 дена и сообраќајна дозвола 20 дена. Отстранување на таблички од возилата.

Паркирање на место за возачи со инвалидитет Казната е 150 евра, одземање на возачка и сообраќајна дозвола за 10 дена.

Возење без појас 350 €

Користење на мобилен телефон додека возите 100€

Возење под дејство на алкохол Од 0,5%: од 200 € и можно исклучување од сообраќај.

Возење во влечки 50€

Основни сообраќајни правила во Грција

Стандардни ограничувања на брзината во Грција (освен ако не е поинаку назначено со знаци).

Коли и мотоцикли: во населено место - 50 km/h надвор од населбата - 90 km/h на пат - 110 km/h на автопат - 130 km/h

Автомобили (до 3,5 т) со приколка (до 750 кг): во населено место - 50 км/ч надвор од населено место - 80 км/ч на пат - 90 км/ч на автопат - 100 km/h

Автомобили (до 3,5 т) со приколки (од 750 кг до 3,5 т): во населено место - 50 км/ч надвор од населено место - 80 км/ч на пат - 80 км/ч на автопат - 90 km/h

Доколку нивото на алкохол во крвта е поголемо од 0,5% и помало од 0,8%, тогаш возачот ќе биде казнет со 200 евра.

Доколку нивото на алкохол во крвта е поголемо од 0,8% и помало од 1,1%, возачот ќе биде казнет со 700 евра, а возачката дозвола ќе биде одземена до 3 месеци.

Доколку нивото на алкохол во крвта надмине 1,1%, тогаш парична казна од 1200 евра, одземање на возачка дозвола до 6 месеци и можна затворска казна до 2 месеци. Повторено консумирање алкохол над 1,1% во рок од две години - парична казна од 2.000 евра, губење на возачка дозвола до 5 години и можна казна затвор до 6 месеци.

За возачите чие искуство во возењето е помало од 2 години, како и за мотоциклистите, дозволеното ниво на алкохол во крвта е 0,2%.

Доколку нивото на алкохол во крвта на таквите возачи е поголемо од 0,2% и помало од 0,8%, тогаш возачот ќе биде казнет со 200 евра.

Долно светло соборено

Долните светла се опционални при возење во текот на денот и задолжителни при возење ноќе.

Се препорачува користење на соборени фарови во услови на слаба видливост предизвикана од лошо време (магла, снег или дожд). Во овој случај, забрането е да се движите само со вклучени светла за положба.

Светлата за магла може да се користат само во случај на магла, снежни врнежи или силен дожд, сами или во комбинација со средно светло.

Казната за непочитување на правилата за користење на средно светло е 80 евра.

Превоз на деца

Децата под 3-годишна возраст можат да патуваат само ако користат соодветни детски седишта што одговараат на нивната висина.

Децата помлади од 12 години и пониски од 135 см смеат да се превезуваат на задните седишта само со помош на специјални уреди (детски седишта, бустер седишта) кои овозможуваат нивно врзување со сигурносни појаси.

Казната за непочитување на правилата за превоз на деца е 350 евра.

Автомобилско седиште за деца при патување во Грција

Сигурносен појас

Употребата на безбедносни појаси е задолжителна за патниците на предните и задните седишта.

Употребата на кацига е задолжителна за возачот и патникот при возење на мотор или скутер.

Глоба - 350 евра и можност за одземање на возачката дозвола до 20 дена.

Зборување на мобилен телефон

Додека возилото е во движење, забрането е користење уред за телефонска комуникација што не дозволува разговор без раце.

За прекршување на правилата следува казна од 100 евра и евентуално одземање на возачката дозвола до 30 дена. За мотоциклист казната е 150 евра.

Во Грција е забранета употребата на радарски детектори. Казната е 2.000 евра, одземање на возачка дозвола за 30 дена и одземање на сообраќајна дозвола за 60 дена.


Можеби ќе ве интересира

ЗА ЕДНА ГОДИНА КРЕДИТИТЕ НА ФИРМИТЕ ИМ ПОСКАПЕЛЕ ЗА ДВА ПРОЦЕНТНИ ПОЕНИ - еве какви се другите каматни стапки

ЗА ЕДНА ГОДИНА КРЕДИТИТЕ НА ФИРМИТЕ ИМ ПОСКАПЕЛЕ ЗА ДВА ПРОЦЕНТНИ ПОЕНИ - еве какви се другите каматни стапки

ИЗМАМЕНИ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ДОРМЕО: Останаа без работа, а немаат ни плата, се активираат и синдикатите во Србија

ИЗМАМЕНИ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ДОРМЕО: Останаа без работа, а немаат ни плата, се активираат и синдикатите во Србија

ПОМАЛКУ ПАРИ ЗА ВЛАДАТА И СОБРАНИЕТО: Прераспределбата на средствата од буџетот пред Комисијата за финансирање и буџет, еве каде се кратат средства

ПОМАЛКУ ПАРИ ЗА ВЛАДАТА И СОБРАНИЕТО: Прераспределбата на средствата од буџетот пред Комисијата за финансирање и буџет, еве каде се кратат средства

ЛИЧНИ ПРИЧИНИ, ЗГОЛЕМЕНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБВРСКИ ВО ДРУГИТЕ АНГАЖМАНИ - Миле Зечевиќ поднел оставка од функцијата член на Надзорен одбор во Стопанска банка Битола

ЛИЧНИ ПРИЧИНИ, ЗГОЛЕМЕНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБВРСКИ ВО ДРУГИТЕ АНГАЖМАНИ - Миле Зечевиќ поднел оставка од функцијата член на Надзорен одбор во Стопанска банка Битола

РУСИЈА СЕГА ГИ ДРЖИ КОНЦИТЕ: Купија ланец трговски центри

РУСИЈА СЕГА ГИ ДРЖИ КОНЦИТЕ: Купија ланец трговски центри

НОВО од Комерцијална банка - Пакет бесплатни производи и дигитални услуги за млади без плата

НОВО од Комерцијална банка - Пакет бесплатни производи и дигитални услуги за млади без плата

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО РУСКАТА РУБЉА? Министерството за економија ги соопшти деталите

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО РУСКАТА РУБЉА? Министерството за економија ги соопшти деталите

ИМА ЛИ ВРСКА СО НАЈАВАТА ЗА ПРИСОЕДИНУВАЊЕ, ИЛИ НЕ - во блок трансакции купени поситни проценти акции на Стопанска банка Битола

ИМА ЛИ ВРСКА СО НАЈАВАТА ЗА ПРИСОЕДИНУВАЊЕ, ИЛИ НЕ - во блок трансакции купени поситни проценти акции на Стопанска банка Битола

КАКО ЖИВЕАТ МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА? Заработуваат и до 3.500 евра месечно, киријата им пречи, зборуваат само за пензија, не жалат пари и не планираат да се вратат

КАКО ЖИВЕАТ МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА? Заработуваат и до 3.500 евра месечно, киријата им пречи, зборуваат само за пензија, не жалат пари и не планираат да се вратат