15 Јуни, 2024
0.0287

Затоа што здравјето нема цена! Кои се најпрофитабилните приватни болници?

Објавено во: Македонија 22 Јуни, 2022

Добивај вести на Viber

Ниската ефикасност и слабото ниво на организација во јавното здравство остави простор за одлична бизнис клима кај приватните болници. Разликите во услугите и третманот се евидентни, условите неспоредливи, а критериумите за споредба се наједноставно кажано неспоредливи. Затоа и не треба да не чудат резултатите на приватниот сектор, но треба јак притисок врз креаторите на политиките во јавниот здравствен сектор...

Македонското јавно здравство е пред сериозен предизвик. Натрупани долгови, слаба ефикасност, незадоволни пациенти, редици, листи на чаекање. Многумина од нас кажуваат дека го почувствувале горкото чувство кога им било барано мито или не им се вршело работа иако е ургента се додека не се досетат дека треба да реагираат во стилот на народната „ти зборам ќерко сети се снао“ ....

На другата страна на медаљата на здравствениот систем се приватните болници: добро организирани, техничко-технолошки и кадровски сосема солидно опремени, со еден збор поставени на пазарни принципи. Во нив се вложени солидни суми приватни пари кои треба да се оплодуваат, а при тоа да дадат квалитетна и навремена здравствена услуга. Тоа подразбира фер пазарна цена за секоја услуга што ја нудат без разлика дали ја плаќа државниот Фонд за здравство или пак директно пациентот и неговото семејство.

Разликата меѓу приватното и јавното здравство веќе е се поочигледна. Најнов аргумент на таа листа е фактот што приватните осигурителни компании за услуги од дополнително и приватно здравствено осигурување ги одбраа за партнери токму приватните здравствени установи. И тука не држи аргументот дека јавните болници и клиники не смеат оти и да смееја пак ќе беше исто.

Никој не ги обвинува докторите и медицинскиот персонал. Многумина од белите мантили од јавното здравство се за медаљи. Но системот на јавното здравство е нефункционален и создава загуби затоа што нема критериуми на интерна конкуренција и не им се мери учинокот (или не им се мери реално) при сработеното...

Токму оваа состојба во јавното здравство остава простор за одличен бизнис амбиент за приватните болници и клиники. Дополнителен катализатор за нивната работа беше и здравствената пандемија предизвика од корона вирусот кој дополнително ги поремети стандардните позиции во системот на јавно здравство.

На листата на „Фактор“ на најголеми и најуспешни приватни здравствени компании има седум компании. Радува еден факт: дури четири од нив се доминантно или целосно домашно поседувани.

Резултатити од нивната работа се евидентни, а официјалните податоци достапни во Централниот регистар покажуваат дека четири од нив бележат растови на приходите лани во споредба со 2020 година, а две компании – специјализирани за хемодијализа ја одржале пазарната позиција (со минимална корекција на приходите).


Р. Ф.

Можеби ќе ве интересира

ДАЛИ ВОДИТЕЛКАТА БЕСМИРА ЕЈУПИ ЌЕ ОДИ НА ДИПЛОМАТСКА МИСИЈА, НА ИСПОМОШ ВО ГЕРМАНИЈА - не стана конзулка, но добива нов ангажман

ДАЛИ ВОДИТЕЛКАТА БЕСМИРА ЕЈУПИ ЌЕ ОДИ НА ДИПЛОМАТСКА МИСИЈА, НА ИСПОМОШ ВО ГЕРМАНИЈА - не стана конзулка, но добива нов ангажман

СЕ ОГЛАСИ ГОРДАНА ГОЏО: Доколку имате дете заболено од морбили, ве молам да направиме некако да префатат и моите

СЕ ОГЛАСИ ГОРДАНА ГОЏО: Доколку имате дете заболено од морбили, ве молам да направиме некако да префатат и моите

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Условни казни добија седумте лица кои во јануари упаднаа во М-НАВ

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Условни казни добија седумте лица кои во јануари упаднаа во М-НАВ

ЗЕМЈОТРЕС: Се стресе Штип

ЗЕМЈОТРЕС: Се стресе Штип

ИГОР ФИЛКОВ И ГОРАН МИНЧЕВ: ЗНАМ ги утврди кандидатите за министри

ИГОР ФИЛКОВ И ГОРАН МИНЧЕВ: ЗНАМ ги утврди кандидатите за министри

(ФОТО) ГРДА СЛИКА ВО СКОПЈЕ: Превртени јавните тоалети во Градски парк

(ФОТО) ГРДА СЛИКА ВО СКОПЈЕ: Превртени јавните тоалети во Градски парк

ГЛОБАЛЕН ИНДЕКС ЗА МИР: На кое место е рангирана Македонија?

ГЛОБАЛЕН ИНДЕКС ЗА МИР: На кое место е рангирана Македонија?

ГРЧКИ МЕДИУМИ: „Прво ракување во Скопје без провокации“, но и „Повторно провоцира Сиљановска – Не е прекршување терминот Македонија“

ГРЧКИ МЕДИУМИ: „Прво ракување во Скопје без провокации“, но и „Повторно провоцира Сиљановска – Не е прекршување терминот Македонија“

АХМЕТИ-ПАПAДОПУЛУ: Да се почитуваат Договорот од Преспа и демократскиот легитимитет на Албанците

АХМЕТИ-ПАПAДОПУЛУ: Да се почитуваат Договорот од Преспа и демократскиот легитимитет на Албанците