24 Јули, 2019
0.0230

Земјоделци ќе продаваат пиперки и домати преку СМС!

Објавено во: Агробизнис 28 Јули, 2012

Земјоделците имаат можност да ги нудат своите производи на електронската агро берза преку испраќање СМС пораки од мобилните телефони. Станува збор за пилот проект што треба да почне до крајот на овој месец. Пилот проектот, според најавите, ќе опфати сто фармери и 10 откупувачи. Новиот владин проект треба да овозможи поголема конкурентност и повисоки цени на пазарот во тргувањето со земјоделски култури. Оној што ќе ја понуди највисоката цена ќе добие и порака како да склучи договор. На тој начин откупувачите побрзо ќе доаѓаат до информации по која цена фармерите ги нудат своите производи, а фармерите, пак, без разлика во кој дел државата од се наоѓаат, побрзо ќе добиваат повратни податоци за тоа кои се откупувачите и кој нуди највисока цена за нивните производи, објаснуваат во ресорното Министерство.

Можеби ќе ве интересира

ДИМКОВСКИ: Досега се извезени околу две илјади тони праски кон Русија

ДИМКОВСКИ: Досега се извезени околу две илјади тони праски кон Русија

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација