29 Септември, 2023
0.0278

Животен век: Зошто Македонските жени живеат најкратко

Објавено во: Македонија 16 Јуни, 2018

Добивај вести на Viber

Животниот век на жените во Македонија изнесува 77,5 години и тоа е најниско очекувано траење на животот на женската популација ако се спореди со земјите од Европаката Унија. Така на ниво на целата Унија просекот изнесува 83,6 години, додека има земји каде очекуваното траење на животот изнесува и над 85 години. Такви се Луксембург и Франција.

Податоците се од публикација на Државниот завод за статистика во која дел од бројките се споредуваат и со тие од Европската Унија.

Ако се анализираат податоците за мажите ситуацијата не посјајна, иако сепак во овој случај има неколку земји каде очекуваното живеење на машката популација е пократко од случајот во Македонија. Така во земјава животниот век на мажите во 2016 година изнесувал 73,4 години. Во Бугарија изнесува 71,3 години, додека во Латвија и Литванија границата е дури под 70 години односно изнесува околу 69 години. Помал од мажите во Македонија е животниот век на Унгарците. Просекот во Европската Унија изнесува 78,2 години.

Инаку и за мажите и за жените границата на очекувано траење на животот во земјава се зголемува по години, ама бавно.

Александра Томиќ

Можеби ќе ве интересира

НОВ СЛУЧАЈ НА СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО: Гостиварец ги претепал мајката и сопругата

НОВ СЛУЧАЈ НА СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО: Гостиварец ги претепал мајката и сопругата

КОНЕЧНО, ЗА ДЕЦАТА, МЛАДИТЕ И ТРУДНИЦИТЕ ИМА СЕНЗОРИ ЗА ДИЈАБЕТЕС: Ќе заврши боцкањето по неколку пати на ден, Диме Велев за Фактор

КОНЕЧНО, ЗА ДЕЦАТА, МЛАДИТЕ И ТРУДНИЦИТЕ ИМА СЕНЗОРИ ЗА ДИЈАБЕТЕС: Ќе заврши боцкањето по неколку пати на ден, Диме Велев за Фактор

УБИСТВОТО ВО КОЧАНИ Е ФЕМИЦИД! Платформа за родова еднаквост бара преквалификување на делото

УБИСТВОТО ВО КОЧАНИ Е ФЕМИЦИД! Платформа за родова еднаквост бара преквалификување на делото

БЕСПЛАТНИ ЕХО-КАРДИОГРАФСКИ ПРЕГЛЕДИ НА ДЕЦА ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“

БЕСПЛАТНИ ЕХО-КАРДИОГРАФСКИ ПРЕГЛЕДИ НА ДЕЦА ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“

„КАНЦЕРОГЕНОТО МЛЕКО СЕ ВРАЌА ВО СРБИЈА“: АХВ вели Трипуновски лажно шири паника

„КАНЦЕРОГЕНОТО МЛЕКО СЕ ВРАЌА ВО СРБИЈА“: АХВ вели Трипуновски лажно шири паника

МАЛАТА МАЈА МАГДАЛИНА ГО ДОЧЕКА ФИЛИПЧЕ СО НАСМЕВКА: Ја оперираше пред два дена

МАЛАТА МАЈА МАГДАЛИНА ГО ДОЧЕКА ФИЛИПЧЕ СО НАСМЕВКА: Ја оперираше пред два дена

ПРВОТО КОЛО ОД „ЕСЕНСКА ТУРА ЗА 2WIN АВАНТУРА“ НА 2WIN.MK ВЛЕЗЕ ВО ЗАВРШНИЦА

ПРВОТО КОЛО ОД „ЕСЕНСКА ТУРА ЗА 2WIN АВАНТУРА“ НА 2WIN.MK ВЛЕЗЕ ВО ЗАВРШНИЦА

РАШЕЛА МИЗРАХИ ЌЕ РАКОВОДИ СО АНКЕТНАТА КОМИСИЈА - пратениците ќе го истражуваат скандалот на Онкологија

РАШЕЛА МИЗРАХИ ЌЕ РАКОВОДИ СО АНКЕТНАТА КОМИСИЈА - пратениците ќе го истражуваат скандалот на Онкологија

МЕЧКИ НАПАЃААТ ВО МАВРОВО И РОСТУШЕ: Ќе се прогласува кризна состојба!

МЕЧКИ НАПАЃААТ ВО МАВРОВО И РОСТУШЕ: Ќе се прогласува кризна состојба!