23 Мај, 2024
0.0252

„УПС, СЕ ИЗВИНУВАМЕ“: Даночната управа на Црна Гора по грешка ја вклучи американската амбасада на листата на најголеми должници

Објавено во: Финансии, Балкан 15 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Даночната управа на Црна Гора (ПУ) објави црна листа на која се наоѓаат имињата на даночните обврзници со најголем износ на даночен долг, а последниот, со расчленување на долгот, предизвика бурни реакции бидејќи во него е вклучена и Амбасадата на САД. на Америка во Подгорица со долг од повеќе од половина милион евра. Даночната управа соопшти дека Амбасадата поради техничка грешка завршила на неславната листа на најголеми даночни должници и дека е тргната од списокот.

„Имено, даночниот обврзник на Амбасадата на САД се најде на претходно објавената Црна листа на 50 најголеми даночни должници, поради тоа што поради институционалните промени на даночниот орган дојде до промена на овластеното лице, така што исплатените средства од девизната сметка за даночни плаќања не беа пренасочени обврските на нерезидентни правни лица, вклучително и плаќањата од Амбасадата на САД“, се наведува во соопштението на ПУ на Црна Гора.

Податоците за девизните приливи од сметката на споменатиот даночен обврзник се добиени дури откако беше извршен пресек на даночните должници за првиот квартал, а на Црната листа се најде и Амбасадата на САД.

„Напоменуваме дека се работи за даночен обврзник кој редовно си ги плаќа даночните обврски. Амбасадата на САД е отстранета од Црната листа и му се извинуваме на даночниот обврзник за техничката грешка“, се заклучува во соопштението.

Амбасада: Сите даноци ги плаќаме навреме

Амбасадата на Соединетите Американски Држави (САД) одделно објави дека ги плаќа даноците „доследно и навреме“ и „нема неподмирени даночни обврски“.

Од Министерството за финансии биле информирани дека ставањето на Амбасадата на САД на листата на даночни должници е техничка грешка.

„Му благодариме на Министерството за финансии на Црна Гора за извинувањето и исправката на грешката“, се вели во реакцијата на американската амбасада објавена на социјалните мрежи, со жалење што „Вијести“, кој ја објави првата информација, не го чекал одговорот на Амбасадата. .

Имено, „Вијести“ претходно објави дека на даночната црна листа на најголеми должници е и американската амбасада, а од Даночната управа денеска соопштија дека е корегирана црната листа заклучно со 31 март, која беше објавена на 10 мај, повеќе токму американскиот даночен обврзник Амбасадата е отстранета од неа.

„Разочарани сме што „Вијести“ објави информација за Амбасадата на списокот на должници без да остави доволно време да ја провери таа информација од Амбасадата. Црногорската јавност очекува сите медиуми да се придржуваат до највисоките стандарди на професионалното новинарство“, посочуваат од Амбасадата на САД во Подгорица.

Блиц.рс

Можеби ќе ве интересира

Шпаркасе Банка – силен партнер на македонската економија и конкурентен двигател на домашниот пазар

Шпаркасе Банка – силен партнер на македонската економија и конкурентен двигател на домашниот пазар

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА НАД 40 ИЛЈАДИ ДЕНАРИ - најголем раст има во сектор енергија, еве кои други работници земаа повеќе пари

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА НАД 40 ИЛЈАДИ ДЕНАРИ - најголем раст има во сектор енергија, еве кои други работници земаа повеќе пари

ШТО СЕ СЛУЧУВА НА ПАЗАРОТ НА КРИПТОВАЛУТИ - значителен раст на вредноста и на Биткоинот и на втората најпопуларна валута

ШТО СЕ СЛУЧУВА НА ПАЗАРОТ НА КРИПТОВАЛУТИ - значителен раст на вредноста и на Биткоинот и на втората најпопуларна валута

ПО ИЛЈАДА ЕВРА ЗА СТУДЕНТИТЕ: Милијардерот Хејл ја продолжи традицијата во Масачусетс

ПО ИЛЈАДА ЕВРА ЗА СТУДЕНТИТЕ: Милијардерот Хејл ја продолжи традицијата во Масачусетс

ОСУМЧАСОВНОТО РАБОТНО ВРЕМЕ Е ЗАСТАРЕНО? Високите функционери се за укинување на ова правило: „Не треба да наметнуваме строги прописи“

ОСУМЧАСОВНОТО РАБОТНО ВРЕМЕ Е ЗАСТАРЕНО? Високите функционери се за укинување на ова правило: „Не треба да наметнуваме строги прописи“

„ИМА СЕ, МОЖЕ СЕ“ - како на Македонците им успеа да заштедат 157 милиони евра за само еден месец во домашните банки

„ИМА СЕ, МОЖЕ СЕ“ - како на Македонците им успеа да заштедат 157 милиони евра за само еден месец во домашните банки

ПОВЕЌЕ НИКОЈ НЕ СЕ СРАМИ ДА КУПУВА РАБОТИ ОД ВТОРА РАКА: „Second hand“ облеката се продава како алва

ПОВЕЌЕ НИКОЈ НЕ СЕ СРАМИ ДА КУПУВА РАБОТИ ОД ВТОРА РАКА: „Second hand“ облеката се продава како алва

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА СЀ ПОВЕЌЕ БАРАНА - платени 130 илјади евра во блок со 454 акции

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА СЀ ПОВЕЌЕ БАРАНА - платени 130 илјади евра во блок со 454 акции

БАНКРОТИРАШЕ ПОЗНАТ СИНЏИР ЗА ХРАНА ВО САД: Продаваа јастози за оние со помали џебови, на крајот пропадна

БАНКРОТИРАШЕ ПОЗНАТ СИНЏИР ЗА ХРАНА ВО САД: Продаваа јастози за оние со помали џебови, на крајот пропадна