22 Февруари, 2024
0.0256

Одржана првата Школа за напредната срцева слабост

Објавено во: Мои пари 08 Декември, 2023

Добивај вести на Viber

Во организација на Жан Митрев Клиник и Македонското здружение за кардиологија, се одржа првата Школа за напредната срцева слабост. Целта на организирање на Школата е пренесување на новини во лекувањето, примена на нови процедури и оценка на актуелната ситуација во поглед на примена на напредни третмани во Северна Македонија во споредба со регионот.

На школата зедоа учество повеќе од 80 доктори кардиолози во приватно и јавно здравство од цела Македонија. 

„Срцевата слабост е застапена кај повеќе од половината од вкупните кардиоваскуларни заболувања што се појавуваат во Европа. Истовремено во последнава деценија се случуваат права револуција во лекувањето како медикаментозно така и немедикаментозно во оваа област. Имајќи го сето тоа предвид како и новите европски водичи за лекување на срцевата слабост, Македонското здружени за кардиологија како членка на Европското здружение за кардиологија ја даде својата поддршка на Клиника Жан Митрев за оваа иницијатива и организирање на првата школа за срцева слабост“, истакна проф. д-р Маријан Бошевски, претседател на Македонското здружение за кардиологија.

Искусни професионалци од меѓународен ранг, од  регионот и од земјата со признати достигнувања во полето ги претставија своите заклучоци и методи. Гости предавачи беа и еминентни имиња од регионот проф. д-р Иван Кнежевиќ и проф. д-р Бојан Вртовец од Клиничкиот болнички центар во Љубљана, Словенија, како и доц. д-р Дејана Поповиќ од Универзитетскиот клинички центар во Белград, Србија.

Од домашните специјалисти пред присутните предаваа доц. д-р Тања Анѓушева и проф. д-р Милка Клинчева од Жан Митрев Клиник, проф. д-р Маријан Бошевски, претседател на Македонското здружение за кардиологија, проф. д-р Елизабета Србиновска Костовска и доц. д-р Ирена Митевска од Клиниката за кардиологија при Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје и доц. д-р Планинка Зафировска од Факултетот за медицински науки при Универзитетот Гоце Делчев-Штип.

Школата е акредитирана од страна на Лекарската комора на Македонија,а под покровителство на компаниите за медицинска опрема АББОТ со Синерџи и Би-Мек.

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

Нови 20 стипендии од Групацијата Лимак за иницијативата Global Engineer Girls

Нови 20 стипендии од Групацијата Лимак за иницијативата Global Engineer Girls

Клиника Жан Митрев организира работилница за борба против срцево-садови заболувања

Клиника Жан Митрев организира работилница за борба против срцево-садови заболувања

„Макпетрол“ ќе овозможи работилници против врсничко насилство и во Општина Виница

„Макпетрол“ ќе овозможи работилници против врсничко насилство и во Општина Виница

МТЕЛ Ви претставува едно поинакво музичко доживување: Mузичката дива Јасмин Леви за прв пат во Скопје

МТЕЛ Ви претставува едно поинакво музичко доживување: Mузичката дива Јасмин Леви за прв пат во Скопје

Скала и Пиксел го објавија отворањето на новата академија за дигитален маркетинг

Скала и Пиксел го објавија отворањето на новата академија за дигитален маркетинг

Samsung ги претставува уредите со вештачка интелигенција за 2024 година на конференцијата „World of Samsung“

Samsung ги претставува уредите со вештачка интелигенција за 2024 година на конференцијата „World of Samsung“

Тековните предизвици и можности на винските пазари и значењето на географските ознаки за македонското вино – теми во фокусот на регионалната конференција за вино

Тековните предизвици и можности на винските пазари и значењето на географските ознаки за македонското вино – теми во фокусот на регионалната конференција за вино

Porsche претстави две нови e-hybrid варијанти на Panamera

Porsche претстави две нови e-hybrid варијанти на Panamera

Каратистите на „Макпетрол“ учествуваа на светската премиер лига во Ларнака*

Каратистите на „Макпетрол“ учествуваа на светската премиер лига во Ларнака*