Добивај вести на Viber
Скопска пивара го лансираше новото пиво на македонскиот пазара - „Амстел премиум пилснер“, а во новата производна линија вложи 600.000 евра.
Се работи за пиво кое се произведува според рецепт од 1870 година. Тајната на овој рецепт, според Кирчо Стојанов, менаџер за производство на пиво во скопската „Пиварница“, е во ферментацијата на пивскиот јачмен, која трае подолго отколку кај другите светли пива.
„Амстел премиум пилснер“ веќе се продава во 75 земји во светот и со годишно производство од 10 милиони хектолитри, претставува петти најпродаван пивски бренд во светот.
„Со оваа инвестиција првпат во Македонија целосно ќе се произведува еден светски бренд, со што земјава ја ставивме на мапата на производители на глобални пивски брендови“, изјави Јаак Микел, генералниот директор на „Пиварница Скопје“.
Во последните месеци продажбата на пиво во Македонија е во опаѓање, најмногу заради зголемената акциза на пивото како алкохолен пијалок.