26 Април, 2018
0.2042

Atlantic Grupa на Белгијци им продава две фабрики

Објавено во: Финансии 13 Јули, 2017

Аtlantic Grupa на белгиската Aminolabs Group одлучи да и продаде фабрики во Германија и Хрватска, соопштија вчера од оваа компанија напоменувајќи како вредноста на трансакциите изнесува до 200 милиони куни (27 милиони евра) .

Во соопштението кое го пренесуваат хрватските медиуми, во цел на понатамошно реструктурирање и поедноставување на бизнисот од сегментот на спортска и активна исхрана, и фокус на сопствени брендови, Аtlantic Grupa  одлучила да ги продаде фабриките во Германија (Bleckede) и Хрватска (Нова Градишка) и со нив поврзаното услужно производство за трети земји  (private label) на белгиската фирма Aminolabs Group.

Продажбата на фабриките на Аtlantic ни на кој начин не е предизвикана од состојбата во Агрокор, уверуваат од оваа групација во мнозинска сопственост на Емил Тедески. Тедески, наведуваат хрватските медиуми, во последните месеци во јавните настапи околу кризата во Агрокор ја смирувал паниката меѓу добавувачите и истакнувал како неговата компанија знае да се носи со ситуацијата, бидејќи „добро управува со ризик и не се плаши од последици“.

Изложеноста на Аtlantic ,кон Агрокор не е таква да може да го загрози редовното работење, велат во Аtlantic , а одлуката за продажба на фабриката за спортска и активна исхрана е резултат на одлуката на групацијата да се концентрира на јакнење на сопствените брендирани марки. Затоа со белгискиот партнер, специјализиран токму за услужно производство за трети земји, така наречени private label, се договориле за преземање на фабриката и тој сегмент на производство, со тоа да Аtlantic ги задржи своите брендови (Multipower, Champ i Multaben) и дека во двете фабрики ќе продолжи со нивно производство.

Со парите од продажбата на фабриката Atlantic планира пред се да ја намали задолженоста на компанијата, а со што, како истакнуваат би ја зајакнале за нови вложувања, како и органиски раст, така и нова аквизација.

Можеби ќе ве интересира

РАБОТА ВО ГЕРМАНИЈА: Овие занимања кај нив се дефицитарни

РАБОТА ВО ГЕРМАНИЈА: Овие занимања кај нив се дефицитарни

За прв пат во историјата, Македонија со 30-годишна обврзница

За прв пат во историјата, Македонија со 30-годишна обврзница

Започна поделбата на дивидендите, кои компании го најавија тоа досега?

Започна поделбата на дивидендите, кои компании го најавија тоа досега?

Бум на берзата: Уште сега надминат е прометот од 2017-та

Бум на берзата: Уште сега надминат е прометот од 2017-та

Oваа девојка вложува 500, а заработува 1500 евра

Oваа девојка вложува 500, а заработува 1500 евра

Ова е земја каде странците заработуваат над 9000 евра месечно

Ова е земја каде странците заработуваат над 9000 евра месечно

Koj најмногу заработува во Македонија?

Koj најмногу заработува во Македонија?

Крај за криптовалутите во оваа земја

Крај за криптовалутите во оваа земја

ФОРБС ГИ РАНГИРАШЕ: Ова се топ 10 најбогати руски бизнисмени

ФОРБС ГИ РАНГИРАШЕ: Ова се топ 10 најбогати руски бизнисмени