08 Август, 2020
0.0185

Банките никаде не простуваат камати, тие мора да останат стабилни за добро да ни ги чуваат парите, вели првата финансиерка

Објавено во: Финансии 01 Април, 2020

Првата финансиерка, Нина Ангеловска, вели дека во ниту една земја банките нема да им ги простат каматите на граѓаните, па дури и оние што воведоа мораториум на обврските. 

Таа смета дека е битно банките да останат стабилни, за да можат да и даваат поддршка на економјата и после коронакризата, но и дека е подобро со нив да се води конструктивен дијалог, наместо да се тераат мерки да преземаат со сила. 

Ваков е нејзиниот став на прашањето зошто банките, за периодот од шест мееци колку што ќе трае одложувањето на ратите од кредитите, сепак, ќе наплатуваат камата од граѓаните, но и за тоа што тие не дадоа мораториум на обврските.

„Често се коментираше зборот мораториум. Конструктивен дијалог е подобар од наложување или диктатура. НБМ, МФ и Владата соработуваа за соодветно решение. Тоа е да се заштитат граѓаните денес и во иднина. Тоа што банкарскиот сектор е стабилен, треба да биде таков и по корона кризата. Се поставуваше прашање дали сите банки ќе ги одложат отплатите, и еве гледаме дека тоа се случува не само за три, туку и за шест месеци“, рече Ангеловска. 

Кога станува збор за каматите, вели Ангеловска, треба да имаме предвид дека дури и кај земјите кај кои се воведе мораториум, каматите не се бришат комплетно односно не се простуваат. 

„Словенија, Црна Гора, Албанија, Словенија, каматите течат, за да нормално продолжи да функционира банкарскиот сектор. Банките треба да се солидаризираат, но треба да ги чуваат парите на граѓаните и во иднина“, смета министерката за финансии, Нина Ангеловска.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие

ГИ ИМА ОД ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА: Ова се фирмите кои земале субвенции, а не исплатиле плати на вработените

ГИ ИМА ОД ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА: Ова се фирмите кои земале субвенции, а не исплатиле плати на вработените

Алкалоид со двојно зголемени инвестиции во износ од над 841 милиони денари и со 111 нови вработувања од јануари-јуни 2020

Алкалоид со двојно зголемени инвестиции во износ од над 841 милиони денари и со 111 нови вработувања од јануари-јуни 2020

Комерцијална банка „корона вирус“ не ја фаќа!

Комерцијална банка „корона вирус“ не ја фаќа!