22 Септември, 2020
0.0200

Да се спроведат масовни тестирања, бара Европската агенција за инфективни болести

Објавено во: Свет, Корона Вирус 11 Август, 2020

Европската агенција за инфективни болести ги повика земјите да спроведуваат масовно тестирање.

Ги повика државите да продолжат да применуваат соодветни мерки за социјална дистанца и хигиена и да ги тестираат.

„За земјите што ги применуваат овие мерки, ризикот е умерен, но ризикот од ескалација е многу голем во земји кои не применуваат или не спроведуваат мерки, како што се физичко растојание или следење на контактите на заразените лица“, изјави Мајк Кечпол, водечки научник во Европскиот центар за превенција и контрола нa болести (ECDC).

Тој наведува дека е клучно да се потсетуваат луѓето дека вирусот продолжува да циркулира во заедниците и дека можат да ја намалат можната изложеност на вирусот со придржување кон пропишаните мерки.

Многу земји тестираат случаи со благи симптоми и асимптоматски случаи, што доведува до зголемување на бројот на пријавени случаи.

Агенцијата предупредува за продолжување на значителниот раст на заболените во земји каде што мерките за физичко растојание не се применуваат.

Во светот има 20.3 милиони заразени со коронавирусот. 

Можеби ќе ве интересира

Во Европа се враќаат рестрикциите, Македонија размислува за истото

Во Европа се враќаат рестрикциите, Македонија размислува за истото

Дали Кина ќе одговара за ширењето на Ковид -19?

Дали Кина ќе одговара за ширењето на Ковид -19?

НЕМАШЕ КАРАНТИН: Швеѓаните го победија коронавирусот?

НЕМАШЕ КАРАНТИН: Швеѓаните го победија коронавирусот?

НЕМА ТЕОРИИ НА ЗАГОВОР: Германски виролог вели дека коронавирусот е најмалку четири пати поопасен од грип

НЕМА ТЕОРИИ НА ЗАГОВОР: Германски виролог вели дека коронавирусот е најмалку четири пати поопасен од грип

Во која држава веќе има и трет бран на коронавирус?

Во која држава веќе има и трет бран на коронавирус?

Младенци од каде било ќе добијат 3.000 евра ако се венчаат на Сицилија

Младенци од каде било ќе добијат 3.000 евра ако се венчаат на Сицилија

Анкета: Американците и Украинците најголеми непријатели за Русите, Србите на маргините како пријатели

Анкета: Американците и Украинците најголеми непријатели за Русите, Србите на маргините како пријатели

Две земји во Европа ги враќаат рестрикциите

Две земји во Европа ги враќаат рестрикциите

СТРАВ ВО КИНА: Се шири нова зараза

СТРАВ ВО КИНА: Се шири нова зараза