14 Јули, 2024
0.5926

ДАЛИ ЌЕ ИМ УСПЕЕ? И новата власт ќе му нуди државни административци на приватниот сектор

Објавено во: Економија 24 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Рационализација на администрацијата, но и формирање на нови управни тела, најавува новата Влада во својата четиригодишна програма за работење која синоќа беше изгласана во Собранието.

„Државата ќе им даде можност на лицата вработени во јавниот сектор полесно да најдат работа во приватниот сектор“, наведено е во една од мерките која се споменува во планот за работење на владата на Христијан Мицкоски, но поконкретно нема ништо повеќе како тоа би се спровело.

Под притисокот на критиките од меѓународниот фактор заради партизација, нетранспарентност и непрофесионалност, ова беше една од реформите која најинтензивно беше најавувана а вметната во програмите и на претходната власт. 

Зоран Заев и во 2017 и во 2020 по изборите најави нејзино намалување за 20 проценти со реорганизација, пензионирање и трансфер на администрацијата во приватниот сектор. Тој порача дека со дигитализацијата нема потреба од толкав број на вработени. Редуцирањето требаше да се изведе преку спојување на функциите и надлежностите на институциите и пренасочување на вишокот вработени во приватниот сектор. Предизборно беа најавени и стимуланси, така што оние административци кои ќе склучат договор со приватна фирма требаше да добијат  отпремнини, а работодавачот би добил субвенции, но до такво нешто никогаш не дојде.

Новата власт предводена од ВМРО-ДПМНЕ во програмата најавува „доекипирање“ на Развојна банка, Комисијата за заштита на конкуренцијата и Агенцијата за привлекување странски инвестиции и извоз.

Во четиригодишната програмска визија се споменува формирање на Агенција за управување со земјоделско земјиште, ЕУ Академија, Фонд за животна средина и други нови институции. 

Се планира изградба на нов Скопски саем, но во опција се два модели за реализација - чисто државно финансирање или јавно-приватно партнерство. Сепак, се најавува и укинување на некои институции како Инспекцискиот совет кој би бил заменет од координативно тело.

Најавено е и намалување на бројот на директори и намален број на членови на управните и извршните одбори.

Новата власт исто како и претходната акцент става и на дигитализацијата на администрацијата како приоритет, „заради минимизирање на човечкиот фактор, како и можноста од корупција“. А.К.


Можеби ќе ве интересира

АМЕРИКАНЦИТЕ ГО ВОДАТ ТУРИСТИЧКИОТ БУМ ВО ЕВРОПА: Koлкав прилив ќе има на континентот?

АМЕРИКАНЦИТЕ ГО ВОДАТ ТУРИСТИЧКИОТ БУМ ВО ЕВРОПА: Koлкав прилив ќе има на континентот?

СТАНУВА ЗБОР ЗА СКОРО 40 ПРОФЕСИИ: Шведска бара работници

СТАНУВА ЗБОР ЗА СКОРО 40 ПРОФЕСИИ: Шведска бара работници

Д-Р ГЕОРГИЕВА ЈОВЕВСКА ЕДНА ОД ГОДИНЕШНИТЕ “НАЈУСПЕШНИ ЖЕНИ МЕНАЏЕРКИ” ОСТВАРИ СРЕДБА СО ПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА ДРЖАВАВА ГОРДАНА СИЉАНОВСКА ДАВКОВА

Д-Р ГЕОРГИЕВА ЈОВЕВСКА ЕДНА ОД ГОДИНЕШНИТЕ “НАЈУСПЕШНИ ЖЕНИ МЕНАЏЕРКИ” ОСТВАРИ СРЕДБА СО ПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА ДРЖАВАВА ГОРДАНА СИЉАНОВСКА ДАВКОВА

НОВИ ЦЕНИ: Од септември поскапуваат билетите за воз во Србија

НОВИ ЦЕНИ: Од септември поскапуваат билетите за воз во Србија

ПУТИН ПОТПИША: Русија го зголеми данокот на добивка

ПУТИН ПОТПИША: Русија го зголеми данокот на добивка

СЛОВАЧКА, УНГАРИЈА, БУГАРИЈА: Земји каде висок процент од граѓаните не можат да си дозволат пристоен оброк

СЛОВАЧКА, УНГАРИЈА, БУГАРИЈА: Земји каде висок процент од граѓаните не можат да си дозволат пристоен оброк

ГРАДОВИ СО НАЈВИСОКИ ПЛАТИ: САД и Швајцарија се на врвот

ГРАДОВИ СО НАЈВИСОКИ ПЛАТИ: САД и Швајцарија се на врвот

БРИКС МОЖЕ ДА ФОРМИРА СВОЈ ПАРЛАМЕНТ: Какви планови има Путин?

БРИКС МОЖЕ ДА ФОРМИРА СВОЈ ПАРЛАМЕНТ: Какви планови има Путин?

КУЌИТЕ ПОСКАПУВААТ: Речиси третина од жителите на EУ живеат под кирија

КУЌИТЕ ПОСКАПУВААТ: Речиси третина од жителите на EУ живеат под кирија