01 Декември, 2023
0.0264

Дали Македонија станува земја на стари и сиромашни граѓани?

Објавено во: Економија 14 Декември, 2020

Добивај вести на Viber

Старее населението во Македонија. Со години наназад бројот на родени деца опаѓа, а иселувањето не е за занемарување. 

Доколку прошетате во некоја од помалите општини ќе забележите дека бројот на млади е мал, а доминираат средовечните луѓе. Младите бараат излез од лошата економска состојба. 

„Нема голема перспектива, освен рудникот Саса има и неколку текстилни фабрики. Тоа е од индустријата кај нас. За среќа има млад кадар во администрацијата, во училиштата, но сепак не гледам некоја перспектива. Некои луѓе работат во околните градови како Кочани, Виница, и голем дел се преселени или се во план да се селат, највеќе во Германија во последно време, а има и многу од порано кои се преселени во Италија“, вели жителка на Македонска Каменица. 

Со тоа во иднина Македонија ќе стане земја на стари, но и сиромашни граѓани, ако се суди според податоците за животниот стандард, висината на платите и на трошоците за живот од друга страна. 

„Крива Паланка сѐ уште се држи, но иселувањето е од поодамна и овие политички проблеми кои ни се случија со Бугарија, ги поттикнуваат младите да  размислуваат да си заминат. Им пречи тоа што нема работа и што платите се ниски. Економските фактори им се најважни. Јас предавам на матуранти, и за жал сите се гледаат надвор од Македонија, додека постарите остануваат тука“, вели Татјана Филиповска, социолог. 

Демографот Аница Драговиќ објаснува дека намалениот наталитет, внатрешните и надворешни миграции придонесуваат во земјата или во одредени региони населението да старее. 

„Секако дека тој тренд е присутен и трае повеќе од две децении. Се намалува наталитетот, а со тоа се стеснува грлото за влез на ново население, но од друга страна се пролонгира горната граница на старост. Кога би имале поголем фертилитет заедно со пролонгирањето на горната граница, тоа би овозможило обнова на населението. Има разлика по региони, Вардарскиот и Пелагонскиот регион се соочуваат со стaреење на населението“, рече Драговиќ. 

Според последните податоци на Државниот завод за статистика, бројот на живородените деца во третото тримесечје од 2020 година, во споредба со истиот период од претходната година, е намален за 5.2 отсто и изнесува 5.141 живородени деца. 

Статистиката покажува пак дека во источниот и североисточниот дел на државата, работниците земаат најниски плати. Со две минимални и една просечна плата во Македонија не може да се задоволат основните потреби на едно четиричлено семејство, за што се потребни скоро 34.000 денари. Македонија е една од најсиромашните земји во Европа. Според Светска банка, четвртинја од луѓето кои се родиле во Македонија, живеат надвор. Во регионот, медиумите претходно БиХ ја окарактеризираа како земја на стари и сиромашни граѓани. 

Сања Атанасовска

* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

ПАД НА ЕКОНОМИЈАТА: Што се случува во Франција?

ПАД НА ЕКОНОМИЈАТА: Што се случува во Франција?

ДВЕ ПОКРАИНИ СЕ ИЗДВОЈУВААТ: Има мало зголемување на невработеноста во Германија

ДВЕ ПОКРАИНИ СЕ ИЗДВОЈУВААТ: Има мало зголемување на невработеноста во Германија

Заеднички со Унгарија ќе се бориме против таксата на Бугарија за руски гас

Заеднички со Унгарија ќе се бориме против таксата на Бугарија за руски гас

ШЕСТ МИЛИОНИ ЕВРА ПЛАТЕНИ ЗА ЕДЕН ДЕН - „Крејон Македонија“ ја доби првата „сочна“ исплата за сајбер одбраната по новиот договор

ШЕСТ МИЛИОНИ ЕВРА ПЛАТЕНИ ЗА ЕДЕН ДЕН - „Крејон Македонија“ ја доби првата „сочна“ исплата за сајбер одбраната по новиот договор

СИТЕ САКААТ ДА БИДАТ „ФРИЛЕНСЕРИ“ - Кои се предностите на „гиг“ економијата

СИТЕ САКААТ ДА БИДАТ „ФРИЛЕНСЕРИ“ - Кои се предностите на „гиг“ економијата

„Вози Мишко“ од јули до септември! 74.000 Македонци избрале автобус на летување на море и шопинг во странство

„Вози Мишко“ од јули до септември! 74.000 Македонци избрале автобус на летување на море и шопинг во странство

Бислимовски: Од утре официјално дневна евтина тарифа за струја

Бислимовски: Од утре официјално дневна евтина тарифа за струја

Генерали инвестментс: Црн петок и продажба од 9,8 милијарди долари во САД ?️

Генерали инвестментс: Црн петок и продажба од 9,8 милијарди долари во САД ?️

ГЕРМАНСКАТА ЕКОНОМИЈА ТОНЕ ПОРАДИ ЕДЕН МНОГУ ВАЖЕН ФАКТОР: Недостиг има кај 80 отсто од компаниите

ГЕРМАНСКАТА ЕКОНОМИЈА ТОНЕ ПОРАДИ ЕДЕН МНОГУ ВАЖЕН ФАКТОР: Недостиг има кај 80 отсто од компаниите