13 Јули, 2020
0.0351

Дали пандемијата ќе ги поскапе занаетчиските услуги?

Објавено во: Економија, Корона Вирус 04 Јуни, 2020

Занаетчиите продолжија со работа, но покачување на цените на занаетчиските производи и услуги  нема, вели Анета Атанасовска, од Комора на занаетчии Скопје.

Објаснува дека сега занаетчиите работат со истите цени и со дополнителни трошоци за заштитна опрема, маски, ракавици  и средства за хигиена и  дезинфекција, која што задолжително мора да ја користат, за да обезбедат услови за вршење на дејност.

„Занаетчиите не ги покачија цените од причина што се свесни дека клиентите не се во можност да платат повеќе  поради кризата од пандемијата со која се соочуваат како бизнисите така и граѓаните. За периодот додека не работеа или вршеа дејност со намален обем на работа, загубата не може да ја надоместат со зголемување на цените на услугите или производите кои ги нудат, тоа не е решение на проблемот. Поголем проблем се јавува во наредниот период додека трае кризата од пандемијата со коронавирусот, и се јавува прашањето како ќе ги одржиме занаетчиските бизнисите ликвидни во ситуација кога имаме намален обем на работа, и намален приход. Финансиската поддршка за самостојните вршители на дејност согласно уредбата се однесува за април и мај 2020 година, и со тоа завршува во рамки на вториот пакет мерки на Владата“, изјави Атанасовска.

Но, во периодот кој следи и самите занаетчии не знаат дали работата ќе се нормализира или ќе има пад.

„Сега засега нема покачување на цените, затоа што за тоа нема услови. Ние не работевме, но и другите луѓе не работеа во меѓувреме. Кога требаше да работиме бевме затворени, така што испуштивме многу матури, свадби. Сега имаме намалување на обемот на работа за 30 до 40 отсто, а како ќе биде понатаму и дали ќе има зголемување на цените на услугите, времето ќе покаже“, вели фризерка.

Кон крајот на март занаетчиите се пожалија дека се пред крах.

Поради вонредната состојба дуќаните им беа затворени.

Само во регистарот на Занаетчиска комора Скопје се регистрирани 2.000 активни занаетчии од најразлични дејности, бројка која не е за занемарување.

Македонија уште е во вонредна состојба, а бројот на заболени од Ковид-19 последниве денови расте.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

ЗА КАФУЛИЊА И РЕСТОРАНИ: Се укинуваат ограничувањата за седење на две лица на една маса

ЗА КАФУЛИЊА И РЕСТОРАНИ: Се укинуваат ограничувањата за седење на две лица на една маса

Пандемијата остави 147 милиони луѓе без работа

Пандемијата остави 147 милиони луѓе без работа

РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАРАЗЕНИ, ПАЃА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Барел се тргува за помалку од 40 долари

РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАРАЗЕНИ, ПАЃА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Барел се тргува за помалку од 40 долари

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

ИМ ТРЕБААТ 16.000 СЕЗОНЦИ: Невработените Финци ја „спасуваат“ реколтата

ИМ ТРЕБААТ 16.000 СЕЗОНЦИ: Невработените Финци ја „спасуваат“ реколтата

Во Македонија во мај само 838 туристи

Во Македонија во мај само 838 туристи

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат