28 Мај, 2020
0.0435

Дивидендите го „позеленија“ берзанскиот индекс - МБИ10 расте неколку дена по ред

Објавено во: Финансии 06 Април, 2020

Берзанскиот индекс МБИ10 расте веќе неколку дена по ред. Откако на 27 март минатиот месец тој ја доживеа најниската вредност во овој период, од 3.256,2 поенти, во изминатите неколку дена тој постојано оди по нагорна линија. 

Одредени денови дури имаше и пораст меѓу 6 и 7 проценти, покажуваат извештаите на берзата.

Денеска порастот на берзанскиот индекс МБИ изнесува 4,25 отсто. 

Во петокот минатата недела, пак, неговата вредност затвори во зелено, односно со плус од 6,32 проценти, а сличен позитивен тренд имаше и во претходните денови.

А претходно, на 26 март, МБИ10 завршил во црвено, со негатива од дури 5,3 проценти.

Брокерите со кои разговаравме велат дека главна причина за растот на индексот овие денови се двете владини уредби, со кои се изменија претходните правила на игра што ги воспостави власта, така што сега се дозволува да се одржуваат акционерски собранија, како и да се делат дивиденди за акционерите од ланската остварена добивка.

„Најзначаен фактор се двете владини уредби. Прво, тоа што се дозволи да можат да се одржат акционерските собранија, а второ, што се дозволи дивиденди да можат да делат и фирми со странски капитал после завршувањето на вонредната состојба, како и потврдувањето на дивидендите кои беа предложени од компаниите со домашен капитал, кои ќе се исплатуваат во наредните 30 до 60 дена“, вели за Фактор Васко Митев, директор на Илирика Инвестментс во Македонија.

Според него, други фактори кои влијаат на растот на македонскиот берзански индекс се и неговата поврзаност, односно корелацијата со странските пазари на капитал, што, пак, се должи на намалувањето на бројот на заболени во светот, како и се поизвесното решавање на спорото со нафтата, односно договорот меѓу Саудиска Арабија и Русија, кој ги качува цените на акциите во енергетскиот сектор.

Н.Н.Ф. 

Можеби ќе ве интересира

АНГЕЛОВСКА ЗА ПЛАТЕЖНАТА КАРТИЧКА: Ќе им помогне на погодените и ќе ја намали сивата економија

АНГЕЛОВСКА ЗА ПЛАТЕЖНАТА КАРТИЧКА: Ќе им помогне на погодените и ќе ја намали сивата економија

БЕА БРОЈ ЕДЕН: Херц оди во стечај

БЕА БРОЈ ЕДЕН: Херц оди во стечај

ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИ: Еве колку заработуваат Германците

ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИ: Еве колку заработуваат Германците

Професорката Наумовска нов член на Надзорниот одбор на Прокредит банка

Професорката Наумовска нов член на Надзорниот одбор на Прокредит банка

МБА: Ќе се одржи националниот натпревар на Европскиот квиз на пари

МБА: Ќе се одржи националниот натпревар на Европскиот квиз на пари

За Алкалоид, Комерцијална банка и НЛБ банка бесплатни инвестициски анализи

За Алкалоид, Комерцијална банка и НЛБ банка бесплатни инвестициски анализи

Предвидувањата за вакцините ќе го придвижат пазарот на капитал: Генерали инвестментс совети

Предвидувањата за вакцините ќе го придвижат пазарот на капитал: Генерали инвестментс совети

Нина Ангеловска задоволна од состанокот со банкарите, кои ќе треба да изработат 300.000 платежни картички

Нина Ангеловска задоволна од состанокот со банкарите, кои ќе треба да изработат 300.000 платежни картички

Интервју Јошевски: Финансиските друштва како банкарството од сенка ќе бидат финансиска поддршка за населението во пост-Ковид кризната иднина

Интервју Јошевски: Финансиските друштва како банкарството од сенка ќе бидат финансиска поддршка за населението во пост-Ковид кризната иднина