07 Април, 2020
0.0329

ДРАМАТИЧЕН РАСТ НА БЕРЗАТА - што ги „позелени“ сите акции

Објавено во: Финансии 10 Јануари, 2020

Драматичен раст на Берзата се случува денеска. Берзанскиот индекс веќе досега има голем пораст за 2,73 отсто, а во нагорна линија, односно во зелената зона се акциите на сите најдобри компании со кои се тргува на пазарот на капитал и го сочинуваат Македонскиот берзански индекс МБИ 10.

Брокерите со кои разговаравме будно ја следат состојбата. Тие лоцираат неколку причини зошто расте берзанскиот индекс. Во основа, станува збор за очекувања за значајни дивиденди кои треба да ги поделат компаниите, откако првично во февруари се очекува да ги објават финансиските извештаи со резултатите со кои ја имаат завршено годината. Сепак, тука значајна улога играат и смирувањето и оптимизмот на межународните пазари, до кои дојде по намалувањето на тензиите на релација САД-Иран, како и во очекување на потпишувањето на договорот со Кина. Според брокерите, позитивниот сентимент на Берзата настана и поради очекуваниот влез на земјава во НАТО, што зајакна откако во Шпанија се формираше Влада.

„Позитивниот тренд на раст на Берзата трае веќе две години. Но, кулминираше денеска, а може да се каже дека е комбиниран резултат на се поизвесниот влез во НАТО, но и од очекуваните дивиденди од компаниите, кои резултатите од своето работење за цела 2019 година треба да ги објават во февруари. Во зелено се акциите на сите компании од индексот, но него најмногу го влечат „Алкалоид“ и Комерцијална банка, кои учествуваат со најголем пондер“, вели Коста Костадиновски од „Илирика“.

„Главна причина, според мене, се очекувањата за дивиденда, но и поволниот амбиент на меѓународните пазари, односно олеснувањата поради намалените ризици од претходното заострување на кризата на Блискиот Исток, што создава сентимент кој ги охрабрува инвеститорите, а во очекување и на потпишување на договорот со Кина“, објаснува Горан Марковски, КБ Публикум Инвест. 

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Дивидендите го „позеленија“ берзанскиот индекс - МБИ10 расте неколку дена по ред

Дивидендите го „позеленија“ берзанскиот индекс - МБИ10 расте неколку дена по ред

НИШТО ОД РАДОСТА ЗА КАМАТИТЕ: Максималната стапка за граѓаните ќе биде 5,75 отсто, но само за новите кредити

НИШТО ОД РАДОСТА ЗА КАМАТИТЕ: Максималната стапка за граѓаните ќе биде 5,75 отсто, но само за новите кредити

НЕМА НИКАКВА ПОТРЕБА ЗАШТЕДИТЕ ВО ДЕНАРИ ДА СЕ МЕНУВААТ ВО ЕВРА - НБМ гарантира, денарот е и ќе остане стабилен

НЕМА НИКАКВА ПОТРЕБА ЗАШТЕДИТЕ ВО ДЕНАРИ ДА СЕ МЕНУВААТ ВО ЕВРА - НБМ гарантира, денарот е и ќе остане стабилен

БАНКАРСКИТЕ КАМАТИ НЕ СМЕАТ ДА БИДАТ ПОВИСОКИ ОД 5,75 ОТСТО - Уредбата објавена, банкарите на потег

БАНКАРСКИТЕ КАМАТИ НЕ СМЕАТ ДА БИДАТ ПОВИСОКИ ОД 5,75 ОТСТО - Уредбата објавена, банкарите на потег

Финансиските регулатори ја јакнат соработката

Финансиските регулатори ја јакнат соработката

Бежовска: Ќе се намали растот на кредитите и на депозитите, позначајно ќе ја ревидираме стапката на економски раст

Бежовска: Ќе се намали растот на кредитите и на депозитите, позначајно ќе ја ревидираме стапката на економски раст

Ангеловска: Парите од ММФ ќе стигнат најбргу, а потоа ќе дојдат и другите до почеток на мај

Ангеловска: Парите од ММФ ќе стигнат најбргу, а потоа ќе дојдат и другите до почеток на мај

Еве каде да ги известите банките дека ќе си го плаќате кредитот

Еве каде да ги известите банките дека ќе си го плаќате кредитот

СИТЕ ПОНУДИ НА ЕДНО МЕСТО - еве што ви спремија банките за да ја пребродите кризата

СИТЕ ПОНУДИ НА ЕДНО МЕСТО - еве што ви спремија банките за да ја пребродите кризата