19 Мај, 2021
0.0242

Државната видеолотарија на Македонија контра АСОМ: Онлајн приредување игри на среќа е веќе уредено

Објавено во: Мои пари 18 Ноември, 2020

Реакција на барањето на Асоцијацијата на спортски обложувалници на Македонија за преточување на Уредбата за онлајн обложување во трајно законско решение:

Државна видеолотарија на Македонија со внимание ги следи настаните поврзани со онлајн приредувањето на игри на среќа во Република Македонија.

Како одговорна компанија, во услови на пандемија во државата, ја поздравивме Уредбата на Владата на Република Северна Македонија со која на приредувачите на игри на среќа, времено им се помогна и им се овозможи опција за игрите кои ги приредуваат на своите локации, да ги приредуваат и преку глобалната интернет мрежа.

На овој начин сакаме да појасниме и допрецизираме некои ставови во објавата на АСОМ кои не ја отсликуваат реалноста во областа на игрите на среќа:

  1. Онлајн приредувањето на игри на среќа не започнало со носење на горенаведената Уредба од страна на Владата на РСМ на 24.04.2020 година. Владата  на 16.01.2014 на прес конференција ги соопшти плановите за интернет игрите на среќа. Платформата за онлајн приредување на игри на среќа на Државната видеолотарија на Македонија официјално започна со работа на 01.04.2015 година – значи повеќе од 5 години пред носењето на Уредбата.
  2. Самото отпочнување со работа во 2015-та година укажува дека постојниот Закон за игри на среќа и забавни игри и многу години пред носењето на Уредбата овозможувал заинтересираните правни субјекти да побараат лиценци за приредување на ваков тип на игри на среќа, во соодветни процедури кои единствено требале да бидат доуредени со подзаконски акти.
  3. Приливот на средства по овој основ во државниот буџет се евидентирани уште од 2015 година, а не само од носењето на Уредбата.
  4. Со самиот факт дека законското онлајн приредување на игри на среќа преку Државната видеолотарија на Македонија функционира во РСМ повеќе од 5 години, а и присуството на нелегалните странски приредувачи е во спротивност со ставот дека оваа категорија на игри на среќа е во зачеток.
  5. Државна видеолотарија на Македонија смета дека какво било инкорпорирање на Уредбата во Законот за игри на среќа и забавни игри ќе биде правен преседан во услови кога дејноста односно категоријата на онлајн приредување на игри на среќа е веќе уредена со постојното законско решение – Глава 6, членови од 98-124. Недостасуваат само подзаконски акти кои треба да бидат донесени.

Реакција на Државна видеолотарија

Можеби ќе ве интересира

IuteCredit Europe ги објави неревидираните финансиски резултати за првиот квартал од 2021

IuteCredit Europe ги објави неревидираните финансиски резултати за првиот квартал од 2021

Нови технологии заради кои нашата храна останува подолго свежа во фрижидер

Нови технологии заради кои нашата храна останува подолго свежа во фрижидер

Скијачки клубови: Новиот претседател на СФМ е избран со фалсификат

Скијачки клубови: Новиот претседател на СФМ е избран со фалсификат

Нов циклус обуки од Мотива Центарот за менаџмент образование и обука во проект подржан од Фонд за иновации и технолошки развој

Нов циклус обуки од Мотива Центарот за менаџмент образование и обука во проект подржан од Фонд за иновации и технолошки развој

Онлајн-настан за реобјавувањето на романот „Кратката пролет на Моно Самоников“ од Димитар Солев

Онлајн-настан за реобјавувањето на романот „Кратката пролет на Моно Самоников“ од Димитар Солев

Заштедете и уживајте во уникатните придобивки во светот на патувањето со travelWorld

Заштедете и уживајте во уникатните придобивки во светот на патувањето со travelWorld

Македонија 2025 со поддршка за младите: Доделени десет стипендии за талентирани средношколци

Македонија 2025 со поддршка за младите: Доделени десет стипендии за талентирани средношколци

Најиновативните светски технологии за прочистување на воздух и вода изложени во новата концепт-продавница на „Екотип“

Најиновативните светски технологии за прочистување на воздух и вода изложени во новата концепт-продавница на „Екотип“

НЛБ Банка со финансиско советување за осигурителни продукти и пензиско осигурувње пред своите експозитури

НЛБ Банка со финансиско советување за осигурителни продукти и пензиско осигурувње пред своите експозитури