18 Јули, 2024
0.0270

ЕВЕ КОИ СЕ НАЈСЛАБО ПЛАТЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА: дел од секторите редовно кубурат со кадар

Објавено во: Финансии 23 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Кој има помала или најмала плата во Македонија. Кои дејности се најмалку платените и најизбегнуваните. 

Како што веќе објавивме, просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во април 2024 година достигнала 41.085 денари, согласно последните податоци на Дравниот завод за статистика. 

Податоците кои ги објавува ДЗС покажуваат дека убедливо најниски плати во април примиле работниците во секоторот заштитни и истражни дејности кои спаѓаат во категорија административни и помошни дејности и кои добиваат плата која е благо над минималецот во земајва. 

Во групата пет најниски плати во земјава се и текстилците, работниците задолжени за кожна обработка, или пак за одржување згради. 

Заштитни и истражни дејности 22.397

- Услуги поврзани со одржување на згради и дејности на уредување и одржување на животната средина и природата 26.019

- Рибарство и аквакултура 26.076

Производство на облека 27.366 

Производство на кожа и слични производи од кожа 27.422

Според бројките на ДЗС, меѓу слабо платените работници се и работниците кои вадат кокс, но и оние кои се во угостителскиот сектор и кои се задолжени за подготовка или служење храна. Дури и ветеринарите и производителите на мебел се во групата работници со најниски пимање. 

- Производство на кокс и рафинирани нафтени производи 27.626

- Дејности за подготовка на оброци и служење на храна 28.396

- Ветеринарни дејности 28.491

- Производство на мебел 28.812

- Преработка на дрво и производи од дрво и плута, освен мебел, производство на предмети од слама и плетарски материјал 29.210 денари.

Претходно објавивме дека најплатени и понатаму се компјутерџиите, еве кои се останатите топ пет плати во Македонија.

Можеби ќе ве интересира

Генерали Инвестментс: Зелено, те сакам зелено…

Генерали Инвестментс: Зелено, те сакам зелено…

Одлука на Народната банка: Од август 2025 година стапката на противцикличниот заштитен слој на капиталот ќе изнесува 1,75 отсто

Одлука на Народната банка: Од август 2025 година стапката на противцикличниот заштитен слој на капиталот ќе изнесува 1,75 отсто

СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА ЗНАЧАЈНО СЕ „СТЕГНА“ - загубата се претвори во добивка од над 800 илјади евра, еве какви се плановите

СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА ЗНАЧАЈНО СЕ „СТЕГНА“ - загубата се претвори во добивка од над 800 илјади евра, еве какви се плановите

ТАЈНАТА СОСТОЈКА НА ОЗЕМПИК ВО ТРКА ЗА ОСВОЈУВАЊЕ НА ПАЗАР ОД 100 ИЛЈАДИ ЕВРА: Се бори за водечка позиција

ТАЈНАТА СОСТОЈКА НА ОЗЕМПИК ВО ТРКА ЗА ОСВОЈУВАЊЕ НА ПАЗАР ОД 100 ИЛЈАДИ ЕВРА: Се бори за водечка позиција

КЛИМА УРЕДИТЕ ПУШТЕНИ НА НАЈЈАКО: Еве која температура е погубна за сметките

КЛИМА УРЕДИТЕ ПУШТЕНИ НА НАЈЈАКО: Еве која температура е погубна за сметките

ДУРИ 1.500 ЕВРА ЗА КЕЛНЕР ВО ГРЦИЈА, ИСТО ТОЛКУ ЗА ЧИСТЕЊЕ ВО ХРВАТСКА, ОД 800 ЕВРА ЗА СОБАРКИ ВО ЦРНА ГОРА: Еве колкава плата може да земете како сезонски работник во некоја од земјите на Балканот

ДУРИ 1.500 ЕВРА ЗА КЕЛНЕР ВО ГРЦИЈА, ИСТО ТОЛКУ ЗА ЧИСТЕЊЕ ВО ХРВАТСКА, ОД 800 ЕВРА ЗА СОБАРКИ ВО ЦРНА ГОРА: Еве колкава плата може да земете како сезонски работник во некоја од земјите на Балканот

МАЛА БАНКА, АМА „ТЕХНИЧАРКА“, ПЛАТЕНИ 100 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА НЕЈЗИНИТЕ АКЦИИ ЗА ЕДЕН ДЕН - кој купува од ТТК Банка

МАЛА БАНКА, АМА „ТЕХНИЧАРКА“, ПЛАТЕНИ 100 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА НЕЈЗИНИТЕ АКЦИИ ЗА ЕДЕН ДЕН - кој купува од ТТК Банка

ДОЛАРОТ ЗАЈАКНА, РАСТ И НА АМЕРИКАНСКИТЕ БЕРЗИ: пресврт на пазарите, нафтата поевтинува, еве ги деталите

ДОЛАРОТ ЗАЈАКНА, РАСТ И НА АМЕРИКАНСКИТЕ БЕРЗИ: пресврт на пазарите, нафтата поевтинува, еве ги деталите

АКЦИИТЕ НА МЕДИУМСКАТА КОМПАНИЈА НА ДОНАЛД ТРАМП ПОРАСНАА ЗА 50 ОТСТО ПОСЛЕ АТЕНТАТОТ - причина се зголемените очекувања за победа

АКЦИИТЕ НА МЕДИУМСКАТА КОМПАНИЈА НА ДОНАЛД ТРАМП ПОРАСНАА ЗА 50 ОТСТО ПОСЛЕ АТЕНТАТОТ - причина се зголемените очекувања за победа