18 Јули, 2024
0.0256

ЕВЕ КОЛКАВИ НАДОМЕСТОЦИ ЌЕ ЗЕМААТ ЧЛЕНОВИТЕ НА НАДЗОРЕН ОДБОР - Стопанска банка Скопје ги утврди износите

Објавено во: Финансии 18 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Откако минатата недела беа именувани нови членови на Надзорниот одбор и на Одборот за ревизија на Стопанска банка Скопје, денеска се одредени и нивните годишни надоместоци. 

За нив ќе се гласа на Собранието на акционери кое ќе се одржи на 16 јули, но со оглед што најголем и доминантен акционер на Стопанска банка Скопје е Националната банка на Грција, лочично е да се очекува дека овие одлуки ќе бидат усвоени. 

А,Стопанска банка Скопје одлучи и транспарентно да ги сподели со овдешната инвеститорска јавност. 

Па така, претседателот на Надзорниот одбор ќе добива вкупен годишен нето износ од 20.000 евра, што значи дека тој месечно би имал 1.666 евра во нето износ. 

За позицијата член на Надзорен одбор кој истовремено е претседател на одбор оформен од страна на Надзорниот одбор се предвидува вкупен годишен нето износ од 12.000 евра или по 1.000 евра месечно, додека, пак, за позицијата член на Надзорен одбор ќе се утврди вкупен годишен нето износ од 10.000 евра.

Како што веќе објави Фактор пред околу две недели, Стопанска банка Скопје ќе има нов Надзорен одбор. Овој висок орган на банката донел одлука на 16 јули да се одржи Собрание на акционери, а на него ќе се носат одлуки за именување на четири нови членови на Надзорниот одбор. 

Станува збор за Димитра Доима, Георгиос Тагарис, Јиули Толиа, Панајотис Карандреас.

Димитра Доима е заменик генерален директор за финансиско планирање и управување со перформансите на Национална банка на Грција. Нејзиниот мандат, како и на другите членови на Надзорниот одбор ќе биде четири години. Одлуките за нивното именување, пакј, ќе стапат на сила на денот на добивањето на согласност за именување на член на надзорен одбор од Гувернерот на Народна банка на Република Северна Македонија.

Георгиос Тагарис, пак, е Заменик Генерален Директор за Управување со финансиски ризици на Национална банка на Грција. Јиули Толиа, пак, е Директорка на Канцеларијата за проектен менаџмент на ИТ и ИТ менаџмент, додека, пак, Панајотис Карандреас, е Директор на Сектор за меѓународни активности на Национална банка на Грција.

Исто така, Собранието на акционери на Стопанска банка Скопје на 16 јули ќе го определи и износот на надомест за работата на членовите на Одборот за ревизија, и тоа за позицијата Претседател на Одборот за ревизија вкупен годишен нето износ од 6.000 евра, а за позицијата член на Одборот за ревизија: вкупен годишен нето износ од 4.000 евра.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Генерали Инвестментс: Зелено, те сакам зелено…

Генерали Инвестментс: Зелено, те сакам зелено…

Одлука на Народната банка: Од август 2025 година стапката на противцикличниот заштитен слој на капиталот ќе изнесува 1,75 отсто

Одлука на Народната банка: Од август 2025 година стапката на противцикличниот заштитен слој на капиталот ќе изнесува 1,75 отсто

СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА ЗНАЧАЈНО СЕ „СТЕГНА“ - загубата се претвори во добивка од над 800 илјади евра, еве какви се плановите

СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА ЗНАЧАЈНО СЕ „СТЕГНА“ - загубата се претвори во добивка од над 800 илјади евра, еве какви се плановите

ТАЈНАТА СОСТОЈКА НА ОЗЕМПИК ВО ТРКА ЗА ОСВОЈУВАЊЕ НА ПАЗАР ОД 100 ИЛЈАДИ ЕВРА: Се бори за водечка позиција

ТАЈНАТА СОСТОЈКА НА ОЗЕМПИК ВО ТРКА ЗА ОСВОЈУВАЊЕ НА ПАЗАР ОД 100 ИЛЈАДИ ЕВРА: Се бори за водечка позиција

КЛИМА УРЕДИТЕ ПУШТЕНИ НА НАЈЈАКО: Еве која температура е погубна за сметките

КЛИМА УРЕДИТЕ ПУШТЕНИ НА НАЈЈАКО: Еве која температура е погубна за сметките

ДУРИ 1.500 ЕВРА ЗА КЕЛНЕР ВО ГРЦИЈА, ИСТО ТОЛКУ ЗА ЧИСТЕЊЕ ВО ХРВАТСКА, ОД 800 ЕВРА ЗА СОБАРКИ ВО ЦРНА ГОРА: Еве колкава плата може да земете како сезонски работник во некоја од земјите на Балканот

ДУРИ 1.500 ЕВРА ЗА КЕЛНЕР ВО ГРЦИЈА, ИСТО ТОЛКУ ЗА ЧИСТЕЊЕ ВО ХРВАТСКА, ОД 800 ЕВРА ЗА СОБАРКИ ВО ЦРНА ГОРА: Еве колкава плата може да земете како сезонски работник во некоја од земјите на Балканот

МАЛА БАНКА, АМА „ТЕХНИЧАРКА“, ПЛАТЕНИ 100 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА НЕЈЗИНИТЕ АКЦИИ ЗА ЕДЕН ДЕН - кој купува од ТТК Банка

МАЛА БАНКА, АМА „ТЕХНИЧАРКА“, ПЛАТЕНИ 100 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА НЕЈЗИНИТЕ АКЦИИ ЗА ЕДЕН ДЕН - кој купува од ТТК Банка

ДОЛАРОТ ЗАЈАКНА, РАСТ И НА АМЕРИКАНСКИТЕ БЕРЗИ: пресврт на пазарите, нафтата поевтинува, еве ги деталите

ДОЛАРОТ ЗАЈАКНА, РАСТ И НА АМЕРИКАНСКИТЕ БЕРЗИ: пресврт на пазарите, нафтата поевтинува, еве ги деталите

АКЦИИТЕ НА МЕДИУМСКАТА КОМПАНИЈА НА ДОНАЛД ТРАМП ПОРАСНАА ЗА 50 ОТСТО ПОСЛЕ АТЕНТАТОТ - причина се зголемените очекувања за победа

АКЦИИТЕ НА МЕДИУМСКАТА КОМПАНИЈА НА ДОНАЛД ТРАМП ПОРАСНАА ЗА 50 ОТСТО ПОСЛЕ АТЕНТАТОТ - причина се зголемените очекувања за победа