01 Март, 2024
0.2453

ЕВЕ ШТО ЗНАЧИ ДОБРА ПЛАТА ВО ГЕРМАНИЈА: Колкава е просечната?

Објавено во: Финансии 21 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Погледот на просечните плати во Германија ни помага да разбереме што навистина значи да се има добра плата во оваа земја.

Сепак, треба да се имаат на ум и други фактори.

Дали некогаш сте се запрашале дали вашата плата е добра или дали е време да преговарате за плата? Како водич за ова прашање можете да ја искористите просечната плата во Германија.

Според статистиката, просечната месечна редовен работен однос изнесува околу 3.975 евра бруто месечно. Значи, ако заработувате повеќе од 47.700 евра годишно, статистички сте над просечната плата во Германија.

Заработувате ли 77.000 евра годишно?

Студијата на Универзитетот Пердју покажува дека повеќето луѓе се дефинираат себеси како особено задоволни од својата плата кога заработуваат околу 77.000 евра годишно, пишуваат германските медиуми, пренесуваат магазинот Феникс.

Друга студија која може да обезбеди репер за добра плата е онаа на Даниел Канеман, добитник на Нобеловата награда за економија. Тој смета дека најсреќни се оние кои заработуваат околу 65.000 евра годишно.

Сепак, исто така е важно да се запамети дека платите варираат во голема мера од индустрија до индустрија.

Што точно е добра плата?

Дури и ако вашата плата е под просекот, може да биде добра, бидејќи има многу субјективни фактори што треба да се земат предвид.

Дали вашата плата ќе биде доволна зависи од вашите сопствени потреби. Можеби сакате да живеете многу едноставно и минималистички, па вашата плата е повеќе од доволна. Верно на мотото „помалку е повеќе“, помалата плата сепак може да ве направи среќни и со тоа да бидете добри.

Вашиот сопствен животен стил исто така информира дали вашата плата е добра. На пример, ако сакате да одите во ресторан неколку пати месечно и секогаш да носите модерна облека, ќе ви требаат повеќе пари отколку да готвите за себе и да купувате облека од втора рака.

Споредба со пријателите и колегите

За многумина, споредбата со платите на пријателите или колегите е пресудна за да се утврди дали сметаат дека нивната плата е правична.

Исто така е важно да се земат предвид трошоците за живот. Цената на киријата не е иста на секое место, исто како што трошоците за храна, струја и вода често варираат многу од регион до регион.

Можеби ќе ве интересира

ДЕНЕС СТАРТУВА ОТВОРЕН БАЛКАН: Се што треба да знаете за вработување во земјите кои се дел од единствениот пазар на труд

ДЕНЕС СТАРТУВА ОТВОРЕН БАЛКАН: Се што треба да знаете за вработување во земјите кои се дел од единствениот пазар на труд

ЦЕНИТЕ НА СТАНОВИТЕ ВО СВЕТОТ ВЕЌЕ НЕМА ДА ПАЃАТ, СЛЕДИ ПРЕСВРТ: Еве каде ќе можете да купите евтини станови и до кога

ЦЕНИТЕ НА СТАНОВИТЕ ВО СВЕТОТ ВЕЌЕ НЕМА ДА ПАЃАТ, СЛЕДИ ПРЕСВРТ: Еве каде ќе можете да купите евтини станови и до кога

АКО КОРИСТИТЕ НЕТФЛИКС, ОВА Е ВЕСТ ЗА ВАС: Ќе има зголемување на цените

АКО КОРИСТИТЕ НЕТФЛИКС, ОВА Е ВЕСТ ЗА ВАС: Ќе има зголемување на цените

НАРОДНА БАНКА ПОТТИКНУВА ДОЛГОРОЧНО ШТЕДЕЊЕ - се ослободуваат банките од задолжителна резерва за денарските депозити, еве ги деталите

НАРОДНА БАНКА ПОТТИКНУВА ДОЛГОРОЧНО ШТЕДЕЊЕ - се ослободуваат банките од задолжителна резерва за денарските депозити, еве ги деталите

ОВДЕ СЕ НАЈУБАВИТЕ ПЛАТИ: Но и најмногу се тенчат нервите

ОВДЕ СЕ НАЈУБАВИТЕ ПЛАТИ: Но и најмногу се тенчат нервите

ТТК БАНКА СО ОДЛУКИ ОД КОИ ИМА ЗА СИТЕ - за акционерите дивиденди, за менаџментот и вработените награди, а ќе зајакне и капиталот на банката

ТТК БАНКА СО ОДЛУКИ ОД КОИ ИМА ЗА СИТЕ - за акционерите дивиденди, за менаџментот и вработените награди, а ќе зајакне и капиталот на банката

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ СО ПОДЕМИ И ПАДОВИ - се чека извештајот на ФЕД, паѓаат и цените на нафтата и златото

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ СО ПОДЕМИ И ПАДОВИ - се чека извештајот на ФЕД, паѓаат и цените на нафтата и златото

ПРОФЕСОРИТЕ САШО ЌОСЕВ И ВЛАДИМИР ФИЛИПОВСКИ ДОБИЈА И ТРЕТ МАНДАТ - уште четири години ќе бидат во Надзорен на Стопанска банка Скопје

ПРОФЕСОРИТЕ САШО ЌОСЕВ И ВЛАДИМИР ФИЛИПОВСКИ ДОБИЈА И ТРЕТ МАНДАТ - уште четири години ќе бидат во Надзорен на Стопанска банка Скопје

СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ СО ВАЖНА ОДЛУКА - 40 милиони евра нема да одат за дивиденда, туку за развој на банката

СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ СО ВАЖНА ОДЛУКА - 40 милиони евра нема да одат за дивиденда, туку за развој на банката