06 Декември, 2022
0.0358

ЕВРОТО СТИГНУВА ВО ХРВАТСКА: Детален преглед што ќе се случува во следните месеци

Објавено во: Финансии 21 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Хрватска од 1.1.2023 г. го воведува еврото. Хрватското здружение на банки претходно го објави планираниот тек на настаните по месеци. Подолу е соопштението од Здружението за тоа како ќе изгледа процесот на преминување кон еврото од денес па натаму.

НОЕМВРИ 2022 г

Продолжува авансното снабдување со банкноти и монети евра. Завршни подготовки за воведување на еврото како официјална валута. Последниот месец за кој платата ќе се плаќа во куни.

ДЕКЕМВРИ 2022 г.

Банките, Фина и/или Хрватска пошта ќе доставуваат иницијални пакети со монети евра за бизнисите и потрошувачите. Од 1.12.2022 година граѓаните ќе можат да добијат пакет од 13,27 евра (монети) за 100 куни во: банки, филијали на ФИНА, Хрватска пошта. Од 1 декември 2022 година CNB ќе објави привремена NRS која ќе служи за нови пресметки на каматните стапки (кои се договорени како променливи) на заемите.

Најдоцна до 18.12.2022 год. банките ќе им испратат на корисниците на кредити известување со информации за конверзијата, параметарот, маржата и износот на каматната стапка, вклучувајќи, доколку е применливо, нов план за отплата во евра.

Исто така, штедачите ќе добијат известување со информации за повторната пресметка, параметарот и висината на каматната стапка на депозитот. Најрано, пет дена пред воведувањето на еврото (од 27.12.2022 година), микро-претприемачите ќе можат да добијат до 10.000 евра во поедноставена постапка пред снабдување (за што ќе треба да склучат договор кај банката и да обезбеди одредена гаранција).

ЈАНУАРИ 2023 г

1.1.2023 година. во 00:00 часот еврото станува официјална валута во Република Хрватска. Две недели по воведувањето на еврото, односно од 1.1. до 14.1.2023 година. (на полноќ) започнува периодот на двојна циркулација. Тоа значи дека, ако платите во готово, ќе можете да плаќате во куни насекаде, а секое салдо ќе го добиете во евра. Во овој случај, ќе можете да дадете најмногу 50 монети куни.

Најдоцна до 31 јануари 2023 година. корисниците на финансиски услуги ќе добијат поединечно известување за спроведувањето на повторната пресметка. Од јануари 2023 година, ХНБ, Хрватката народна банка, ќе објавува квартално NRS за еврото, врз основа на која се пресметуваат променливите каматни стапки.

Во текот на 2023 година (од 1 јануари до 31 декември 2023 година), банките, ФИНА и ХП ќе разменуваат по 100 банкноти и монети од 100 куни по трансакција за сите граѓани по курс од 1 евро = 7,53450 куни по трансакција.

ФЕВРУАРИ 2023 ГОДИНА.

До крајот на месецот - Доколку имателот на сметката пред денот на воведувањето на еврото има сметка во кредитна институција, кредитна задруга, институција за платен промет и институција за електронски пари и во куни и во евра, во рок од 60 дена. од денот на воведувањето на еврото има право да затвори една или повеќе сметки и да ги префрли средствата запишани на тие сметки на сметка по свој избор во истата институција.

АПРИЛ 2023 г.

Од 1 април 2023 година, ХНБ ќе престане да ја одредува структурата на апоенот за плаќање на банкнотите на евра на банкомати.

ЈУНИ 2023 г.

До крајот на месецот - Платен налог (уплатница) на кој износот на уплатата е наведен во куни и кој примачот го подготвил, испечатил и го доставил однапред до исплатувачот, а исплатувачот го доставил до банката на извршување по од денот на воведувањето на еврото, банката е должна да изврши во евра во износ што одговара на износот на куни наведен на платниот налог со примена на фиксен курс на конверзија и во согласност со правилата за конверзија и заокружување.

ДЕКЕМВРИ 2023 ГОДИНА.

До 31.12.2023 г. има период на двојно пријавување на цените. До 31 декември 2023 година граѓаните ќе можат бесплатно да менуваат куни во евра во банките, филијалите на ФИНА и Хрватска пошта.

2024 ГОДИНА

Од 1.1.2024 г. ХНБ ја презема размената на куни за евра, и тоа:

банкноти куни, без временско ограничување

куни, додека не поминат три години од воведувањето на еврото, односно до 1 јануари 2026 година.

Извор: Индекс.хр

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

БЕНКМЕН-ФРИД СЕ СОГЛАСИ ДА СВЕДОЧИ - Крипто клинецот сака пред Претставничкиот дом на САД да докаже дека не е измамник

БЕНКМЕН-ФРИД СЕ СОГЛАСИ ДА СВЕДОЧИ - Крипто клинецот сака пред Претставничкиот дом на САД да докаже дека не е измамник

И МИЛИОНЕРИТЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА СВОЈАТА ПЕНЗИЈА - велат дека сега има многу проблеми, ќе работат уште долго

И МИЛИОНЕРИТЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА СВОЈАТА ПЕНЗИЈА - велат дека сега има многу проблеми, ќе работат уште долго

ЦРНА ГОДИНА ЗА НАЈГОЛЕМИТЕ КРИПТО КОМПАНИИ Цените на биткоинот паднаа за 65 отсто, целосен колапс на Луна

ЦРНА ГОДИНА ЗА НАЈГОЛЕМИТЕ КРИПТО КОМПАНИИ Цените на биткоинот паднаа за 65 отсто, целосен колапс на Луна

Доларот на 16-неделен минимум во однос на конкурентите, еврото стабилно

Доларот на 16-неделен минимум во однос на конкурентите, еврото стабилно

БЕСИМИ: Во наредниот период ќе работиме на даночен модел со кој ќе постигнеме правичност и рамноправност

БЕСИМИ: Во наредниот период ќе работиме на даночен модел со кој ќе постигнеме правичност и рамноправност

НАЈАВЕНА ГОЛЕМА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА КОВАЧЕВСКИ, БЕСИМИ, ТРЕНЧЕВСКА И ЛУКАРЕВСКА - ќе се обелоденат ли новите даноци од идната година?

НАЈАВЕНА ГОЛЕМА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА КОВАЧЕВСКИ, БЕСИМИ, ТРЕНЧЕВСКА И ЛУКАРЕВСКА - ќе се обелоденат ли новите даноци од идната година?

ШТЕДИЛНИЦИТЕ ВЛЕГУВААТ „ВО ИГРА“ - Финансии крои закон со кој тие ќе можат да даваат платежни трансакции и да прифаќаат трансакции

ШТЕДИЛНИЦИТЕ ВЛЕГУВААТ „ВО ИГРА“ - Финансии крои закон со кој тие ќе можат да даваат платежни трансакции и да прифаќаат трансакции

СТИГНА ПРВИОТ ПОГОЛЕМ ЦЕХ ОД МОНЕТАРНОТО ЗАТЕГАЊЕ - каматите на новите кредити скокнаа на 4,44 отсто

СТИГНА ПРВИОТ ПОГОЛЕМ ЦЕХ ОД МОНЕТАРНОТО ЗАТЕГАЊЕ - каматите на новите кредити скокнаа на 4,44 отсто

НОВИ И КОРИСТЕНИ АВТОМОБИЛИ, ТОВАРНИ ВОЗИЛА, ПЛОВИЛА... - NLB Lease&Go влегува на македонскиот пазар за лизинг услуги, еве што може да се закупи

НОВИ И КОРИСТЕНИ АВТОМОБИЛИ, ТОВАРНИ ВОЗИЛА, ПЛОВИЛА... - NLB Lease&Go влегува на македонскиот пазар за лизинг услуги, еве што може да се закупи