24 Јуни, 2019
0.0172

ФРАНЦИЈА ОТВОРЕНА ЗА СОРАБОТКА СО ФЕИТ

Објавено во: Мои пари 07 Јуни, 2017

Франција е отворена за соработка со Факултетот за Електротехника и Информациски технологии (ФЕИТ).  На денешната средба која се одржа помеѓу Францускиот амбасадор во Република Македонија, Кристијан Тимоние, и деканот на факултетот, Димитар Ташковски, заедно со продеканите,  во просториите на ФЕИТ, амбасадорот се запозна со тековните наставни, научни и апликативни активности на Факултетот.

На средбата деканот ги презентираше новите и иновирани студиски програми на ФЕИТ, кои се акредитирани од учебната 2017/2018-та година. На амбасадорот, освен студиските програми, му беа претставени и меѓународните проекти на Факултетот за Електротехника и Информациски технологии.

Посебен акцент беше ставен на соработката со Француските Универзитети и компании од областа на Електротехниката и Информациските технологии. На денешната средба се презентираше и се дискутираше за концептот на „Центар за трансфер на технологии и иновации - INNOFEIT“ со кој Факултетот очекува да прерасне во центар за извонредност во областа на ИКТ сервиси за новите мрежни инфраструктури.

Францускиот Амбасадор во РМ, Кристијан Тимоние, изрази отворена поддршка за сите активности на Факултетот. Тој ги презентираше можностите кои Француската амбасада во Скопје ги нуди за студентите на ФЕИТ, но не го изостави и академскиот кадар.

На средбата се дискутираше за можностите асистентите од ФЕИТ да престојуваат на некој од француските универзитети, а се потенцираше и постоењето на стипендиите кои им стојат на располагање на студентите. 

Можеби ќе ве интересира

Улични дефекти на овие скопски улици

Улични дефекти на овие скопски улици

Џафери го примил списокот со нови министри-Што е следно?

Џафери го примил списокот со нови министри-Што е следно?

Доминик Клајн од петтиот камп „Кирил Лазаров 7“: „Сето ова се работи со срце“

Доминик Клајн од петтиот камп „Кирил Лазаров 7“: „Сето ова се работи со срце“

МојВоздух со комплетно нова верзија!

МојВоздух со комплетно нова верзија!

Huawei P30 lite со вештачка интелигенција го носи развојот на мобилната индустрија на друго ниво

Huawei P30 lite со вештачка интелигенција го носи развојот на мобилната индустрија на друго ниво

Саниран дефектот во населба Маџари

Саниран дефектот во населба Маџари

НЛБ е првата овластена банка преку која ќе можете да тргувате со хартии од вредност на странските пазари

НЛБ е првата овластена банка преку која ќе можете да тргувате со хартии од вредност на странските пазари

Претставена жири комисијата за наградите “SoMo Borac 2019“ и започнат процесот за пријавување

Претставена жири комисијата за наградите “SoMo Borac 2019“ и започнат процесот за пријавување

Прв македонски долгометражен филм за деца „Стела “

Прв македонски долгометражен филм за деца „Стела “