24 Јуни, 2024
0.0256

ГИ ИМАМЕ МНОГУ СО НАД ПОЛОВИНА МИЛИЈАРДА ЕВРА, А НЕКОИ БЛИЖАТ И ДО ЕДНА - еве колкава вредност достигнаа моќните македонски бизнис „капиталци“

Објавено во: Финансии 10 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Месечниот берзански билтен секогаш е извор на интересни информации за домашниот бизнис. Кој е најбаран, кој е најтргуван, но и кој е највреден на домашната деловна сцена.

Освен податоците за тоа чии акции свртеле највисок промет, секогаш, на крајот на месецот, е интересно да видиме и колкава била пазарната капитализација на компаниите. Односно, колку тежат сите над 90-тина акционерски друштва што котираат на берзата, но и колку од оваа вредност отпаѓа на капиталциите, односно најмоќните и највредните акционерски друштва.

Фактор како и вообичаено прави анализа на пазарната капитализација на најтргуваните акции на берзата во мај. А таа, барем во поглед на главните играчи, но и во поглед на редоследот, не е многу поразлична од претходниот месец. Не треба веќе да појаснуваме дека пазарна капитализација е вредноста на една компанија доколку сите нејзини акции се продадат во исти момент, што значи дека таа е директно поврзана со моменталната цена на акциите на тоа акционерско друштво.

А, сите котирани компании заедно имале на крајот на мај пазарна капитализација од 4,27 милијарди евра и во однос на претходниот месец тоа е благо зголемување од нешто повеќе од половина процент, или за 0,57 отсто.

Но, она што е многу поинтересно, секако дека е колку е пазарната капитализација на пооделните акционерски друштва, односно колку тие тежеле според вредноста на акциите на крајот на мај годинава.

Повторно лидер е Комерцијална банка. Според пазарната капитализација таа се искачила на 673 милиони евра, или, толку некој би требало да плати доколку сака да ги купи одеднаш сите акции на нашата најголема банка. Како што веќе пишувавме, акциите на Комерцијална банка се меѓу најбараните и со најголем раст, а една од причините секако дека е и дисперзираната акционерска структура. Но, голема улога играат и високите дивиденди кои ги дели банката, како и одличните финансиски резултати.

Телекомуникацискиот гигант, „Македонски телеком“ држи чекор, а моќта на оваа компанија и успшешните резултати ја прават нејзината акција секогаш атрактивна и барана, и се разбира, со цена која оди по нагорна линија. На крајот на мај пазарната капитализација на Телеком била 655 милиони евра.

Не е новина дека банките се најатрактивни, па на третата позиција доаѓа уште една голема банка, односно НЛБ, чија акција исто така бележи постојан раст, а е и меѓу најтргуваните на домашниот пазар на капитал. НЛБ има на крајот на мај пазарна капитализација од близу 559 милиони евра.

Фармацевтскиот гигант „Алкалоид“ е секогаш во врвот. Успешните резултати, стабилниот бизнис, но и иновативноста и инвестициите, прават оваа компанија да има акција која е многу вредна и барана од инвеститорите. Нејзината цена е скогаш во нагорен тренд, па тоа направи „Алкалоид“ на крајот на мај да има пазарна капитализацуија од близу половина милијарда евра, или прецизно 484 милиони евра.

Уште една голема и нашата најстара банка влезе во првата петорка според пазарна капитализација, а тоа е Стопанска банка Скопје. Нејзината акција е постојано во врвот, банката секогаш има одлични резултати и затоа е меѓу најбараните. На крајот на мај Стопанска банка Скопје имала пазарна капитализација од 446 милиони евра.

Следува нафтениот гигант „Макпетрол“, со над 143 милиони евра, а потоа доаѓа одличната и силна градежна компанија „Гранит“, чија акција е исто меѓу најтргуваните, и чија пазарна капитализација достигна речиси 68 милиони евра.

Одличната УНИ Банка стигна до пазарна капитализација од близу 62 милиони евра, а уште една солидна фармацевтска компанија „Реплек“ е на ниво од над 47 милиони евра доколку сите нејзини акции се продадат во исти ден. И, на десеттата позиција е уште една банка, ТТК, со пазарна капитализација од близу 24 милиони евра.

Можеби некоја од котираните компании да има и повисока пазарна капитализација од наброените на оваа листа, но нивните акции не испливале во најтргуваните, па затоа и не можат да се видат во берзанскиот билтен податоците за нивната пазарна капитализација. Туку, пресметкитре би требало да се прават компанија по компанија одделно. Инаку, покрај овие 10, останатите над 80 акционерски друштва имаат вкупна пазарна капитализација од 1,11 милијарди евра.

Н.Н.Ф.  

Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ КОИ СЕ НАЈСЛАБО ПЛАТЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА: дел од секторите редовно кубурат со кадар

ЕВЕ КОИ СЕ НАЈСЛАБО ПЛАТЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА: дел од секторите редовно кубурат со кадар

МЕСЕЧНО ЗАРАБОТУВААТ ДО 3.000 ЕВРА! Регионот ги бара овие работници, платите вртоглаво растат

МЕСЕЧНО ЗАРАБОТУВААТ ДО 3.000 ЕВРА! Регионот ги бара овие работници, платите вртоглаво растат

КРАТКО АМА СЛАТКО: Мајкрософт повторно е највредната компанија во светот

КРАТКО АМА СЛАТКО: Мајкрософт повторно е највредната компанија во светот

КОМПЈУТЕРЏИИТЕ УБЕДЛИВО НАЈДОБРО ПЛАТЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА: еве кои струки се меѓу топ петте плати во земјава

КОМПЈУТЕРЏИИТЕ УБЕДЛИВО НАЈДОБРО ПЛАТЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА: еве кои струки се меѓу топ петте плати во земјава

СВЕТСКИОТ ГИГАНТ ЌЕ ИНВЕСТИРА МИЛИЈАРДИ ВО ГЕРМАНИЈА: продолжуваат таму каде што застанаа, ќе се отворат нови работни места

СВЕТСКИОТ ГИГАНТ ЌЕ ИНВЕСТИРА МИЛИЈАРДИ ВО ГЕРМАНИЈА: продолжуваат таму каде што застанаа, ќе се отворат нови работни места

ЕВЕ ЗА ШТО НАЈМНОГУ САКА ДА СЕ ЗАДОЛЖУВА МАКЕДОНЕЦОТ - потрошувачките кредити се доближија до две милијарди евра

ЕВЕ ЗА ШТО НАЈМНОГУ САКА ДА СЕ ЗАДОЛЖУВА МАКЕДОНЕЦОТ - потрошувачките кредити се доближија до две милијарди евра

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО АПРИЛ ИЗНЕСУВАЛА 41.085 ДЕНАРИ - благ раст во споредба со март, но расте и на годишно ниво

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО АПРИЛ ИЗНЕСУВАЛА 41.085 ДЕНАРИ - благ раст во споредба со март, но расте и на годишно ниво

Генерали Инвестментс: За пазарите на капитал, инфлацијата во САД е поважна од европските избори

Генерали Инвестментс: За пазарите на капитал, инфлацијата во САД е поважна од европските избори

СЕ ИСКАЧИ НА ТРОНОТ - Nvidia го надмина Мајкрософт и стана највредна компанија во светот

СЕ ИСКАЧИ НА ТРОНОТ - Nvidia го надмина Мајкрософт и стана највредна компанија во светот