03 Март, 2024
0.0239

Гоце Спасов со „Млин Аргулица“ ги полни државните резерви, а сега го проширува бизнисот

Објавено во: Економија 07 Декември, 2023

Добивај вести на Viber


Скопскиот бизнисмен Гоце Спасов како сопственик на „Млин Аргулица“ во последните две години е најголемиот снабдувач со жито на Агенцијата за стокови резерви. Со почетокот на војната во Украина, државата презеде специјални мерки, а една од нив беше засилено полнење на силосите со пченица и други житни култури. Меѓу компаниите кои ги добија најголемите договори, преовладува името на таа на Спасов.

Во последните 15-16 месеци Агенцијата за стокови резерви склучи неколку договори со компанијата од Карбинци за набавка на пченица и јачмен во вредност од над 500 милиони денари.

- Ние сме три фирми што останавме поконкурентни во Македонија од таа дејност што можеме да ги задоволиме потребите, затоа што треба да се задоволат одредени услови, а ние имаме транспорт и добро сме позиционирани. При тоа треба да приложуваме банкарска гаранција, а постигнатата цена во договорите не смееме да ја зголемуваме. Еднаш се случи да ја носам за 16 денари пченицата, а доколку ја немав таа обврска, на берзата можев да ја продадам за 20 денари по килограм. Ние работиме во околината на Штип и светиниколско, а таму успева јачменот и можеби затоа станавме поконкурентни во однос на другите. Згора на тоа, можам да кажам дека за лани и немав некоја голема добивка, вели Спасов.

Скопскиот бизнисмен тргува со жито главно од Србија и Македонија, но тврди дека оваа дејност бара многу познавање, затоа што има многу пазарни ризици.

- Некогаш залихите се нереални и пазарот станува буквално мртов. Треба да се чека нов момент. Благодарение на силосите кои ги поседуваме, го одржуваме она што го имаме и чекаме да се размрда пазарот со првите снегови. Мора да се следи берзата постојано и може да се влезе во голем ризик ако не ја предвидите добро ситуацијата кога да делувате, тврди сопственикот на „Млин Аргулица“.

Спасов вели дека неговата фирма е основана во 2005, а тој дека работи со трговија и производство на земјоделски производи од својата 21-година. Лани се крена голема врева од одредени кругови дека Македонија за своите потреби ги полни складиштата со српска, наместо со македонска пченица.

- Ние имаме домашен дел што исполнува стандарди, но не може се со тоа да се покрие. Затоа, другото е трговија со соседството каде што бараме конкурентни цени, додава Спасов.

Сепак, во последните неколку месеци Спасов прави неколку нови бизнис потфати. Прво го презема Кит-Го Аграр од штипскиот бизнисмен Кирил Гогов.

- Поточно, станува збор за купување на складиште, бидејќи господинот Гогов најверојатно повеќе нема интерес да работи во таа дејност, вели тој.

Од минатиот месец Спасов е основач на две нови фирми - Жито Инвест Штип и Гемакорп Штип.

- Првата е за откуп на пченица и други житни култури од комитенти и задруги, со што ќе се обидеме да направиме извоз надвор од Македонија. Втората е градежна фирма со која сакаме да направиме реконструкција на силос во Крупиште со капацитет од 6.000 тони и да аплицираме за грант од ИПАРД програмата, додава Спасов.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

ОД 5 МАРТ СОСЕДИТЕ ДОБИВААТ БРОЈ ЗА ОТВОРЕН БАЛКАН - еве како можат да се пријават заинтересираните?

ОД 5 МАРТ СОСЕДИТЕ ДОБИВААТ БРОЈ ЗА ОТВОРЕН БАЛКАН - еве како можат да се пријават заинтересираните?

Кина ја проширува транспортната мрежа за да го олесни висококвалитетниот развој

Кина ја проширува транспортната мрежа за да го олесни висококвалитетниот развој

ЦЕНИТЕ НА СТРУЈАТА И ГАСОТ ВО ГЕРМАНИЈА ДУПЛИРАНИ: поради намалените испораки од Русија просечно домаќинство троши над 5.00 евра за енергија

ЦЕНИТЕ НА СТРУЈАТА И ГАСОТ ВО ГЕРМАНИЈА ДУПЛИРАНИ: поради намалените испораки од Русија просечно домаќинство троши над 5.00 евра за енергија

НАГРАДА ЗА ХРВАТСКИТЕ ПОШТАРИ: Ќе добијат по 1.200 евра

НАГРАДА ЗА ХРВАТСКИТЕ ПОШТАРИ: Ќе добијат по 1.200 евра

ДЕВЕТ ГОДИНИ БИЛ ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР - „Књаз Милош“ има нов прв човек, еве на што ќе се фокусира Станковиќ

ДЕВЕТ ГОДИНИ БИЛ ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР - „Књаз Милош“ има нов прв човек, еве на што ќе се фокусира Станковиќ

КОЈ ПЛАТИ 580 ИЛЈАДИ ЕВРА - блок трансакција со акциите на „Алкалоид“, продадени 1.754 акции

КОЈ ПЛАТИ 580 ИЛЈАДИ ЕВРА - блок трансакција со акциите на „Алкалоид“, продадени 1.754 акции

МЕНАЏЕРКА ВО МЕДИЦИНСКА И ХЕМИСКА ИНДУСТРИЈА И МАШИНСКИ ИНЖЕНЕРИНГ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТА: Испратила 300 апликации за работа, секаде е одбиена

МЕНАЏЕРКА ВО МЕДИЦИНСКА И ХЕМИСКА ИНДУСТРИЈА И МАШИНСКИ ИНЖЕНЕРИНГ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТА: Испратила 300 апликации за работа, секаде е одбиена

„АЛКАЛОИД“ ИМА ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ - компанијата ќе исплати за 10,2 отсто поголема дивиденда во однос на минатата година

„АЛКАЛОИД“ ИМА ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ - компанијата ќе исплати за 10,2 отсто поголема дивиденда во однос на минатата година

РЕДОВНИ ГАРАНЦИИ: „ДРЖАВАТА ЌЕ ГО ОБЕШТЕТИ МИТИЛИНЕОС АКО ИМА ВООРУЖЕН КОНФЛИКТ ИЛИ ВОНРЕДНА СОСТОЈБА“ – законот за стратешката инвестиција повторно пред пратениците

РЕДОВНИ ГАРАНЦИИ: „ДРЖАВАТА ЌЕ ГО ОБЕШТЕТИ МИТИЛИНЕОС АКО ИМА ВООРУЖЕН КОНФЛИКТ ИЛИ ВОНРЕДНА СОСТОЈБА“ – законот за стратешката инвестиција повторно пред пратениците