24 Септември, 2021
0.0225

И РОДИЛКИТЕ ЌЕ ПРОТЕСТИРААТ: Надлежните глуви на барањата за продолжување на породилното

Објавено во: Македонија 16 Април, 2021

Мајките на породилно отсуство уште еднаш го креваат гласот. Со години наназад се бара породилното отсуство да биде продолжено на повеќе од 9 месеци, а во екот на пандемијата кој во моментов го има најсилниот бран на Ковид-19, тие наидуваат на затворени врати. Сега, ќе излезат на протести на улица со бебињата, ако надлежните не покажат слух за нивните барања.

„Ние мајките кои сме на платено породилно отсуство, бараме истото да ни биде продолжено бидејќи немаме каде да ги оставиме нашите бебиња за да тргнеме на работа. Доведени сме во крајно незавидна ситуација“, стои во петицијата која ја покренаа преку социјалните мрежи.

Финансиската состојба на многумина не им дозволува децата да ги пуштат во приватна градинка или пак да ангажираат дадилка, па се принудени да даваат отказ на работа.

Доктор Ивана Смилеска за Женски магазин, вели дека поради неможност градинките да ги згрижат сите деца чии мајки треба да се вратат на работа по истекот на истото, како и поради ризик од ширење на инфекцијата помеѓу оние деца кои евентуално би тргнале во градинка бараат институциите да го продолжат породилното отсуство.

-Во услови на пандемија, како што и сами знаете градинките работат со намален капацитет. Нема место и не примаат нови дечиња, додека небезбедно и непрепорачливо решение во моментов е да се ангажира дадилка-потенцира Ивана.

Бараме продолжување на платеното породилно отсуство во услови на пандемија поради неможност градинките да ги згрижат сите деца чии мајки треба да се вратат на работа по истекот на истото, како и поради ризик од ширење на инфекцијата помеѓу оние деца кои евентуално би тргнале во градинка. 

-Ние мајките сега сме буквално во безизлезна ситуација. Многу беа приморани да си дадат отказ а во очекување на пикот на третиот бран, бараме разбирање и поддршка од надлежните во обидот да ги заштитиме нашите најмали и најранливи и продолжување на платеното породилно отсуство, се до оној момент кога епидемиолошката состојба ќе дозволи зголемување на бројот на јаслените групи или ќе се понуди друго решение за овој проблем-додава доктор Смилеска.

Притисоците за враќање на работа од една страна станаа секојдневие, а не се нуди никакво решение за гореспоменатите проблеми од друга страна.

Во одговорот кој го добиле од Министерството за труд и социјална политика буквално им креваат раменици.

„Ве информираме дека состојбата со градинките се следи на дневно ниво и се постапува строго предвидените препораки на Протоколот за активности во установите за згрижување и воспитание на деца по престанување на траењето на вонредната состојба, подготвен од страна на Министерството за труд и социјална политика како ресорно министерство и Комисијата за заразни болести. Владата на 14.09. 2020 година го прифати Предлогот за изменување на Протоколот за активности во установите за згрижување и воспитание на деца и тоа: воспитните групи за деца до две годишна возраст да имаат максимум по 12 деца и групите за децата од 2 до 10 годишна возраст да имаат по максимум 15 деца и двајца вработени во смена. Инаку, со последното барање кое беше упатено од наша страна до Комисијата за заразни болести добиен е одговор дека според епидемиолошката состојба која е во моментов, Комисијата не дозволува зголемување на број на деца во воспитните групи. Истовремено, Министерството за труд и социјална работа испрати препорака до Јавните детски установи за отворање на нови воспитни групи, доколку објектот има можност за просторна адаптација во самата градинка. Со тоа се овозможува опфат на повеќе деца во градинките и истовремено им се излага во пресрет на родителите. Исто така, ве информираме дека, од повторното отворање на градинките досега Комисијата нема дадено препораки за нивно затворање , ниту препорака за продолжување на породилното отсуство. Како Влада и како ресорно министерство продолжуваме да ги спроведуваме и почитуваме донесените препораки и мерки на Комисијата за заразни болести, како стручно тело за справување со КОВИД 19“ - стои во одговорот на нивното барање од труд и социјала.


Можеби ќе ве интересира

ГИ ЗАГАДУВААТ ПОЧВИТЕ, ВОДИТЕ, ВОЗДУХОТ: Колку време е потребно за распаѓање на пластичните кеси?

ГИ ЗАГАДУВААТ ПОЧВИТЕ, ВОДИТЕ, ВОЗДУХОТ: Колку време е потребно за распаѓање на пластичните кеси?

На црногорско-албанската граница е најдена дрога во возило со македонски таблички

На црногорско-албанската граница е најдена дрога во возило со македонски таблички

ФАКТОР НА ДЕНОТ : Ќе има и трета доза вакцина, има реакции за најавите за исфрлање на „бугарски“ пред фашистички окупатор во учебниците

ФАКТОР НА ДЕНОТ : Ќе има и трета доза вакцина, има реакции за најавите за исфрлање на „бугарски“ пред фашистички окупатор во учебниците

Лице кое се претставило дека е од кабелска нападнало кумановка во нејзиниот дом

Лице кое се претставило дека е од кабелска нападнало кумановка во нејзиниот дом

КОРОНАВИРУС: Има 526 нови случаи и 14 починати

КОРОНАВИРУС: Има 526 нови случаи и 14 починати

Димитриевски: Има ли крај на ова самопонижување?

Димитриевски: Има ли крај на ова самопонижување?

Партиите го потпишаа Кодексот за фер и демократски локални избори

Партиите го потпишаа Кодексот за фер и демократски локални избори

„Победа! За Македонија веќе не сме „окупатори“, еве што пишуваат бугарските медиуми

„Победа! За Македонија веќе не сме „окупатори“, еве што пишуваат бугарските медиуми

Павловска Данева: Следно што е? Дека партизаните не окупирале, а Бугарите не ослободиле?

Павловска Данева: Следно што е? Дека партизаните не окупирале, а Бугарите не ослободиле?