24 Јуни, 2024
0.0229

КАДЕ ДА РАБОТИТЕ АКО САКАТЕ СТРАНСКА ПЕНЗИЈА? Еве колкави пензии земаат во Германија, Австрија и Шведска

Објавено во: Финансии 10 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

За остварување на правото на пензија во најголемата и економски најмоќна земја на Европската Унија, доволно е само пет години работен стаж.

Во Хрватска, каде просечната пензија годинава достигна 513 евра, за среќници може да се сметаат оние кои имаат завршено барем дел од својот работен стаж во богата западна земја и таму примаат пензија.

Најмногу пензии од странство за пензионерите во Хрватска доаѓаат од Германија (околу 83 илјади), потоа Босна и Херцеговина (37 и пол илјади), Словенија (близу 30 илјади), Австрија (околу 15 илјади), Србија (12 и половина илјади) и на Швајцарија (7 и пол илјади). Многу луѓе успеваат да ги „здебелат“ своите домашни пензии со пензиите заработени со работа во богатите земји, а можеби најживописниот таков пример беше споменат пред неколку години во тамошните медиуми со приказната за пензионер од Ораховица, кој цели 30 години стажот во Хрватска добил иста пензија како и за три години работа во Германија, се вели N1.

Секако, подобро е да се добива странска пензија од побогата земја каде што и платите и пензиите се повисоки, иако тоа зависи и од условите под кои тие можат да се реализираат. Така е во три земји каде што генерации наши иселеници веќе го завршија стажот, а денес таму земаат пензија или дел од пензија.

Германија

За остварување на правото на пензија во најголемата и економски најмоќна земја на Европската Унија, доволно е само пет години работен стаж. Разлики во висината на просечната пензија има меѓу одделни германски сојузни покраини, а официјално просечната пензија на крајот на 2022 година изнесуваше 1.384 евра. Минималната пензија не е пропишана со закон, но најниската што можете да ја добиете таму е 563 евра месечно, што е повисоко од просекот во Хрватска.

На пример, некој што работел во Германија пет години за просечна плата од 2.600 евра, таму ќе добива околу 180 евра месечно.

Австрија

Дури и во Австрија правото на пензија може да се оствари по пет години стаж. Досегашната минимална месечна пензија во износ од 1.100 евра од годинава ќе се зголеми на 1.217 евра. Но, висината на пензијата ќе зависи од висината на платата и придонесите во пензискиот фонд во тие минимум пет години, што се разликува од случај до случај. Под овие минимални услови, пензијата од Австрија ќе биде релативно ниска.

Една госпоѓа есенва за порталот Moje vrijeme изјавила дека во Австрија работела шест и пол години и дека сега добива пензија од 301 евро месечно. Работела во Хрватска 19 години, а локалната пензија и е 210 евра. Меѓутоа, Австрија нејзе и на другите им плаќа дури 14 пензии. Покрај дванаесет редовни, за Велигден и Божиќ се плаќаат уште две дополнителни.

Шведска

Странците кои имаат завршено дел или цело работно искуство во Шведска имаат право на национална пензија. На страниците на шведскиот пензиски систем е наведено дека ова право се задржува секаде каде што се движи лицето. Секој што живеел или работел во Шведска најмалку 40 години може да добие национална пензија.

„Можеби нема да можете да ја задржите целата пензија, во зависност од тоа кои делови од пензијата ги имате и во која земја живеете“, се вели на веб-страницата на шведската пензиска агенција.

Сепак, шведскиот пензиски систем е дискриминаторски кон странците во овој поглед. Доколку не живееле во Шведска најмалку 40 години и работеле најмалку 30 години, нивната пензија може да заврши само од 20 до 25 отсто од износот на платата што ја земале.

Просечната национална пензија во Шведска лани била 14.900 круни или 1.280 евра, а висината на пензијата зависи од тоа колку данок бил платен на платата.

Пословни.хр

Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ КОИ СЕ НАЈСЛАБО ПЛАТЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА: дел од секторите редовно кубурат со кадар

ЕВЕ КОИ СЕ НАЈСЛАБО ПЛАТЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА: дел од секторите редовно кубурат со кадар

МЕСЕЧНО ЗАРАБОТУВААТ ДО 3.000 ЕВРА! Регионот ги бара овие работници, платите вртоглаво растат

МЕСЕЧНО ЗАРАБОТУВААТ ДО 3.000 ЕВРА! Регионот ги бара овие работници, платите вртоглаво растат

КРАТКО АМА СЛАТКО: Мајкрософт повторно е највредната компанија во светот

КРАТКО АМА СЛАТКО: Мајкрософт повторно е највредната компанија во светот

КОМПЈУТЕРЏИИТЕ УБЕДЛИВО НАЈДОБРО ПЛАТЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА: еве кои струки се меѓу топ петте плати во земјава

КОМПЈУТЕРЏИИТЕ УБЕДЛИВО НАЈДОБРО ПЛАТЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА: еве кои струки се меѓу топ петте плати во земјава

СВЕТСКИОТ ГИГАНТ ЌЕ ИНВЕСТИРА МИЛИЈАРДИ ВО ГЕРМАНИЈА: продолжуваат таму каде што застанаа, ќе се отворат нови работни места

СВЕТСКИОТ ГИГАНТ ЌЕ ИНВЕСТИРА МИЛИЈАРДИ ВО ГЕРМАНИЈА: продолжуваат таму каде што застанаа, ќе се отворат нови работни места

ЕВЕ ЗА ШТО НАЈМНОГУ САКА ДА СЕ ЗАДОЛЖУВА МАКЕДОНЕЦОТ - потрошувачките кредити се доближија до две милијарди евра

ЕВЕ ЗА ШТО НАЈМНОГУ САКА ДА СЕ ЗАДОЛЖУВА МАКЕДОНЕЦОТ - потрошувачките кредити се доближија до две милијарди евра

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО АПРИЛ ИЗНЕСУВАЛА 41.085 ДЕНАРИ - благ раст во споредба со март, но расте и на годишно ниво

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО АПРИЛ ИЗНЕСУВАЛА 41.085 ДЕНАРИ - благ раст во споредба со март, но расте и на годишно ниво

Генерали Инвестментс: За пазарите на капитал, инфлацијата во САД е поважна од европските избори

Генерали Инвестментс: За пазарите на капитал, инфлацијата во САД е поважна од европските избори

СЕ ИСКАЧИ НА ТРОНОТ - Nvidia го надмина Мајкрософт и стана највредна компанија во светот

СЕ ИСКАЧИ НА ТРОНОТ - Nvidia го надмина Мајкрософт и стана највредна компанија во светот