20 Јули, 2024
0.0259

КАКО ГЕРМАНИЈА СЕ ОТКАЖА ОД 380 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: имотот на богатите се зголеми по суспендирањето на данокот

Објавено во: Финансии 08 Јули, 2024

Добивај вести на Viber

Со напуштањето на оданочувањето на имотот во 1997 година, Германија загуби 380 милијарди евра даноци, или - 30 милијарди само минатата година, според една студија.

Имотот на богатите - милионери и милијардери во Германија до 1996 година се оданочуваше со 1 процент годишно. Од 1997 година тој данок е суспендиран. Поради таа одлука германскиот државен буџет е посиромашен за вкупно повеќе од 380 милијарди евра, покажува студијата спроведена од „Tax Justice Network“ во соработка со „Оксфам“.

Истовремено, имотот на 100-те најбогати Германци се зголемил за околу 460 милијарди евра за уште пократок временски период – од 2001 година, се наведува во студијата со наслов „Не треба да се плашиме од бегството на богатите поради даноците“. 

Повторното воведување на даноците „не само што е можно туку е неопходно“

Студијата истражувала кои закони ги користела германската држава во последните 100 години за да го спречи бегството на капитал поради даноците.

Студијата заклучува дека нема причина за наводниот страв дека милијардерите ќе ја напуштат Германија во случај на повторно воведување на данокот на имот или дека тоа ќе доведе до губење на работни места во Германија. Тој наводен страв е дел од наративот на политичарите и економистите кои се противат на повторното воведување на данокот на имот.

Затоа, повторното воведување на данокот на имот „не само што е можно, туку и неопходно“, се вели во студијата.

Сто години борба против даночното затајување

Авторите на студијата даваат добри оценки за германските даночни закони. Во последните децении, Германија воспостави сеопфатни правила кои можат да бидат модел на меѓународно ниво: тие го прават даночното затајување исклучително тешко, па дури и целосно невозможно.

Пренесувањето на престој во странство стана многу скапо по воведувањето на посебен данок во 1972 година, кој ги обврзува богатите да заминат во Германија „околу една третина од вкупниот имот стекнат во Германија“, се вели во студијата.

Седум германски милијардери се преселиле во странство непосредно пред да се воведе данокот. На подоцнежните слични обиди, на пример преселбата на семејството Порше во 2010 година, законодавецот реагираше со затворање на дупките во законот. „Денес преместувањето без данок е возможно само доколку имотот во Германија и понатаму подлежи на данок“, велат авторите на студијата.

И преселувањето на компанија или делови од неа во странство може да биде скапо. Видовите даноци кои се слабо познати на јавноста бараат од сопствениците да ѝ предадат на даночната администрација речиси половина од својот имот стекнат во Германија, се вели во студијата.

Класичното даночно затајување исто така стана потешко: во 2017 година стапи на сила автоматската размена на податоци, па германската даночна администрација добива податоци од повеќе од 100 земји за сметките на германските даночни обврзници таму.

Како се укина данокот?

Можноста за оданочување на имотот е изречно предвидена во членот 106 од германскиот Устав, според кој таквите приходи би се акумулираат на германските покраини.

Но, Сојузниот уставен суд во 1995 година пресуди дека начинот на кој дотогаш функционирал данокот на имот не е во согласност со Уставот. Судиите го критикуваа застарениот начин на проценка на вредноста на недвижностите, што доведе до прениско оданочување на тој дел од имотот.

Тогашната сојузна влада на демохристијаните ЦДУ/ЦСУ и либералите ФДП – одлучи да не врши нова проценка и повисоко оданочување на недвижностите и покрај одлуката на Уставниот суд. Таа во своето објаснување укажа на високата даночна стапка за највисоките примања од 53 отсто. Денес таа стапка е 45 проценти.

После тоа, федералната влада на чело со канцеларот Хелмут Кол ја суспендираше наплатата на данокот на имот, но самиот Закон за данок на имот не беше укинат. Така остана до денес.

Калкулус во студијата

Последен пат, во 1996 година, од тој данок во државната каса се слеаа околу 4,6 милијарди евра. Истовремено, долговите можеле да се одземат од вредноста на имотот, а за секој член на семејството сумата од околу 60.000 евра била ослободена од плаќање данок.

Проценката на студијата дека Германија изгубила 380 милијарди евра оттогаш се заснова на претпоставката дека приходите од данокот на имот би се развивале слично како и претходните години пред крајот на оданочувањето. Така е направена пресметката - дека до 2023 година приходот од тој данок ќе порасне на околу 30 милијарди евра годишно, а вкупниот износ од 1997 до 2023 година би изнесувал најмалку 380 милијарди евра.

За споредба: изгубените 380 милијарди евра се еквивалентни на 80 отсто од германскиот буџет за 2024 година, кој предвидува расходи од 477 милијарди евра.

Извор: Дојче Веле

Можеби ќе ве интересира

ДОБИВАТЕ ГЕРМАНСКА ПЕНЗИЈА? НАСКОРО ДОПОЛНУВАЊЕ! еве кои категории на најстари граѓани имаат право на тоа

ДОБИВАТЕ ГЕРМАНСКА ПЕНЗИЈА? НАСКОРО ДОПОЛНУВАЊЕ! еве кои категории на најстари граѓани имаат право на тоа

ЕВЕ КОЛКАВА Е ПРОСЕЧНА НЕТО ПЛАТА ВО ХРВАТСКА: Објавено и кој има најголем, а кој најмал приход

ЕВЕ КОЛКАВА Е ПРОСЕЧНА НЕТО ПЛАТА ВО ХРВАТСКА: Објавено и кој има најголем, а кој најмал приход

МЕГА ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ ВО ДУБАИ: Отворени 800 работни места, условите се одлични

МЕГА ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ ВО ДУБАИ: Отворени 800 работни места, условите се одлични

„Ниту еден денар не фали. Оваа драма на ВМРО-ДПМНЕ е да си создаде алиби за кредитот од Унгарија“: Лукаревска со остар тон за ребалансот

„Ниту еден денар не фали. Оваа драма на ВМРО-ДПМНЕ е да си создаде алиби за кредитот од Унгарија“: Лукаревска со остар тон за ребалансот

ЗАСИЛУВАЊЕ НА ФИСКАЛНАТА ПОЛИТИКА - Кина ќе издаде ултра долги специјални државни обврзници од 55 милијарди јуани

ЗАСИЛУВАЊЕ НА ФИСКАЛНАТА ПОЛИТИКА - Кина ќе издаде ултра долги специјални државни обврзници од 55 милијарди јуани

ДОДЕКА СЕ ЧЕКААТ 500 МИЛИОНИ ЕВРА ОД ОРБАН, „БАЈПАСИРААТ“ ДОМАШНИТЕ БАНКИ, АМА И ЌАРУВААТ - издадена државна обврзница од 48 милиони евра со камата од 5,6 отсто

ДОДЕКА СЕ ЧЕКААТ 500 МИЛИОНИ ЕВРА ОД ОРБАН, „БАЈПАСИРААТ“ ДОМАШНИТЕ БАНКИ, АМА И ЌАРУВААТ - издадена државна обврзница од 48 милиони евра со камата од 5,6 отсто

БУЏЕТОТ ПАК ПОРАСНА ИАКО ЕКОНОМИЈАТА НЕМА ДА РАСТЕ КАКО ШТО СЕ ОЧЕКУВАШЕ – министерката бара одговорно работење од сите институции

БУЏЕТОТ ПАК ПОРАСНА ИАКО ЕКОНОМИЈАТА НЕМА ДА РАСТЕ КАКО ШТО СЕ ОЧЕКУВАШЕ – министерката бара одговорно работење од сите институции

Генерали Инвестментс: Зелено, те сакам зелено…

Генерали Инвестментс: Зелено, те сакам зелено…

Одлука на Народната банка: Од август 2025 година стапката на противцикличниот заштитен слој на капиталот ќе изнесува 1,75 отсто

Одлука на Народната банка: Од август 2025 година стапката на противцикличниот заштитен слој на капиталот ќе изнесува 1,75 отсто