22 Мај, 2024
0.0307

Комбинацијата од зелен чај и јаболка штити од срцеви заболувања и рак

Објавено во: Стил 23 Април, 2015

Добивај вести на Viber

Конзумирање на зелен чај и јаболка истовремено може да го заштити човекот од развивање на проблемите со срцето и ракот.

Ова го покажува новото истражување на британскиот институт за прехранбени истражувања што се занимаваат со влијанието на фенолите врз срцевото здравје и ракот.

Сегашното истражување не е првото што воспоставува врска меѓу консумирањето на зелен чај и јаболка за овие заболувања.

Целта била да се покаже на што се должи овој феномен.

Научниците откриле дека полифенолите во зелениот чај и јаболката ja блокираат молекулата наречена „VEGF“ која е одговорна за патолошки процеси во крвта, кои се поврзани со развојот на ракот, атеросклероза и инфарктот.

Полифенолите исто така ги активираат и ензимите кои генерираат азотен оксид во крвта, ги прошируваат крвните садови и ги штитат од повреди.

Јаболката и зелениот чај ги носат своите придобивки на организмот и поединечно.

Можеби ќе ве интересира

Игор Џамбазов со емотивна порака: „И двајцата си заминаа на овој ден. Ги има во моите книги, во моите песни, во моите секојдневни муабети, во моите мисли“

Игор Џамбазов со емотивна порака: „И двајцата си заминаа на овој ден. Ги има во моите книги, во моите песни, во моите секојдневни муабети, во моите мисли“