Комбинацијата од зелен чај и јаболка штити од срцеви заболувања и рак
Објавено во: Стил 23 Април, 2015
Конзумирање на зелен чај и јаболка истовремено може да го заштити човекот од развивање на проблемите со срцето и ракот.
Ова го покажува новото истражување на британскиот институт за прехранбени истражувања што се занимаваат со влијанието на фенолите врз срцевото здравје и ракот.
Сегашното истражување не е првото што воспоставува врска меѓу консумирањето на зелен чај и јаболка за овие заболувања.
Целта била да се покаже на што се должи овој феномен.
Научниците откриле дека полифенолите во зелениот чај и јаболката ja блокираат молекулата наречена „VEGF“ која е одговорна за патолошки процеси во крвта, кои се поврзани со развојот на ракот, атеросклероза и инфарктот.
Полифенолите исто така ги активираат и ензимите кои генерираат азотен оксид во крвта, ги прошируваат крвните садови и ги штитат од повреди.
Јаболката и зелениот чај ги носат своите придобивки на организмот и поединечно.