23 Април, 2024
0.0258

КОМЕРЦИЈАЛНА ПРВА „ЌЕ ПОВЛЕЧЕ НОГА“ - акционерите тријат раце, еве колкава дивиденда ќе обзнани банката

Објавено во: Финансии 22 Февруари, 2024

Добивај вести на Viber

Доаѓа периодот во кој акционерските друштва што котираат на Берзата и кои држат до својот имиџ ќе почнат да ги објавуваат износите на дивиденди кои планираат да им ги поделат на своите акционери, од добивките остварени во текот на претходната година.

Според нашите сознанија, прва „нога ќе повлече“ Комерцијална банка, која според плановите треба во петок наутро да ги објави предлог Одлуките за Собранието на акционери, а меѓу нив, секако дека најинтересно ќе биде обзнанувањето на дивидендата по акција којашто планира да ја исплати банката. Износот на дивидендата, според нашите сознанија, е веќе утврден на управните органи на Комерцијална банка, а до инвеститорската јавност преку Берзата ќе биде објавен во текот на утрешниот ден.  

Фактор од свои извори дојде до некои неофицијални информации дека Комерцијална банка во своите предлог одлуки за Собранието на акционери ќе објави намера за бруто дивиденда која би изнесувала над 900 денари за акција, иако тоа засега уште не можеме официјално да го потврдиме, а ќе биде познато веќе во текот на утрешниот ден.

Доколку таквите шпекулации се остварат, ова ќе биде најголемата дивиденда во историјата на нашата најголема банка, која и онака важи за банка со издашна дивидендна политика за своите акционери. Но, да почекаме па да видиме дали ќе се остварат нашите информации.

Инаку, она што и е добро познато на домашната бизнис јавност, е дека Комерцијална банка сработе многу солидно во минатата година, остварувајќи чист профит од над 58 милиони евра, како што говорат нејзините биланси на успех.

Секако дека се очекува оти тоа ќе влијае на цената на акцијата на Комерцијална банка, која континуирано расте во последниов период, достигнувајќи цена од дури 16.676 денари на редовното тргување и 16.700 денари на блок трансакција, по што, за волја на вистината имаше само два три дена блага надолна тенденција, за вчера повторно да се врати во зелената зона и да прикаже раст, достигнувајќи вчера просечна цена од 16.492 денари, при истргувани 504 акции на редовниот пазар.

Комерцијална банка е убедливо најтргуваната акција во земјава, па во јануари со неа беше остварен половина од вкупниот промет, кој изнесуваше над два милиони евра.

Тоа во голема мерка се должи на фактот што таа акција има одлична дивиденда историја, бидејќи нејзините акционери добиваат редовни и пристојни дивидендни приноси од нивните вложувања во таа хартија од вредност. 

Инаку, лани на 4 мај Комерцијална банка ја стартуваше исплатата на дивидендата за 2022 година, согласно одлука која ја донесе Собранието на акционери на седница одржана на крајот на март.

Дивидендата исплатена лани изнесуваше 500 денари за акција или 450 денари во нето износ, односно во висина од 50 отсто од номиналната вредност на акцијата.

Притоа треба да се напомене дека Комерцијална банка 2022 година ја заврши со нето добивка од близу 35 милиони евра.

Вкупниот бруто износ на дивиденда, пак,што лани го исплати Комерцијална банка изнесува 18,5 милиони евра. 

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ДА СЕ ОДАНОЧАТ ТРИТЕ ИЛЈАДИ НАЈБОГАТИ ВО СВЕТОТ, А ПАРИТЕ ДА ОДАТ ДИРЕКТНО КАЈ СИРОМАШНИТЕ - еве го планот на една нобеловка

ДА СЕ ОДАНОЧАТ ТРИТЕ ИЛЈАДИ НАЈБОГАТИ ВО СВЕТОТ, А ПАРИТЕ ДА ОДАТ ДИРЕКТНО КАЈ СИРОМАШНИТЕ - еве го планот на една нобеловка

ЕВЕ КАДЕ ГИ ВЛОЖУВААТ СВОИТЕ ПАРИ 0,001 ПРОЦЕНТ ОД НАЈБОГАТИТЕ: Живеат поинаку од остатокот од светот

ЕВЕ КАДЕ ГИ ВЛОЖУВААТ СВОИТЕ ПАРИ 0,001 ПРОЦЕНТ ОД НАЈБОГАТИТЕ: Живеат поинаку од остатокот од светот

ДЕНАРОТ ГО „ПРЕТРКА“ ЕВРОТО, ИСТОРИСКИ МИГ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ЗАШТЕДИ - колку пари чуваат македонските граѓани во банка

ДЕНАРОТ ГО „ПРЕТРКА“ ЕВРОТО, ИСТОРИСКИ МИГ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ЗАШТЕДИ - колку пари чуваат македонските граѓани во банка

Николоски на средби во СБ – Продолжуваме со спроведување на реформите дефинирани со нашите партнери, 695 милиони долари поддршка од СБ

Николоски на средби во СБ – Продолжуваме со спроведување на реформите дефинирани со нашите партнери, 695 милиони долари поддршка од СБ

БЕРЗИТЕ СО ГОЛЕМИ ЗАГУБИ - индексот S&P 500 падна петти ден по ред

БЕРЗИТЕ СО ГОЛЕМИ ЗАГУБИ - индексот S&P 500 падна петти ден по ред

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА НА ГОЛЕМИ МАКИ – најевтина кирија е 1.000 евра, во големите градови уште поскапо

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА НА ГОЛЕМИ МАКИ – најевтина кирија е 1.000 евра, во големите градови уште поскапо

„Доколку не се остварат ризиците, олабавување на монетарната политика во втората половина од годинава“: гувернерката Ангеловска-Бежоска за ВОА

„Доколку не се остварат ризиците, олабавување на монетарната политика во втората половина од годинава“: гувернерката Ангеловска-Бежоска за ВОА

ПОИСПЛАТЛИВО ИМ Е ДА ЖИВЕАТ ВО ХОТЕЛ, ОТКОЛКУ ВО СТАН ПОД КИРИЈА: Неверојатни цени на киријата во Швајцарија

ПОИСПЛАТЛИВО ИМ Е ДА ЖИВЕАТ ВО ХОТЕЛ, ОТКОЛКУ ВО СТАН ПОД КИРИЈА: Неверојатни цени на киријата во Швајцарија

НА ЕДНА ПЛАНИНА ВО СОСЕДСТВОТО ИМА ЗЛАТО ЗА ПОЛА ЕВРОПА: Стрикленд Металс влезе во „профитабилната српска игра за злато“

НА ЕДНА ПЛАНИНА ВО СОСЕДСТВОТО ИМА ЗЛАТО ЗА ПОЛА ЕВРОПА: Стрикленд Металс влезе во „профитабилната српска игра за злато“