25 Февруари, 2024
0.0281

ЛЕКА ПОЛЕКА, КРЕДИТИТЕ СТАНУВААТ СЕ „ПОТЕШКО БРЕМЕ“ - дали се попогодени граѓаните или компаниите

Објавено во: Финансии 04 Декември, 2023

Добивај вести на Viber

Не престануваат да поскапуваат кредитите во земјава. Каматната стапка на новоодобрените кредити, иако минорно, сепак, се зголемила во октомври годинава во однос на претходниот месец, покажуваат најновите податоци на Народна банка на Македонија. Во десеттиот месец од годинава каматата на новоодобрените кредити дошла до ниво од 5,55 проценти, што е раст од 0,06 процентни поени во однос на септември, кога изнесувала 5,49 отсто.

Она што може да се забележи од табелата на централната банка, е дека граѓаните сепак во октомври добиле малкку поевтини кредити во однос на еден месец претходно, односно тие се свеле на 5,28 отсто, наспроти 5,47 проценти во септември.

Додека, пак, она што не е добро за развојот на бизнис секторот, односно економијата, е дека во октомври значајно поскапеле новоодобрените кредити за компаниите, и тоа достигнале 5,71 отсто, што е пораст за 0,21 процентни поени.

„Во октомври, каматната стапка на новоодобрените кредити на корпоративниот сектор изнесува 5,71 отсто и е зголемена за 0,21 п.п. на месечно ниво. Промената во целост се должи на повисоките каматни стапки на денарските кредити без валутна клаузула, во услови на забележан пад на каматните стапки на кредитите во странска валута и каматните стапки на кредитите со валутна клаузула. Во споредба со октомври минатата година, каматната стапка на новоодобрените кредити на корпоративниот сектор е повисока за 1,35 п.п“, се вели во објавата од централната банка.

Кога станува збор за вкупните кредити пак, веќе четврти месец по ред каматните стапки на вкупните кредити кои се одобрени во државава се задржале на исто ниво, а тоа е 5,49 отсто. Последен месец кога кредитите биле поевтини е јуни годинава, кога каматните стапки на вкупните кредити исто така биле на нивото над пет проценти, но сепак пониски, или прецизно 5,12 проценти.

Во делот на вкупните кредити, пак, компаниите се во подобра состојба од домаќинствата. На крајот на октомври кај нив каматната стапка изнесувала 5,37 отсто, нешто слично како и во претхоните неколку месеци, додека, пак, кај домаќинствата каматата била на нивио од 5,6 отсто, и тука има само минорно намалување во однос на претходниот месец.  

Централните банки ширум светов најавија дека ќе прават пауза во зголемувањето на каматните стапки, а со оглед што веќе се намалуваат стапките на инфлација, се очекува дека е можно во наредниот период и да се разлабави монетарната политика.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ВО ПЕТОКОТ СИЛНО „ТРЕСЕЛЕ“ АКЦИИТЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА - истргувани близу 500 илјади евра за еден ден, еве колку достигна просечната цена

ВО ПЕТОКОТ СИЛНО „ТРЕСЕЛЕ“ АКЦИИТЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА - истргувани близу 500 илјади евра за еден ден, еве колку достигна просечната цена

КАЗНА ОД 200 ЕВРА АКО РАБОТНИКОТ УЧЕСТВУВА ВО ШТРАЈК: Драстичен удар за работната сила во оваа земја

КАЗНА ОД 200 ЕВРА АКО РАБОТНИКОТ УЧЕСТВУВА ВО ШТРАЈК: Драстичен удар за работната сила во оваа земја

РАБОТИ КАКО ДОСТАВАЧ НА ХРАНА И ЗАРАБОТУВА 2.350 ЕВРА МЕСЕЧНО! Го открива трикот за максимален профит: Многумина го одбиваат, а таму се кријат парите

РАБОТИ КАКО ДОСТАВАЧ НА ХРАНА И ЗАРАБОТУВА 2.350 ЕВРА МЕСЕЧНО! Го открива трикот за максимален профит: Многумина го одбиваат, а таму се кријат парите

ЦЕНИТЕ НА ХРАНАТА ДИВЕАТ ВО ХРВАТСКА! Компирите се поскапи за 35 отсто, морковите 50, кромидот 70, а крушите дури 120

ЦЕНИТЕ НА ХРАНАТА ДИВЕАТ ВО ХРВАТСКА! Компирите се поскапи за 35 отсто, морковите 50, кромидот 70, а крушите дури 120

„ИНФЛАЦИЈАТА ЌЕ РАСТЕ“: ЕЦБ објави истражување

„ИНФЛАЦИЈАТА ЌЕ РАСТЕ“: ЕЦБ објави истражување

ЕВТИНО ЛЕТУВАЊЕ ВО СОСЕДСТВОТО И ТОА НА МОРЕ: Цените почнуваат од 150 евра

ЕВТИНО ЛЕТУВАЊЕ ВО СОСЕДСТВОТО И ТОА НА МОРЕ: Цените почнуваат од 150 евра

ГЕРМАНЦИТЕ НАПРАВИЈА МАТЕМАТИКА: Вреди ли воопшто да се купува недвижен имот?

ГЕРМАНЦИТЕ НАПРАВИЈА МАТЕМАТИКА: Вреди ли воопшто да се купува недвижен имот?

ПРОВЕРЕТЕ ГИ СМЕТКИТЕ, МОЖЕБИ ВИ ЛЕГНАЛЕ ПАРИ: Исплатена е финансиската помош

ПРОВЕРЕТЕ ГИ СМЕТКИТЕ, МОЖЕБИ ВИ ЛЕГНАЛЕ ПАРИ: Исплатена е финансиската помош

ЗА МНОГУ ОВАА ПЛАТА Е СОН, А ВО ОВАА ЗЕМЈА ЛУЃЕТО СО НЕА ЕДВАЈ ПРЕЖИВУВААТ: Како е да се живее во Швајцарија?

ЗА МНОГУ ОВАА ПЛАТА Е СОН, А ВО ОВАА ЗЕМЈА ЛУЃЕТО СО НЕА ЕДВАЈ ПРЕЖИВУВААТ: Како е да се живее во Швајцарија?