ЛЕТНО ВРЕМЕ ВО ГРЦИЈА, ЗИМНО ВО СРБИЈА: Еве колку ќе ве „избричат“ за ручек за четиричлено семејство
Објавено во: Финансии 24 Октомври, 2024
Статистички гледано, цените на угостителските услуги се зголемени за повеќе од 25 отсто во последните две години.
Како што пишува Данас, на цените влијае не само поскапувањето на храната и пијалоците, кои во Србија се меѓу највисоките во Европа во последните три години, туку и цените на струјата, горивото, платите, закупот на простор, и конечно, платежната моќ на граѓаните.
Некој би помислил дека поскапувањата ќе ги избркаат граѓаните од кафеаните, но судејќи според податоците на Заводот за статистика, за првите седум месеци од годинава, во однос на истиот период лани, прометот е зголемен за 22 отсто. Кога ќе се исклучи годишната инфлација, повторно имаме реален раст на прометот од 10 проценти.
Сепак, индексите и процентите се едно, а практиката е друго, па истражувавме колку чини ручекот во неколку поголеми градови во Србија.
За почеток, тешко е да се дојде до просечна цена и за храна и за услуга, бидејќи многу зависи од локацијата, репутацијата, луксузот или амбиентот, менито итн.
Во Белград можете да јадете на места повеќе како брза храна отколку во ресторан, до луксузни ресторани со препорака Мишелин.
Во просек, десет ќебапи може да се изедат за 800 до 1.200 динари, стек од 1.800 до 3.500 динари, лосос на скара од 1.400 до 1.600 динари.
Телешката чорба чини од 340 до 500 динари, а слична е цената на, на пример, шоп салатата. Салата од зелка чини од 200 до 400 динари. Јагнешкото печено чини околу 2.800 динари, а свинското околу 2.200 динари за килограм.
Што се однесува до пијалоците, ракиите чинат од 250 динари нагоре, пивото од 270 динари, а соковите од околу 250 до 280 динари.
Просечниот ручек составен од телешка супа, порција ќебап, салата, пијалок и десерт во Белград чини во просек од 2.500 до 3.000 динари.
Се разбира, ако нарачате јадења поскапи од ќебапите, цената може да се удвои.
Во секој случај, просечен ручек за четиричлено семејство тешко може да биде поевтин од 10.000 динари, а може да биде и многу поскап.
Во Нови Сад, посетителите на угостителските објекти имаат чувство дека цените значително се зголемуваат со почетокот на новата сезона, било да е лето или зима.
Традиционалниот гулаш што се јаде во Војводина сега чини околу 1.000 динари. Медалјоните од пилешко, кифлички, свинско филе и мисирки се во просек од 1.200 до 1.500 динари.
Порција од пет ќебапи е 400 динари, а порција од десет ќебапи е 700 динари, но во пекари. Во рестораните, мала порција чини околу 700 динари, а голема порција чини 1.200 динари, со прилог, обично помфрит и кромид. Ребрата веќе чинат повеќе од 2.000 динари, а шницлите околу 2.800 динари.
Салатите се од 600 до 800 динари, а супите околу 400 динари.
Во Нови Сад најчесто за десерт се служат шненокле, крем пити, пире од костени, мрзливи пити... Нивната цена е околу 500 динари по порција.
Ручек за еден составен од супа, главно јадење, на пример десет ќебапи и салата и на крај десерт, па без пијалоци, во Нови Сад чини околу 2.500 динари.
Чаша вино во рестораните е околу 300 динари, пивата во просек од 250 до 300 динари, ракијата 0,3 е исто така околу 300 динари. Ако го измиеме ручекот со еден пијалок, сметката надминува 3.000 динари за едно лице.
Излегува дека едно четиричлено семејство во Нови Сад треба да плати околу 10.000 динари повеќе за ручек.
За оние кои претпочитаат пијалок наместо месо, во пицериите малите пици почнуваат од 700 динари, додека големите во просек чинат 1.200 динари.
„Секако, се поскапе, бидејќи ниту кафулињата не можат да ја најдат сметката. Поскапи давачките, поскапи набавките, а да не зборуваме за киријата на просториите. Ако сакате место на добро место, сметајте на 1.000 евра месечно. Работници тешко се наоѓаат, дневниците се повисоки и слично. Дури и моите пријатели понекогаш ми кажуваат дека повеќе би сакале да останат дома и да испијат три пива отколку да дојдат кај мене во кафеана и тоа го разбирам“, низ смеа вели Коле, сопственик на кафуле од Нови Сад.
Во крагуевачките кафулиња, ресторани и хотели цената на порција чорба (од телешко до риба) се движи од 360 до 650 динари. Порција од десет ќебапи чини од 850 до 1.100 динари. Крагуевчани плаќаат од 120 до 320 динари за леб или лепче во кафеана.
Стандардна колаче чини околу 1.200 динари, а шницла Караѓорѓ околу 1.800 динари. Толку чини една порција пилешко. Салатите, најпопуларните, шопската и зелката, чинат од 250 до 450 динари.
Што се однесува до десертите, најевтиниот сладолед е 110 динари, а колачите и тартовите (на пример, тирамису, чизкејк...) чинат од 360 до 600 динари.
Цените на пијалоците се движат од: ракија (0,03) од 150 до 180 динари, чаша вино (бело и црно) од 400 до 500 и пиво (0,3) од 240 до 360 динари. Соковите чинат од 190 до 220 динари.
Нашиот стандарден ручек со десет ќебапи и супа, салата и десерт во Крагуевац во просек чини околу 2.100 динари. Со пијачки околу 2.400.
За четиричлено семејство од Крагуевац излегувањето на ручек чини нешто под 10.000 динари.
„Сообраќајот е намален, евидентен и се намалува секој ден“, Миленко Марјановиќ, со 57 годишно искуство во угостителството, сопственик на два хотели „Зеленгора“ и „Шумарица“ и три од најпознатите таверни во градот. „Балкан“ и „Стара Србија“, изјавија за Данас и „Палигориќ“.
Според него, падот на сообраќајот се чувствува и поради сезоната, бидејќи летото заврши и нема повеќе „приходи од бавчи“.
Но, во крагуевачките пекари, иако бележат поскапувања, не се загрижени за помалку гости.
Во најпознатата печеница, во Крагуевац, „Biblioteca kod Milutin“, килограм печено свинско месо чини 2.500 динари, а печено јагнешко 3.300 динари.
Сообраќајот не се намали ни малку“, вели Ставро Рашковиќ, сопственик на „Библиотека“.
Во пекарата кај Ратко, која е популарна и кај многумина крагуевачани, килограм печено свинско месо чини 2.000 динари и 3.000 динари печено јагне.
И во Зајечар искуствата на рестораните се измешани за тоа како цените влијаат на клиентелата.
Додека еден ресторан во Зајечар вели дека повисоките цени не влијаат на клиентите, друг ресторан вели дека повисоките цени го преполовиле бројот на локални гости.
И додека има помалку гости, ресторанот е полн со Бугари и Романци, кои многу ги ценат нашите специјалитети. Исто така, зголемен е бројот на наши работници на привремена работа во странство, но има и повеќе Кинези.
Ладните мезе, на пример - крем сирењето чинат 450 динари, а пиперката со сирење 300 динари. Говедската пршута чини 600 динари за 100 грама.
Печурките на скара чинат 300 динари за 150 грама, зеленчукот на скара е 550 динари за 300 грама.
Салатите од краставици или домати се 250 динари, српската салата е 350, како и салатата со сецкање, пиперката во масло е 350, додека свежата зелка е 200 динари. Грчката салата чини 400 динари.
Чорбата од пилешко, риба и говедско месо чини по 300 динари, додека чорбата е 800 динари. Лесковачката муќкалица е 800 динари по порција. Пастрмката е 2.400 динари за килограм, сом и костур се по 3.000 динари, како и платика.
Јагнешкото печено е 4.000 динари за килограм, додека печеното свинско е 3.000 динари. Што се однесува до скарата, белата закачалка е 1.800 динари за 700 грама, додека чадената закачалка е 2.100 динари.
Колбас е 1.500 динари, 14 ќебапи, 600 грама чини 1.400 динари, додека ќебапите на крем 1.600 динари.
Коленото е 1.400 динари. Едно лепче е 70 динари.
Најпопуларните јадења во Зајечар се палачинки - 250 динари, орашница 200, баклава 200, додека кремпита 250 динари.
„Домашното кафе е 120 динари, а еспресото со млеко 160 динари, соковите се 200 динари, додека точеното пиво е 250 динари. Вината се движат од 900 динари за шише до 9.000 динари за шише“, велат од ресторан во Зајечар.
Според нив, обичен ручек за две лица, составен од супа, предјадење, салата, главно јадење, десерт и пијалок, не може да чини помалку од 4.500 до 5.000 динари.
Значи, четиричлено семејство од Заечар треба да плати од 9.000 до 10.000 динари за ручек во ресторан.
Кафулињата велат дека последен пат храната им поскапела пролетва, но дека не очекуваат ново поскапување, освен ако месото и зеленчукот не поскапат.
„Поскапувањето се одрази на нашите клиенти. Нашите зајечари веќе не го полнат ресторанот. Да ги немаше соседите од Бугарија и Романија, а Кинезите од Бор, мислам дека ќе бевме во неволја. „Викендите се најсилни, кога ресторанот е полн“, вели тој.
Во Нови Пазар, мезе кое вклучува пршута, суџук, сирење, папрака во павлака и јајце чини 300 динари по лице.
Телешката чорба чини 350 динари, а рибата 400 динари. Килограм печено јагне е 4.000 динари, а килограм печено телешко месо е 5.000 динари, со прилог од печен компир.
Порција од 10 ќебапи чини 800 динари. Мешана салата (домат, зелка и краставица) беше 300 динари по лице. За десерт треба да одвоите од 250 до 350 динари.
Што се однесува до пијалоците, малото точено пиво чини околу 180 динари, а големото пиво чини 210 динари. Шише вино (0,75) од 1.200 до 2.500 динари. Сокови околу 180 динари, минерална вода 120 динари шише. Домашното кафе чини 80 динари, а еспресото 120 динари.
Така, во Нови Пазар нашиот ручек за едно лице чини нешто повеќе од 2.000 динари, а за четиричлено семејство повеќе од 8.000 динари.
Страхиња Миловиќ, сопственик на ресторанот „Пазарска приказна“ вели дека во однос на лани цените се зголемени во просек за 10 до 15 проценти, но немаат намалување на бизнисот поради ова.
Цените во рестораните во Нови Пазар се генерално исти, освен оние во Пешачката зона каде во просек се повисоки за пет отсто. Во овие објекти не се служи алкохол.
Н1.рс* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2024 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.