23 Мај, 2024
0.0262

МАКЕДОНЦИТЕ НАЈМНОГУ ПАРИ ТРОШАТ НА „БУКИНГ“, „АМАЗОН“ И „ВИЗЕР“ - лани во странство се потрошени 573,4 милиони евра

Објавено во: Финансии 14 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Македонците најмногу пари во странство потрошиле преку „Букинг“, „Амазон“, „ASOS“ и „Визер“, ова го покажуваат најновите податоци за платежните активности на нашите сограѓани. 

Имено, минатата година со платежни картички од Македонија во странство се потрошени 573,4 милиони евра од кои 34 отсто или 195,6 милиони евра потрошиле онлајн, купувајќи производи и услуги поврзани со патувања и трансакции за авио-билети и резервации на хотели онлајн. 

Ова го покажуваат податоците од Народната банка што ги анализираше Асоцијацијата за е-трговија на Македонија (АЕТМ).

Во однос на 2022 година Македонците за купување производи и услуги со платежни картички кон странски е-трговци во 2023 година потрошиле 25,3 отсто повеќе. Бројот на е-трансакциите кон странските земји изнесува 4,6 милиони, а просечната трансакција 43 евра. 

Вкупно 72 отсто од вредноста и 80 проценти од бројот на направените трансакции се во Холандија, Обединето Кралство, Унгарија, Ирска, САД, Луксембург, Грција и Германија.

Mакедонците во 2023 година потрошиле најмногу пари во Холандија (27,5 милиони евра), додека во Луксембург направиле најголем број на трансакции (890 илјади). Највисока просечна вредност на е-трансакција Македонците оставриле во Унгарија односно 144,3 евра, додека во Луксембург Македонците направиле најниска просечна трансакција, 11,7 евра.

Најмногу трансакции се направени кон Холандија, Обединето Кралство и Унгарија и оствариле вредност од 77 милиони евра, што преставува 39 проценти од вкупно остварената вредност онлајн во странство. 

Ваквата потрошувачка е очекувана ако се има предвид дека од овие земји потекнуваат Booking.com (Холандија), Amazon UK, ASOS (Велика Британија) и WizzAir (Унгарија), додека највисокиот оставерн број на трансакции од Македонци во Луксембург се должи на тоа што во Луксембург се регистрирани европските филијали на Amazon и АliExpress преку кои се одвиваат трансакциите за најголемиот дел од европските земји, без Велика Британија.

- Растот остварен во 2023 година во однос на минатата година изнесува 25 проценти наспроти 46 отсто во 2022 година спрема претходната. Најголем пораст во 2023 година од земјите кои сочинуваат 72 проценти од вкупната вредност остварена со македонски картички кон странски е-трговци е остварен кон Грција (81,6 отсто). Онлајн купувањето кон странски платформи, без разлика дали е тоа за производи или за резеравции во хотели може да влијае позитивно и за домашните е-трговци со оглед дека се работи за менување на навики и зголемено користење на онлјан купување воопшто. Од друга страна зголемената побарувачка ќе ги стимулира домашните трговци да ја зголемуваат и унапредуваат понудата и целокупното онлајн искуството за купувачите - вели претседателката на АЕТМ, Нина Ангеловска.

Согласно објавените податоци од Народната банка, странски иматели на платежни картички за купување производи и услуги од македонски е-трговци во 2023 година потрошиле 26,8 милиони евра, што во однос на минатата година претставува пораст од скоро 23 проценти. Остварената вредност странските онлајн купувачи ја направиле во 852,3 илјади трансакции или просечно потрошиле 31,4 евра по трансакција. Од вредноста на вкупно направените трансакции од странци кон македонски е-трговци во 2023 година 50 отсто припаѓаат на иматели на платежни картички од 8 земји. 

Скоро 4 милиони евра или 18,5 проценти од вредноста на трансакциите се направени од иматели на платежни картички издадени во САД, потоа 2,6 милиони евра или 9,7 отсто од Швајцарија и 1,7 милиони евра или 6,2 отсто од Обединетото кралство. Потоа следат германските иматели на картички кои направиле 5,6 проценти од онлајн трансакциите, Турција со 4 отсто, и Ирска и Бугарија 3 проценти од вредноста на онлајн трансакциите.

Најголем пораст на бројот како и на вредноста на направените онлајн трансакции од странски иматели на платежни картички во 2023 година во однос на претходната година е остварен од Ирска, додека највисока просечна трансакција е направена од Бугарија во износ од 43 евра.

Можеби ќе ве интересира

Шпаркасе Банка – силен партнер на македонската економија и конкурентен двигател на домашниот пазар

Шпаркасе Банка – силен партнер на македонската економија и конкурентен двигател на домашниот пазар

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА НАД 40 ИЛЈАДИ ДЕНАРИ - најголем раст има во сектор енергија, еве кои други работници земаа повеќе пари

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА НАД 40 ИЛЈАДИ ДЕНАРИ - најголем раст има во сектор енергија, еве кои други работници земаа повеќе пари

ШТО СЕ СЛУЧУВА НА ПАЗАРОТ НА КРИПТОВАЛУТИ - значителен раст на вредноста и на Биткоинот и на втората најпопуларна валута

ШТО СЕ СЛУЧУВА НА ПАЗАРОТ НА КРИПТОВАЛУТИ - значителен раст на вредноста и на Биткоинот и на втората најпопуларна валута

ПО ИЛЈАДА ЕВРА ЗА СТУДЕНТИТЕ: Милијардерот Хејл ја продолжи традицијата во Масачусетс

ПО ИЛЈАДА ЕВРА ЗА СТУДЕНТИТЕ: Милијардерот Хејл ја продолжи традицијата во Масачусетс

ОСУМЧАСОВНОТО РАБОТНО ВРЕМЕ Е ЗАСТАРЕНО? Високите функционери се за укинување на ова правило: „Не треба да наметнуваме строги прописи“

ОСУМЧАСОВНОТО РАБОТНО ВРЕМЕ Е ЗАСТАРЕНО? Високите функционери се за укинување на ова правило: „Не треба да наметнуваме строги прописи“

„ИМА СЕ, МОЖЕ СЕ“ - како на Македонците им успеа да заштедат 157 милиони евра за само еден месец во домашните банки

„ИМА СЕ, МОЖЕ СЕ“ - како на Македонците им успеа да заштедат 157 милиони евра за само еден месец во домашните банки

ПОВЕЌЕ НИКОЈ НЕ СЕ СРАМИ ДА КУПУВА РАБОТИ ОД ВТОРА РАКА: „Second hand“ облеката се продава како алва

ПОВЕЌЕ НИКОЈ НЕ СЕ СРАМИ ДА КУПУВА РАБОТИ ОД ВТОРА РАКА: „Second hand“ облеката се продава како алва

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА СЀ ПОВЕЌЕ БАРАНА - платени 130 илјади евра во блок со 454 акции

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА СЀ ПОВЕЌЕ БАРАНА - платени 130 илјади евра во блок со 454 акции

БАНКРОТИРАШЕ ПОЗНАТ СИНЏИР ЗА ХРАНА ВО САД: Продаваа јастози за оние со помали џебови, на крајот пропадна

БАНКРОТИРАШЕ ПОЗНАТ СИНЏИР ЗА ХРАНА ВО САД: Продаваа јастози за оние со помали џебови, на крајот пропадна